Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Европейски съюз
След електронното правителство - електронно правосъдие

Модата на електронните неща



27 Март 2012, Вторник



Получихме няколко запитвания защо тази статия е водеща - просто цветовата гама пасва на сайта


Електронните инструменти ще направят съдебната система по-достъпна, по-ефективна и прозрачна не само в национално, но и в европейско измерение.

В Европейския парламент в Брюксел се състоя публично изслушване на тема
"Усъвършенстване на системите за наказателно правосъдие в Европа: Ролята на
електронните инструменти и показателите за изпълнение", организирано от Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП, в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията, университета Адам Мицкевич  и асоциация "Droit au Droit" . Във форума взеха участие евродепутати, дипломати, експерти по правосъдие в ЕК и Съвета, научни изследователи в областта на правосъдието, университетски преподаватели. Сред основните оратори беше вицепрезидентът на Република България и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова.
 

"Това изслушване се провежда в контекста на новите и увеличаващи се изисквания към съдебната система в Европа, и в същото време в крак с технологичните и комуникационни постижения, които предлагат възможности за подобряване на правосъдните системи. Те трябва да се използват максимално от политиците, за да се модернизира съдебната система, да се направи по-достъпна, по-ефективна и прозрачна в национален и европейски план", заяви Мария Неделчева при откриването на форума. Тя отбеляза, че електронните инструменти в правните процедури се превръщат в неразделна част от истинското, функциониращо европейско правосъдие.

"Навлизането на информационните и комуникационни технологии е в полза на всички – от публичния до частния сектор и гражданското общество. За гражданите това може да бъде улеснен начин да се обърнат към съда, за да получат правна помощ, посредничество или по-добър достъп до информация. За бизнеса това означава лесно достъпни търговски регистри или финансови искове, а за практикуващите юристи представлява възможност за събиране на доказателства или видеоконферентна връзка, сътрудничество по граждански въпроси и др.", изтъкна предимствата на системата г-жа Неделчева.

Тя обърна внимание на стартиралия през юли 2010 г. Европейски портал за електронно правосъдие, определен от Комисията като "едно гише" за информация относно европейското правосъдие. Порталът спомага за улесняване и ускоряване на процедурите, намаляване на разходите им и за справяне с предизвикателството на многоезичието в процедурите и съдебното сътрудничество.

Сред различните предизвикателства относно достъпа до правосъдие на национално и европейско ниво Мария Неделчева посочи  системата за контрол на ефективността на съдебната система и на съответните показатели. "Дигитализацията на съдебните услуги трябва да се случи само  когато са гарантирани правото на защита и провеждането на съдебен дебат. Това са емблематични принципи на независимата съдебна система, както и принципите, посочени в Хартата на основните права на ЕС и в Европейската конвенция за правата на човека", заяви българският евродепутат. Прилагането на електронното правосъдие е национален въпрос и не всички държави-членки имат една и съща концепция затова.  

Вицепрезидентът Маргарита Попова отбеляза, че идеята за създаването на европейския електронен портал по въпросите на правосъдието е българска. Ефективността на наказателното правораздаване изисква обединени усилия в ЕС, в сътрудничество с напреднали държави отвъд океана, посочи г-жа Попова. Тя отбеляза, че особено за тероризма няма граници, затова общите усилия на човечеството са важни за постигането на ефективни наказателни инструменти.

Дискусията в отделните панели се фокусира върху подхода на ЕС и стратегията за електронно правосъдие за подобряване ефективността, прозрачността и достъпността на съдебната власт. Направен беше и преглед на съществуващите практики и предизвикателства по отношение електронните процеси на модернизация и оценка на системите за наказателно правораздаване в различните страни-членки.



Прочетено: 8846 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста Странджа през есента Конкурс прическа Бургас 2009 Пролет на село 1 производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Лалета Старият Бургас Странджа най-съвестният представител
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development