Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Атанасовското езеро е обявено за резерват на 12 август

Месец на Атанасовското езеро, Бургас



10 Август 2013, Събота



Събитията през Август, специално посветени на Атанасовско езеро са част от честване на рождения ден на резервата, на началото на солодобива в езерото, на първото издание на Фестивала на солта, на природозащитната бригада на БДЗП и не на последно място се случва магията на миграцията по вечния път Виа понтика. 


Екипът на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие организира различни прояви:
10 август -  участие в „Парцал фест” - фестивал на зелените идеи, обединяващ автори на ръчно изработени произведения от естествени и рециклирани материали, екологични и природозащитни организации и вдъхновители с опит в устойчивия начин на живот. Българска фондация Биоразнообразие ще представи възможностите на Атанасовското езеро и останалите Бургаски езера за еко туризъм. Ще има творческа работилница за декупаж и др. интересни занимания с публиката.
На 11 август ще се включим в почистването на Черноморското крайбрежие, организирано от Община Бургас и бТВ и отново главно действащо лице ще е Атанасовско езеро – ще почистим района около Укритието за наблюдение на птици, така че всички, които имат интерес могат да се присъединят към нас – неделя, 9.30 на Укритието (до бензиностанцията на Лукойл в посока кв. Сарафово). Може да дойдете и с велосипеди, уредникът на Укритието ще ги пази по време на акцията J.
На 12 август е рожденият ден на резерват Атанасовско езеро. На тази дата преди 33 години част от езерото е обявена за резерват. Този път БФБ и РИОСВ Бургас – стопаните на резервата организират един по-различен рожден ден – велопътешествие от паркинга на „Капаните“ до „Точката“ със забавна игра – 33 открития около Атанасовско езеро. „Тортата“ също ще е необикновена. 
Традицията повелява – в края на август десетки природозащитници от цялата страна да се събират на брега на най-соленото езеро в България, за да учат и помагат на птиците. И тази година екипът на проект „Живот за Бургаските езера”, изпълняван от БДЗП по програмата LIFE+ ви кани да станете част от магията на природозащитна бригада “Атанасовско езеро 2013”, която ще се проведе от 22 до 30 август 2013 г.
Кулминацията обаче е първото издание на ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА, което ще се състои на брега на лагуната, до басейните с луга и кал. Фестивалът се организира в рамките на проект „Солта на живота“ на 23 август 2013 г. (петък) от 16.00 до 21.00 часа и цели да провокира интереса на гражданите и гостите на Бургас към лагуната Атанасовско езеро и важността от нейното опазване, както за хората, така и за птиците. Тази година изданието му е посветено на най-ценния продукт, който се добива от лагуната – солта и носи името „Всичко за солта / All about Salt”. Разнообразната програма е насочена към хората от различни възрасти – арт работилници за деца, ателие за себепознание, решетка на солта, концерт на група Мерудия, мазане с кал, вечерно къпане в лугата, солничар за един ден, представяне на „Цветът на солта“ и други. 
БФБ работи за опазването на лагуната Атанасовско езеро, изпълнявайки в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници” АД проекта „Солта на живота”, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕС.


Прочетено: 4572 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Есен в Странджа Първа копка Конкурс прическа Бургас 2009 Известен Созополски профил През поколение HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Истанбул pepi Салат дьо Шоп БГ СМЕШКИ Залез
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development