Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Железопътно-фериботна връзка ще свързва пристанищата на България и Турция



26 Март 2012, Понеделник


Автор: http://www.mtitc.government.bg

В рамките на съвместното заседание двамата министри подписаха и Меморандум за разбирателство в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство между България и Турция.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и министърът на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм подписаха днес в Анкара, Турция „Спогодба за организация на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата на Република България и Република Турция, имащи железопътна връзка“.

„Споразумението ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството и реализирането на редица съвместни проекти за увеличаване на товарите, които преминават през териториите на България и Турция”, заяви министър Ивайло Московски по време на Съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Турция. Според документа двете страни ще си сътрудничат при създаването и по-нататъшното развитие на смесените железопътно-фериботни превози на товари през българските и турските пристанища. Според спогодбата превозите на опасни товари ще се извършват в съответствие с правилата, свързани с международния железопътен превоз на опасни товари (RID) и Международния кодекс за превоз на опасни товари по море (IMDG – Code).

Българските и турските превозвачи ще могат да създават филиали и да назначават свои представители на територията на другата държава в съответствие със законодателството й, става ясно още от документа.

“Улесняването на трансграничния трафик чрез оптимизиране на граничните процедури и намаляване на престоите на влаковете на граничните пунктове е добра предпоставка за развитието на високоскоростен железопътен транспорт след реализацията на проекта Пловдив–Свиленград–турска граница и завършването на тунела под Босфора“, каза министър Московски. Той подчерта, че през последните няколко месеца между двете държави бяха постигнати редица договорености в областта на автомобилния, железопътния, морския и въздушния транспорт. „Договорихме повече разрешителни спрямо предходната година при тежкотоварните автомобилни превози, а в железопътния транспорт осигурихме облекчен режим за преминаване на влаковете преди започването на ремонта на жп трасето по отсечката Истанбул – Одрин”, каза още министър Московски.

В рамките на съвместното заседание двамата министри подписаха и Меморандум за разбирателство в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство между България и Турция. Документът регламентира отношенията между двете страни по въпросите, свързани с киберсигурността, изграждането на информационна и комуникационна инфраструктура, широколентовия интернет, електронната търговия и здравеопазване и други важни системи, свързани с електронното управление и е израз на общото желание на двете страни да подкрепят сътрудничеството в посочените области.


Прочетено: 4940 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Републиканска след ремонта Есен в Странджа камини всичко за отопланието спретната къщурка евро 2008 Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Бургас, ФЛОРА 2009 Димитър Николов Преминаването забранено! отбор къща над р-нт Цветы луговые
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development