Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мащабни инфраструктурни проекти стартира община Карнобат



26 Март 2012, Понеделник



Собствените приходи не стигат, еврофондовете са единствения свеж ресурс за капиталови разходи. http://www.stroitelstvo-more.info



До края на 2012 г. община Карнобат предвижда да започне реализацията на няколко крупни проекти, едновременно с това да финализира изпълнението на вече започнати и да се подготви за кандидатстване по нови програми.  Основно с привлечени средства администрацията планира да осъществи намеренията си и да превърне Карнобат в модерно развит индустриален и туристически център.

„Общината няма достатъчно собствени приходи и за нас еврофондовете и другите финансиращи програми са единствения свеж ресурс за капиталови разходи.  Капиталовата програма, залегнала в бюджета за 2012 г., е оскъдна. Със собствени средства предвиждаме единствено изграждането на улици, четвъртокласна пътна мрежа и някои дребни ремонти. Основно парите в бюджета са предвидени за финансиране и дофинансиране на вече спечелени европейски и национални проекти. На път сме да спечелим още проекти, мобилизирали сме целият административен капацитет  в разработването им. Длъжни сме да го правим. Така не само се справяме с инфраструктурните проблеми на града, с реализацията им създаваме и  допълнителни работни места”, каза кметът на община Карнобат Георги Димитров.

Общината открива процедура за избор на изпълнител по проект за изграждане на център за настаняване от семеен тип. Средствата от 1. 3 млн. лева ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” към Агенцията за социално подпомагане. През тази година ще стартира още и проектът за реставрацията на крепостта Маркели, на който се разчита да влее свежи пари в икономиката на града. След месец се очаква да бъде спечелен проект за ремонт и реставрация на читалищата, църквите и пътната инфраструктура около тях. Това ще направи възможно  превръщането на Карнобат в един от центровете на културно-историческия туризъм у нас.

Очаква се през тази година да започне и изграждането на претоварна станция за отпадъци в рамките на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в Бургаски регион. В този проект Карнобат си партнира с други 8 общини,  от областта. Общата му стойност е 43 млн. лв., от които 34.4 млн. лв. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Околна среда", 6 млн. лв. се осигуряват от държавния бюджет, а останалите 2, 6 млн. лв. се осигуряват от общините Бургас, Несебър и Карнобат.  Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на 2014 г.

До края на годината ще бъде финализиран един от най-мащабните проекти на общината – реновирането на централната част на Карнобат.  Проектът е на обща стойност 5 млн. лв. и след реализацията му визията на града ще бъде напълно променена. Значително по уютен ще бъде градският парк, в модернизацията на който се влагат над 1.5 млн. лева.

Община Карнобат е може би единствена в страната, която напълно е решила проблемите с образователната инфраструктура. С реализацията на проекта за над 4.5 млн. лв., който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, са  ремонтирани, обновени и санирани сградите на училищата детските градини в града.

Общинската администрация в Карнобат има капацитет, опит и самочувствие да управлява парите на европейските данъкоплатци. Като няма собствени средства, тя пълноценно използва алтернативните европейски пари, за да реализира начинанията си.
Етапите за кандидатстване и печелене на проекти са трудни, в основната си част са част са свързани с възможностите за съфинансиране. Това налага общинският бюджет да е строго разчетен, оскъден по отношение на проектите с изцяло собствено финансиране и с по-големи възможности при дофинансирането на европроектите. Сега само за реализацията на проекта  за реставрация и консервация на крепостта "Маркели", общината ще трябва да осигури съфинансиране от 450 хил. лв.



Прочетено: 10452 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Почистваща фирма Варна Bulgarian Airlines...ама в Кайро Светла бял минзухар производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Кукерландия 2011, Ямбол Флора Бургас 2009 Бургас, Богориди Най-тъжната ми снимка... Черноморец Бургас успях!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development