Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ученици стават посланици на Бургаските езера



бургаските езера
Ключови думи: Бургаски езера, Бургас, олимпиада по орнитология, ПМГ
20 Ноември 2015, Петък



Бургаските езера бяха във фокуса на приключилата олимпиада по орнитология в Бургас, която показа превъзходството на учениците от ПМГ Акад. Н.Обрешков и ОУ Хр.Ботев пред техните връстници.

Ученическото състезание Бургаските езера, птиците в тях и проблемите им излъчи "посланици на езерата". Те ще помогнат информацията за застрашените видове птици и за основните заплахи, които ги дебнат по Бургаските езера да достигнат до семействата им, а чрез тях и до колкото може повече граждани на Бургас.

Основните заплахи за птиците са наводнения, бракониерски лов и риболов, безпокойство, унищожаване на местообитания и различни видове замърсявания на водите.

А световно застрашените птици, които са пряко засегнати са в категория „Застрашен“ в червения списък на IUCN – червеногуша гъска, кадифена  и тръноопашата потапници и в категория „Уязвим“ – малка белочела гъска, къдроглав пеликан и ледена потапница.

Вярваме, че от редиците на участниците ще излязат бъдещите природозащитници от Бургаски регион, защото състезанието дава възможност на учениците да се включат в едно нестандартно природозащитно приключение, а това е начина много будни и любознателни деца да намерят нови научни области за овладяване,  да открият своето призвание,  бъдещо хоби или професия.

В Природозащитен център "Пода" се проведе финалният кръг на олимпиадата по орнитология, за който бяха класирани 40-те най-добре представили се ученика от училищния кръг от 9 училища в Бургас, Созопол, Царево и Ахтопол. Учениците от 5 до 7 клас се състезаваха в 3 етапа - тест, разпознаване на птици от снимки и наблюдения на птици на терен от терасите на център "Пода".

Най-добре се представиха учениците от ПМГ "Акад.Н.Обрешков" с изучаане на английски език и от ОУ "Хр.Ботев" - кв. Долно Езерово. Победител стана седмокласникът Петко Живков от ПМГ, който взе голямата награда бинокъл Никон. Отлично се представиха още Велизар Златков и  Александра Попова от ПМГ, както и Вълимир Стоев и Елена Димитрова от ОУ "Хр. Ботев".

Чудесното време и приятната атмосфера в центъра "Пода" допринесоха за доброто настроение на всички участници и техните преподаватели. Организаторите бяха осигурили и огромна торта за младите посланици на езерата, както и многобройни награди за всички - тениски с дизайна, спечелил конкурса по проекта, екологичен календар за 2016, плакати от БДЗП, Пътеводител-че за лагуната Атанасовско езеро от проект „Солта на живота“ на БФБ.

Децата са бъдещите граждани, които ще взимат решения за опазването на природата. Формирането на природозащитно съзнание е доказано най-резултатно в училищна възраст. Децата са най-подходящите комуникатори на послания, особено в съвременното общество, информационно претоварено с противоречива и негативна информация, защото техния глас е искрен и неподправен.

Всички дейности са осъществени в рамките на проект "Посланици на езерата" на ОУ "Хр.Ботев" кв. Долно Езерово, изпълняван в партньорство с БФБ и БДЗП и финансиран от програмата "Мтел еко грант природа за бъдеще".





бургаските езера

бургаските езера

бургаските езера
Прочетено: 78752 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
580
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Камини CLAM - CORTONA angolare pepi тошко Водна топка Щрауси край Грудово  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development