Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Национален литературен конкурс Петя Дубарова

Национален литературен конкурс Петя Дубарова

Националният литературен конкурс “ Петя Дубарова “ се посвещава на бургаската поетеса Петя Дубарова.
- Конкурсът се организира от Община Бургас, Дом – музей “Петя Дубарова” и сп. “Родна реч”.
- Конкурсът си поставя за цел да открива и развива млади литературни дарования.

Националният литературен конкурс "Петя Дубарова", Бургас е проведен за първи път през 1984 година. Стартира като средношколски конкурс за литературно творчество, в чест на бургаската поетеса. Първоначално конкурсът е организиран от сп. Родна реч, а след като бе създадена къща-музей "Петя Дубарова" (1995) , бургаският литературен конкурс се организира от къща музей "Петя Дубарова" и сп. "Родна реч".

Целта на конкурса е да открива и популяризира млади литературни дарования. В него участват ученици от гимназиалната училищна степен в разделите, както следва: раздел поезия (стихотворения или цикъл стихотворения) и раздел проза (разказ). Освен съответните призови награди, за всяко издание на конкурса излиза и сборник "Петя-пристан зелен", в който се публикуват лауреатите от Националния литературен конкурс "Петя Дубарова".

В многогодишната си история Националният литературен конкурс на името на Петя Дубарова се оказва своеобразен трамплин за много млади и талантливи автори, които днес са известни български творци, четени и превеждани в много страни.

От 2003 година към конкурса се организира и летен уъркшоп, в който вземат участие лауреати и ненаградени участници от съответното издание на конкурса. Уъркшопът има за цел да подпомогне чрез модерни методи и добра подготовка самия творчески процес при младите хора и да развива адекватно усета на участниците в унисон с модерните тенденции в литературата. Досега ръководители на семинарите от ежегодния летен уъркшоп са били: Алек Попов, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Ангел Игов и др. Амбицията на Община Бургас и къща-музей "Петя Дубарова" е да привлече за участие в конкурса и участници от страна на българските общности в чужбина.

Тази статия е разглеждана: 4944 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
КАРФУР Паметник на незнайния войн Европейка Труженики моря Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Фонтанът на ПЕПИ Ива цвят ГРОБИЩЕН ПАРК Момчета Слънчев бряг не е само строителен обект
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development