Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции // Бургас
В Историческия музей показват предмет на 7 хилядолетия с предписмени знаци

Стена на буквите



Стена на буквите
Ключови думи: бургас, музей
12 Юни 2016, Неделя



В Историческия музей показват предмет на 7 хилядолетия с предписмени знаци от хората, населявали района на Бургас.


Към най-новата експозиция на Бургаския музей - „Стена на буквите“ се присъедини един необикновен предмет от най-древната история на хората, населявали земите на днешен Бургас - малка керамична призма със знаци по четирите й страни.

Тя е открита през 2008 г. при археологическо проучване на Селищна могила Бургас и се датира с Ранния Халколит (4900/4850-4600/4550 г.пр.Хр.). Археолозите смятат, че преди 7 хиляди години, когато древните хора са изпекли глинения предмет, върху четирите му стени са нанесли свои собствени знаци. Получените врязвания са инкрустирани с бяла паста.

Това е трета подобна находка – керамична призма с "предписмени знаци", намерена на територията на община Бургас. Тези артефакти могат да бъдат сравнени с известните оброчни плочки от с. Градешница (Врачанско) и с. Караново, към които и до днес не стихва интересът на учените – историци и лингвистици.

Едва ли някога науката, ще "разчете" каква информация е "записана" върху тези предмети, казват археолозите. Според тях по-важното в случая е, че още през V хил.пр.Хр. по Южното българско Черноморие са живеели земеделско-скотовъдни племена, които са имали ясното съзнание за "записване" на информация и предаването на този запис от поколение на поколение.

Днес две от тези изключителни находки са изложени в експозициите на РИМ Бургас – едната в зала „Праистория” на Археологическия музей (ул.Богориди 21), а другата - в Историческия музей (ул. Лермонтов 31).


Прочетено: 46066 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Менструална чашка MeLuna Машините на Леонардо До другото лято Инкубатори за люпене на яйца самотна обитателка Vision созопол Истанбул Флора Бургас 2009 информация    http: //boltmin. blogspot. com/ централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development