Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

10 768 са разгледаните дела в Бургаския окръжен съд през изминалата година



24 Март 2006, Петък


Автор: Burgas Info



На Отчетното годишно събрание на Бургаския окръжен съд днес, бе огласен доклад за дейността през 2005 година от председателя Събина Христова.
Това стана в присъствието на всички съдии от Бургаски съдебен район.
От данните и анализите в доклада стана ясно, че съдиите от БОС, през изминалата 2005 година са осъществявали дейността си изцяло в защита на правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Официалната статистика, въз основа на която е изготвен доклада сочи, че общият брой на разгледаните дела в БОС за изминалата година, във
всички отделения е 10 768.
9 192 е броятна решените дела от всички съдии.
Почти 300 е средният брой на свършените дела от един съдия в Бургаския окръжен съд, като всеки магистрат е решил с 9 % повече дела от предходната година.
Със 7 % се е увеличил броя на постъпилите в съда дела.
В тримесечен срок от образуването им са решени 76 % от всички разгледани дела.
Също така от направения отчет стана ясно, че натовареността на всеки един от съдиите се е увеличила с 11,5 %.
С 800 е намален броя на отложените дела в БОС, което е намаление с 28 % в сравнение с 2004 година.
Десет са процентите с които се е увеличил броят на потвърдените дела на БОС от ВКС и ВАС, които за изминалата година са 930.

През 2005 година бяха постановени осъдителни присъди по редица дела с широк обществен интерес.
Сред тях са наказателните дела за печатницата за фалшиви парични знаци, за нарколабораторията в село Изворище, както и делата за Популярна Банка Пеков, Океански риболов и др.
Голям дял от разгледаните и решени наказателни дела в окръжния съд заемаха тези за наркотици, както и за стопански престъпления.

Извън засиления обществен интерес, обаче останаха хиляди граждански, търговски и административни дела, които са решени качествено и в срок от окръжните съдии.
Общият брой на гражданските дела за изминалата година е 7 300.

Високата натовареност в работата на Бургаския окръжен съд е мотивирала Висшия съдебен съвет да предвиди за БОС 13% от новите щатове за цялата страна.

Окръжен съд – Бургас е определен от ВСС за съд – партньор от страна на България в Международната мрежа към Комисията за ефективност на правосъдието – CEPEJ към Съвета на Европа.

Проектът цели да подобри организацията по оптимизиране на сроковете за разглеждане на делата.
БОС е страна по три проекта с неправителствена организация.
Два от тези проекти са по проблемите на медиацията, а третият е съвместно с Американската асоциация за международно развитие.

Днес се сътоя и официалното откриване с тържествен водосвет на новата сграда на Бургаската съдебна палата. В нея вече са разположени Районния, Окръжния и Апелативния съд.
От края на месец февруари в реконструираната и модернизирана сграда на Съдебната палата, 77 съдии от окръжен и районен съд правораздават н 18 напълно оборудвани с всички комуникационни средства съдебни зали.
Това е част от програматана ръководството на двете съдилища за подобряване достъпа до правосъдие.
В новата Съдебна палата е изграден и блок за дела с режим за засилена охрана, който включва съдебна зала, стая за разпит на анонимен свидетел и помещение за среща със защитник.




Прочетено: 2635 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Първа пролет наближава, кокичета в двора KST Bourgas 1975 Ремонтира носачи BMW Родното небе Pink For Sale Залез РК xx Гиацинт тия бански нищо не скриват... Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development