Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Технологии // Бургас
Лаболатория по математична химия в Бургас

Уникален софтуер събра световни учени в Бургас



лаборатория по математична химия
Ключови думи: Бургас, софтуер, учени, лаборатория по математична химия
20 Април 2012, Петък



Правителствени делегации на 15-те най-развити държави и учени от различни краища на света участваха в двудневен научен форум в Бургас.

Поводът бе презентация на създадения в Лабораторията по математична химия /ЛМХ/ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” уникален нов софтуерен продукт (Q)SAR Toolbox 3, който прогнозира наличието на токсичност и канцерогенност на индустриално произведените химически съединения. Домакин на работната среща бе екипът на професор Ованес Мекенян – ръководител на ЛМХ.
За да се запознаят с качествата на новия софтуер, в Бургас пристигнаха делегати на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество /OECD/ - САЩ,  Канада, Япония, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Дания, Швеция, Испания, Полша и др. и представители на най-големите международни химически компании, сред които Procter & Gamble, BASF, L’OREAL и др., които от години използват софтуерни продукти на на ЛМХ - Бургас.
Екипът на бургаското научно звено и гостите на международната среща бяха поздравени от кмета на Община Бургас Димитър Николов и от заместника му д-р Лорис Мануелян.
Създаденият в Бургас софтуерен продукт е проект на OECD и Европейската химическа агенция и е финансиран от ЕС. В изграждането му са обединени препоръките на водещи учени и институти от ЕС, САЩ, Канада, Япония.
Софтуерната разработка ще се използва за рискова оценка на близо 10 млн. природни и синтетични химически съединения, в т.ч. съединения влизащи в състава на продукти и стоки за широко битово потребление като прах за пране, пасти за зъби, парфюми, лекарства, дрехи, мебели, компютри и др. Програмата идентифицира опасни свойства като токсичност, канцерогенност, предизвикване на алергии и др. на химическите съединения.
(Q)SAR Toolbox 3 ще предпази хората от здравословни проблеми, ще замени опитите с животни, ще намали времето и цената за тестове. В момента при експериментални тестове за определяне на токсичност и канцерогенност, само в страните от ЕС, се жертват близо 10 милиона опитни животни на година, а икономическите разходи за преодоляване само на кожната алергия, се оценява годишно на 29 милиарда евро.





лаборатория по математична химия Бургас

лаборатория по математична химия
Прочетено: 6832 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 АРКУТИНО АЗ ПЕПИ Хозяин причала ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА само черноморец бургас Фонтанът на площад Рози Флора Бургас 2009 Лалета
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development