Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Петрова нива. 109 години от Илинденско - Преображенското въстание



17 Август 2012, Петък



Хиляди ще се стекат в полите на Странджа, за да сведат глави пред мемориала на героите от Петрова нива.

Националният събор, посветен на 109-тата годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, ще се проведе на 18 и 19 август под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

С традиционна заря- проверка  от 20:30 часа в събота ще бъде даден стартът на тържествената част. Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи заупокойна молитва за душите на онези, които не са се поколебали да заменят живота си за присъединяването на Одринска Тракия към свободна България. По-рано през деня желащите да минат по старите комитски пътеки ще имат възможността организирано да извървят пътя от с. Стоилово до местността Петрова нива. За първи път тази година ще бъде организиран и мемориален състезателен пробег, който ще започне от друго въстаническо село- Заберново и отново ще финишира пред паметника на героите.

Организаторите на събора община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион и дирекцията на природен парк „Странджа” са се погрижили за сигурността на присъстващите и в планината ще бъдат разположени пожарни и медицински екипи, готови да реагират в случай на нужда.

Тази година Петрова нива ще бъде зона, забранена за поп-фолк. Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев се е зарекъл кръшните ритми на лекия жанр повече да не се превръщат в музикален фон на честванията в историческата местност. Странджански и тракийски песни ще огласят гората, докато месецът изгрява над нея, точно както разказва историята.

Веднага след Петрова нива в Малко Търново започват Летните културни празници. За 20ти пореден път граничната община ще се превърне за седмица в средище на културата и изкуството. Началото ще бъде поставено на 20 август от 19 часа с уникален спектакъл на балета към бурската опера с хореографията на проф. Хикмет Мехмедов.

Културният афиш включва концерти на клуба по спортни танци „Бургас 75”, Жан Шейтанов, Тони Димитрова, дуетът  Михаил и Кристина Белчеви, спектакъла „Песните на България” с участието на Севдалина и Валентин Спасови и танцов ансамбъл „Чинари”, представяне на книги и документални филми за Странджа. В рамките на културните празници ще се състои и 14-тото издание на Международния пленер по живопис „Странджанска палитра”. За първи път тази година ще бъде проведен и пленер по скулптура, а надеждата на организаторите е той да се превърне в традиционна годишна среща на най-големите майстори на длетото в България.



Програма за Петрова нива



Прочетено: 10724 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
майк Созопол Залив край Созопол Етнографски Музей БУРГАС Първа пролет наближава, кокичета в двора Лятната естрада в Морската градина Spirit of Burgas лека вечер Йордановден 2011, Бургас - от Тина Черноморец Бургас Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development