Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Продължават спасителните разкопки при входа на стария Созопол



28 Март 2012, Сряда


Автор: Агенция Фокус

Археологически екип продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Последните находки потвърдиха, че Созопол е бил древен икономически и арт център, съобщиха от екипа.


Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец”, съществувал в периода Х - ХVІІ век.
Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2600 г. в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.
Керамичната пещ се датира в началото на V век преди Христа и е единствената открита досега от архаичната епоха на север от гръцкия остров Тасос.
Възобновените разкопки след тежката зима разкриха нови обекти, свързани с ранната история на най-стария град на западния бряг на Черно море Аполония Понтийска. Тук на провлака в близост до древното пристанище кипял бурен икономически живот. Разкрити са антични металургични пещи и леярни, които подготвяли стоката си: медни и железни крици /заготовки/ за търговските кораби.
На помощ на бургаските археолози се притекоха френски колеги от Университета в Марсилия, под ръководството на проф. Жак Терио, ръководител на изследователската лаборатория по керамика към Центъра за интердисциплинарни изследвания в археологията при Френската академия.
Предстоят лабораторни изследвания на находките от пещта и подготовка за аварийната й консервация и реставрация, съобщи още Дражева. Това ще даде възможност тя да бъде експонирана в общия музеен комплекс на открито в националния археологически резерват „Аполония- Созопол”.
Появи се и още една новина, свързана с археологическите открития в Созопол - National Geographic е насрочил дата за премиерата на филма за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван. Филмът ще бъде излъчен за пръв път на 5 април в 22.00 часа по американския канал. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.


Прочетено: 7104 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Созопол. морето моите цветя kss Заслон в местност Живия огън Глухарчета Конкурс прическа Бургас 2009 Ремонтира носачи BMW Жреци на музите 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 6
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development