Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Здравко Тошков-председател на КНСБ-Бургас: “Най-големият ни успех е, че вратата ни непрекъснато се отваря ”



17 Февруари 2005, Четвъртък


Автор: Burgas Info




100 години организирано работническо движение и 15 години от учредяването си отбелязва КНСБ.
Възникнала и създадена въз основа на сложен процес на реформиране на бившите казионни български професионални съюзи, преминала сложен път на развитие, КНСБ се утвърди като най-голямата синдикална централа в страната, отбелязва пред Бургас инфо председателят синдикалната организация в Бургас Здравко Тошков.
“Изминалите 15 години не бяха никак леки за синдикализма и за хората, които се занимават със синдикализъм. Мога отговорно да кажа, че нашия синдикат е независим и зад гърба ни няма политическа партия. През този период сме търсили своята автономност и идентичност. КНСБ е отворен към проблемите на всички хора, а не само към членове на синдиката”, коментира Здравко Тошков.
Той отбеляза, че през този период са търсили диалогичност с представители на неправителствени организации и парламентаристи.
Основната дейност на синдикалната организация е експертна закрила, която дават на хората на наемния труд.
“Винаги сме се стремили да намерим най-правилното решение на даден конфликт. Стачката е крайна мярка, трябва да се търси диалог и решение на проблема много преди тази крайна форма на протест, счита Здравко Тошков.
Регионалната бургаска структура на КНСБ е в помощ на синдикалните организации в региона.
343 са синдикалните структури на КНСБ на територията на регион Бургас. В тях членуват близо 18 000 души, които обхващат почти всички браншове и отрасли. КНСБ като структура и членска маса бележи стабилизиране и ръст нагоре през последните години. Нямаме загуба на членска маса, отчитат от синдиката.
Най-голямата местна структура е Синдиката на българските учители, в който членуват 2600 човека.
Наша основна цел да присъстваме в частния сектор. Не толкова в приватизираните предприятия, а в произвоствени обекти, където сега присъствието ни е почти символично.
“Много трудно се работи, тъй като всеки един собственик като чуе за синдикати изтръпва и не желае да говори повече по темата, не е съгласен работници и служители му да членуват в никакви синдикални организации”, обясни местният синдикален лидер. Според него
работадателите не искат да разберат, че синдикалната организация може да му бъде и партньор и гарант за социалния мир . Здравко Тошков се надява, че във времето това ще се промени още повече, че след приемането ни в ЕС ще се наложи тази формула.
Задачата, която стои пред Конфедерацията е изграждането на алианс на гражданското общество. Към него ще бъдат привлечени безработни, социално слаби, пенсионери и млади хора. Целта е да се създаде един сериозен експертен екип, който да оказва помощ на тази част от гражданското общество.
На последния координационен съвет синдикалистите са приели меморандум, който ще бъде предмет на съвместно обсъждане с КТ Подкрепа.
Мемурандумът визира социално-икономическото развитие на България до 2010 година След обсъждане той ще бъде предоставен на правителството, социалните партньори , политически сили, неправителствени организации и българските граждани.
КНСБ смята, че днес българското общество се нуждае от спиране на конфронтацията, от национално отговорни , прагматични и переспективни решения, които да мобилизират обществената и гражданска енергия и съпричастност за успешно преодоляване на предизвикателствата. Тези , които стоят пред българското общество, влизайки в ЕС.
Най-честите проблеми, които водят хората при синдикатите са от социално-икономическо естество. “Имам предвид проблеми по неизплатени работни заплати, трудови договори, неправилно освобождаване от работа”, разказа Здравко Тошков.
“Ние не се плашим, че хората ни търсят напротив това е знак, че имаме завоювано място не само сред синдикалните ни членове, а и сред хората от гражданското общество.
Най-големият ни успех е, че вратата ни непрекъснато се отваря”, каза още председателят на КНСБ в Бургас.


Прочетено: 5908 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Кедрите Miss Sixty честит рожден ден София от Копитото Флора Бургас 2009 Европейка Цъфнали череши Бургаски залез.JPG Камини CLAM
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development