Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

26 март - Ден на Тракия



25 Март 2012, Неделя


Автор: Дора Ангелова
Източник: http://www.svobodata.com

На 26 март 1913 г. (13.03. по стар стил) е превзета Одринската крепост по време на Балканската война (1912 – 1913). Тази победа донася свободата на тракийските българи.

Представяме една статия на Дора Ангелова, от
http://www.svobodata.com

На 26 март / 13 март стар стил/1913 година, след няколкомесечна обсада и еднарешаващаатака, пада Одрин, считан по онова време за една от най-добре укрепените и непревземаеми крепости в Югоизточна Европа.

Шукри Паша, комендантът на Одринската крепост, предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 13 март 1913 г. до командваните от него войски на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.”

А в спомените си, командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише: “Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.”

Одринската епопея е забележителна и ще остане в историята на българското военно изкуство и с това, че тук за първи път във военната история на света се използва самолет за бойни действия. За първи път български летци извършват разузнавателни полети и бомбардировки. И за първи път, жена- самарянка извършва боен полет със самолет над неприятелски войски.

С тази победа завършва една от най-блестящите операции на българската армия през Балканската война, донесла свободата на тракийските българи.

Но 1913 година е събрала ведно възторжения безкористен героизъм на хиляди българи, тръгнали да освободят поробените си братя, и трагедията на изгубените надежди... Хиляди бежанци от Източна и Беломорска Тракия

напускат родните си места. Дълги години, по една или друга причина, за обезбългаряването на Тракия не се говори. Вниманието на българските историци е насочвано главно към Добруджа и Македония, а съдбата на българите от Източна и Беломорска Тракия оставала в сянка.

Едва след 1990 година беше “повдигната завесата”. Излязоха спомените на генерал Георги Вазов, генерал Сава Савов, ген. Жостов и редица български военоначалници, участници във войните 1912 –1918 година.

Беше издадена и книгата на академик Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи през 1913 година",публикувана само две годинислед трагичните събития - в далечната 1915, но позната на малцина.

В предговора на фототипното издание академик Христо Христов отбелязва: "Тази книга трябва да бъде прочетена от всеки българин, който обича своята родина и съпреживява нейното скръбно минало, изпълнено с много страдания и жертви."

Любомир Милетич е един от най-изтъкнатите български учени в областта на езикознанието, етнографията, диалектологията и историята. Автор на много трудове в тези научни области, той е един от основателите на Софийския университет "Климент Охридски". Виден общественик и български патриот,Любомир Милетич живее, радва се и страда с постиженията и неуспехите; с величието и погромите на България в усилията й да реши въпроса за националното освобождение и обединение на българския народ.

Академик Милетич на три пъти пътува, по свой личен почин, в земите, присъединени към България по силата на Букурещкия мирен договор от 28 юли 1913 година. Фотоапаратът, който носи със себе си, му дава възможност да приложи 65 документални снимки.

Да продължим с историческите факти.

Под неотразимите удари на обединените в Балканския съюз България, Сърбия, Гърция и Черна гора на 17 май 1913 година Османската империя е принудена да подпише Лондонския мирен договор. С него тя губи своите европейски територии. Границата между България и Османската империя минава по линията Мидия - Енос. Но между балканските съюзници възникват спорове за разпределение на освободените земи. И само след месец, на 16 юни, избухва

Междусъюзническата война.

В своя труд академик Милетич разказва подробно за събитията станали в Източна и Западна Тракия след избухването на Междусъюзническата война.  

/Периодът между 16 юни и 28 юли 1913, когато е подписан Букурещкия мирен договор/

Прокрадвайки се без официално обявяване на война, войските на Османската империя навлизат в земите западно от Мидия - Енос, нарушавайки Лондонския мирен договор, като прогонват и избиват масово живеещото там българско население.

Още в предговора на книгата авторът споделя: " Излагам резултатите от своя лична анкета върху разорението на тракийските българи.

Еднородците ни в Тракия бяха достигнали до завидно имотно състояние и тъкмо когато ги бе озарила свободата, изведнаж се оказаха без защита, варварски нападнати, немилостиво избивани, безчестени, доведени до пълна нищета, и най- сетне повечето от тях изгонени от домашните огнища!"

 

На 26 март, ведно със съпреживяване нещастието на тракийските бежанци, задължително трябва да се преклоним и пред порива им, пред неугасващия им стремеж да съхранят родовата си памет през годините.

Няколко поколения български етнографи и фолклористи са изследвали и събирали богатото културно наследство на Тракия. Опознали живота на българина - тракиец и завещали безспорни доказателства за неговата веществена и духовна култура, за богатството на обичаите, обредите и вярванията му, за безценните образци на песенното и художественото му творчество.

Изкушавам се да споделя научните съобщения на тема "Тракиецът и неговия свят",направени от. български етнолози на.тяхна национална конференция през 1997 година.

Ето няколко примера за тракийци - преселници, пуснали корени в Балкана, но запазили своите традиции и обичаи

Село Везенково, Карнобатско е в близост до планинските Медвен, Градец, Ичера, Жеравна, но жителите му помнят откъде са дошли... знаят причината за изселването си –напуснали са родното си Саранлий - Одринско за да "за да запазят българщината ". Ергените от Везенково си вземали булки само от Бероново и Есен, защото са "една носия" - и те бежанци от Тракия. И пролетните обреди на трите села съхраняват едни и същи особености, различни от практикуващите се в този край.

Общоизвестни са българските пролетни момински обреди - Лазаруване, Кумичене, Буенец, характерни за различните области. Тук в Сливенско Котленския край лазаруват малките момичета / подевките/, а момите само се кумичат на Връбница. Обичаят Буенец не е познат по тези краища. Но жителите на трите села Везенково, Бероново и Есен съхранили донесеното от предците си, от родния си край. И го пазели като свой скъп белег за културно самоопределение - изключително важно за живота на всяко селище.

На Връбница, при обредното моминско обхождане на селото, девойките от Везенково "като играят, ходят напред -назад, въртят се, ама не затварят хорото". Така както според легендата Змеицата /Змейовата булка/не може да хване опашката си. Защото затракийските преселници във Везенково било живо повереието, че девойка, която е лазарувала не може да бъде похитена от змей. И в песента, съпровождаща характерния моминския танц “буенец”се пее:

"Мама Митра думаше:

- Митро ле, мила мамина,

що ходиш, Митро, по двори,

кярлива, Митро, паслива,

глава ти й разплетена...

дрехи ли нямаш да носиш,

любе ли нямаш да любиш.

Митра си мама думаше:

- Мамо ле, стара майчице,

и дрехи имам да нося,

и любе имам да любя,

мене ме либи млад змейно,

люби ме и ще ме вземе."

В годините след Берлинския конгрес, когато се разбира, че по-голямата част от Тракия се връща на Османската империя; след Илинденско- Преображенското въстание и след Балканската война - не спира върволицата от тракийски бежанци.

Град Русе дава подслон на десетки хиляди.

И русенци говорят за тях, че са любознателни и с висок морал; строго възпитават децата си и в дома им цари желязна дисциплина. Сговорчиви са. Когато идват в Русе все се чудят "защо хората по улиците не се поздравяват".

Най- силно русенци били впечатлени от гостопримството на тракийците. "Влезнеш ли в тракийска къща, не питат гладен ли си, а веднага слагат масата с каквото има." Дори след 50 години русенка си спомня ястията на съседката - тракийка: пълнени чушки с боб; хляб - на подник; трахана, тикви със сливи - кобастия...

Заселвайки се в Добруджа и Силистренско, тракийците заварват едно доста консервативно и затворено местно население, което никога не е напускало за дълго и напълно областта.Консервативно като облекло, тъкани, обичаи, обряди, норми на живот и взаимоотношения... В Силистренско има 10 -тина села, в които са заселени бежанци от Тракия. Едно от тях е Алфатар. Жителите му са преселници от Сливенско. Хора силни, будни, с богата душевност и традиции.

В началото на ХХ век женската носия на Алфатар става много популярна в цяла Добруджа. Нещо повече, около 20 -те и 30 - те години се появява популярния термин " добруджанска носия". Той не включва нищо друго, освен облеклото на жените от Алфатар - безспорно доказателство за художественото им дарование.

И нещо по-интересно. Старото местно население използвало женската носия от Алфатар при обредните маскирани игри на Сирни заговезни. В случая има двойно преобличане. От една страна мъжете – кукери, главни изпълнители в обредното действие, обличат женски дрехи. От друга - тези дрехи не са от жените на тяхната група и село, а на преселници, в случая - тракийци.

Вероятно защото вярвали, че така силата на това, което правят и за което изпълняват обичая е двойно по - голяма. И злото ще бъде изгонено от селото, ще има здраве, плодородие и общо благоденствие...

Писателят Константин Петканов – “певецът на Тракия”, както го наричат, през годините многократно се връщал към спомените от своето детството, към родното село Каваклий - Лозенградско. " Аз съм ученик в първо отделение - пише Константин Петканов. В деня на каваклийския събор "Свети Константин и Елена" у дома пристигат учители от лозенградското третокласно училище и почват да пеят на няколко гласа една странна за мене песен:

"Зададе се облак тъмен

откъм гора от Балкана,

дали ще е дъждец дребен

или ще е буря страшна..."

Тази песен толкова ми хареса, че ми се искаше да скачам, да викам, да се боря... Та коя човешка мечта освен свободата владе сърцето на вселената и ни отваря пътя към земните блага..."

Сигурно спомена за каваклийския събор "Свети Константин и Елена" е бил в душата му, когато е писал и разказа "Нестинарка", по - късно превърнал се в либрето на едноименния балет от Марин Големинов.

В архива на Константин Петканов се пази едно малко тефтерче, изпълнено със ситния почерк на писателя: странджански народни песни. В друго - добросъвестно са изписани и нотните текстове.

Дългогодишна сърдечна дружба свързвала Йордан Йовков и Константин Петканов. По настояване на Йовков Константин Петканов е изтеглен от Бургас в София. Певецът на Добруджа пръв оценил дарованието на певеца на Тракия.

И за Йордан Йовков не остават незабелязани качествата на тракиеца, неговия свят, богатата му и противоречива душевност. Прототипът на своята Боряна от едноименната драма писателят не взема от друго добруджанско село, а точно от Алфатар, чийто жители са преселници - тракийци. Това е мома с изваяни физически качества и красота, дъщеря на небезизвестния "алфатарски цар", както наричат баща й в цялата Алфатарска област, преселника от ямболските села. И до днес е запазена къщата, в която е живяла тази девойка. Някои вещи и семейни снимки са изложени в алфатарския етнографски музей “Добруджанска къща".

Константин Петканов е оставил впечатляващо по обем литературно наследство.Останал завинаги обърнат към проблемите на бежанците и към всички потиснати, той заклеймил насилието и войната не само в творчеството си, но и на дело. Завещал ни своето верую, в думите, с които завършва своите детски спомени.

" Насилници ми отнеха бащината стряха, но аз не я откъснах от сърцето си, а я населих с безсмъртни души, които живеят и ще живеят, докато има слънце над равнината, ниви по земята и обич между хората"

Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Към тях се присъединяват армията, църквата и българската културна общественост. А от 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия. Ден на почит и към тракийските българи, допринесли за съхранението на една от най-древните култури в Европа и света.

Мисля, че с основание можем да изведем датата 26 март, сред дните в българския национален календар, предопределени за ПАМЕТ и ПОМЕН .






Прочетено: 10122 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
докато ние спи, те творят Професиоанални Американски Кокили за Строители Старият Бургас бургас Инкубатори за люпене на яйца Цвете Бургаският кей Цветя честит рожден ден коте Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development