Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

УПРАВЛЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ ЗАЩИТЕНИТЕ ПРИРОДНИ ОБЕКТИ



26 Март 2012, Понеделник



На 27 март 2012 г. (вторник) в София Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организира Национална среща за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти, припокриващи едни и същи територии – природен парк/биосферен парк, природен парк/Натура 2000 зона и други категории като национални паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности – проблем, с който днес се сблъсква управлението на системата от защитени територии в България.

БФБ работи по подготовката на първия съвременен биосферен парк в България, който да отговаря на изискванията на Севилската стратегия за биосферните резервати от листата на ЮНЕСКО. В рамките на своя проект „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина” екипът на фондацията, с помощта на наши и чужди експерти, подготвя номинационната форма за обявяване на биосферния парк „Странджа” и се сблъсква с редица трудности, свързани със структурата за управление на тази нова категория, която не е предмет на Закона за защитените територии. С обявяването на Заповедите за зоните от мрежата Натура 2000, голяма част от останалите защитени територии в България също ще се сблъскат с този проблем. Лектори на срещата ще бъдат г-жа Ваня Дебевец от регионален парк „Скочанска яма”, Словения, (който е Рамсарско място, включен е в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО и е биосферен резерват по Програмата „Човекът и биосферата”), г-н Пиер Галан, швейцарски експерт на ЮНЕСКО и г-н Бьорн Арне Нес от Директората за управление на природата, Норвегия. Фасилитатор на срещата ще бъде г-н Тома Белев. Следобедната сесия ще продължи с обсъждане на подходите за определяне на режимите в Заповедите за обявяване на защитените зони по Натура 2000. За участие в срещата са поканени представители на МОСВ, дирекциите на националните и природните паркове, РИОСВ, НПО, експерти и др. На 28 и 29 март мисията на чуждестранните експерти от ЮНЕСКО и експерти от МОСВ ще продължи в Странджа, където предстоят работни срещи с Дирекцията на природния парк, с кметовете на двете общини, попадащи в парка – Малко Търново и Царево, с общински съветници и др. Националната среща в София и мисията на експертите на ЮНЕСКО се организират в рамките на проекта на Българска Фондация Биоразнообразие „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


Прочетено: 11668 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Tiffi Shop Хималаи Флора Бургас 2009 Ученички Тройна дъга над Бургас Извилистая жизнь дерева Алекс Египет Исторически музей, Бургас АХИЛОЙ Sunrise
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development