Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

СЪДИЯ МАЙА ПОПОВА: НЕ СЪМ ПИЛА АЛКОХОЛ, ЗАГУБИХ СЪЗНАНИЕ



26 Март 2012, Понеделник


Автор: Радомира, студент БСУ

Нямам никакъв спомен от катастрофата. Отивах на работа. Изпаднала съм в безсъзнание в колата. Не съм употребявала алкохол.

Това заяви за "24 часа" зам. председателят на Районния съд в Пазарджик Майа Попова, която на 28 април малко след 9 часа сутринта се блъсна с форда си в паркиран автомобил " Митцубиши" в близост до пожарната на града.Тя бе открита от полицията в безсъзнание в смачканата си кола.Преди няколко дни говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска съобщи, че от кръвната проба на съдия Попова е установено, че тя е седнала зад волана с три и над три промила алкохол в кръвта. Информирани източници обаче твърдят, че всъщност промилите в кръвта на съдийката са 3,9.Извиканите на местопроизшествието полицаи били изненадани от състоянието на младата жена в катастрофиралия форд, тъй като ударът е бил сравнително лек.Първите предположения са, че Попова е ударила главата си при сблъсъка и е изпаднала в безсъзнание. В другата кола не е имало човек, за да разкаже какво точно се е случило.Униформените буквално изнесли на ръце пострадалата и я качили в пристигналата линейка.
В МБАЛ"Пазарджик" на ранената е направен скенер на главата и е консултирана от неврохирург.
Въпреки че не са открити травматични увреждания Майа Попова е приведена в реанимацията на болницата за наблюдение. Едва след като е установено, че няма опасност за живота и здравето й, тя е изписана, обясниха от здравното заведение.Самата Майа Попова вчера разказа, че е дошла в съзнание в болницата и първото, което е попитала, след като разбрала, че е катастрофирала, било има ли пострадали и кой я е блъснал.
"Нямах представа, че аз съм предизвикала катастрофата. Взели ми кръв, докато съм била в безсъзнание. Това е нарушение, защото аз не съм давала съгласието си за вземането на кръвна проба. След като няма мое волеизявление, единствено съдът може да разреши това. Такова съдебно постановление няма", обясни Попова.Тя призна, че има здравословни проблеми, но отказа да съобщи какви. Сутринта преди инцидента не се е чувствала добре, но въпреки това тръгнала за работа.
"Категорично не съм пила алкохол. Катастрофирах съвсем близо до дома ми. Озадачава ме огромното количество промили в кръвта ми според пробата. За мен това не е възможно.Ако беше така, с толкова алкохол в кръвта нямаше да мога да ходя, да говоря, камо ли да управлявам автомобил", сподели още съдийката.Тя не иска да прави догадки какво точно се е случило с кръвната й проба, как и по чие разпореждане е взета.В тази връзка говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов уточни, че когато става дума за произшествие с магистрат, разследването се поема от следовател.
Кръвната проба се взема от лекар в присъствието на следователя, както е и станало в случая. Веднага след това пробата била изпратена в специализирана лаборатория в Пловдив за изследване.Разследването на инцидента със съдия Попова е поверено на следователя от окръжната следствена служба в Пазарджик Емил Господов, но се ръководи от Софийска градска прокуратура, защото се отнася за магистрат.
Вчера следователят отказа да отговори има ли закононарушение при вземането на кръвната проба на Майа Попова."Няма да коментирам", заяви Господов и уточни че се намира извън страната.От болницата в Пазарджик междувременно уточниха, че вземането на кръв от пострадал е рутинна процедура, за да се установи състоянието му.
В конкретния случай със съдия Попова тя е била в безсъзнание и сама не е могла да съобщи какво й е станало. Кръвта й била взета за изследване, за да бъде поставена диагноза и определено лечение. Всъщност следственото дело по случая е образувано срещу неизвестен извършител, съобщи Маргарита Немска.
Едва след като излязат резултатите от назначената от наблюдаващия прокурор химическа експертиза и се обобщят всички събрани материали, ще стане ясно дали срещу съдия Майа Попова ще бъде повдигнато обвинение за шофиране след употреба на голямо количество алкохол.Експерти обаче твърдят, че алкохол в кръвта на човек може да бъде открит само ако е погълнал спиртни напитки.Ако той е вземал лекарства поради здравословни проблеми, не е възможно те да се отчетат като алкохол при кръвно изследване.
Междувременно председателят на районния съд в Пазарджик Николинка Цветкова бе лаконична, че не е компетентна и няма да коментира работата на разследващите органи по случая със заместничката й.Тя обясни, че етичната комисия вече е сезирана за инцидента с Попова и ще разгледа случая с оглед развоя на досъдебното производство.
Съдия Майа Попова е магистрат от кариерата. Първоначално е била съдия-изпълнител, а от 6 години е съдия по наказателни дела в Районния съд на Пазарджик.От година и половина е зам. административен ръководител на съда.Попова бе съдия по нашумялото преди две години дело.То бе срещу двама студенти по медицина, които бяха инжектирали вода на млада майка под предлог, че я имунизират.Веднага след това започнаха да я изнудват за голяма сума пари, като я заплашиха, че са й сложили отрова и трябва да плати, за да получи противоотровата.
След като признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата, студентите бяха осъдени от съдия Попова на по 22 месеца ефективно лишаване от свобода.През последната една година Майа Попова е била няколко месеца в болнични, заради здравословните й проблеми.Част от постановените през този период от нея съдебни актове били върнати за ново разглеждане от други съдебни състави.



Прочетено: 5040 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя ahtopol созопол Декоративната кула до хотел В парка търговски център Бургас, Богориди, 2003 Париж - моста на Александър 3-ти Лилиум Калиакра
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development