Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

4 златни ритона на „Винария“, за първи път – и голямо отличие за ракия



Изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов се радва на Златния ритон от „Винария 2012“
Ключови думи: Винария
17 Март 2012, Събота



Четири златни ритона и 73 златни медала бяха спечелени от най-добрите български вина. Победителите стигнаха до авторитетните награди след оспорвано състезание по време на Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди, който определи призьорите на  „Винария 2012“.

 Те бяха обявени на тържествена церемония на 15 март вечерта в Международен панаир Пловдив. Отличените тази година са най-престижните български вина, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която организира конкурса и изложбата съвместно с панаира.
    Винените „Оскар“-и отидоха при  „Домейн Бояр Интернешънъл“ за “Quantum sauvignon blan” от последна реколта, „Сис индъстрийс“ за виното „Братя Минкови шардоне 2010“, „Винпром Пещера“ за „Домейн Пещера сира Тракийска низина 2011“ и „Черноморско злато“ за „Вила Понте каберне совиньон&сира, регионално вино Тракийска низина 2007“. В Нощта на Златния ритон наградите бяха връчени от проф. Пламен Моллов, председателката на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров и изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
    За първи път тази година българските производители премериха сили с конкуренти от чужбина, след като Националната лозаро-винарска камара възобнови международния конкурс по случай 20-годишния юбилей на изложбата „Винария“.  Така традиционните национални дегустации станаха международни. Те се проведоха по световните стандарти, а в журито участваха енолози и еножурналисти от чужбина. За оценки бяха представени 315 проби – 253 от вино, 54 от ракия, 8 от бренди в завършен търговски вид, а 5%  бяха на чуждестранни фирми.
    Почти половината от пробите имат оценка над 85 точки, т.е. достойни са за  златен медал, което показва изключителното ниво на нашите вина, заяви в края на конкурса проф. Пламен Моллов. А в деня на откриването на „Винария 2012“ победителите получиха наградите си.
    За първи път бе присъдено Голямо отличие за гроздова ракия, освен 16-те златни медала. С него бе удостоена „Бургас 63, реколта 2005 г.“ на „Черноморско злато“.  В групата „Винено бренди“ златните медали са 3.
    Освен международния конкурс, преди „Винария“ бяха организирани и Национални дегустации, на които се състезаваха 68 проби от вина и 10 от ракии в незавършен търговски вид. Голямата награда - „Бъчвата на НЛВК“, взе „Черноморско злато“. Енолог на годината стана Димитър Грозев от изба „Терра Тангра“.
    По случай юбилея  на „Винария“ Международен панаир Пловдив даде специална награда за 20-годишно постоянно участие и принос за развитието на изложбата. Ваучер за безплатен щанд през 2013 г.  получи винзавод „Асеновград“.
    Дирекция „Специални полицейски сили“ също взе награда, но не за производство на вина, а за опазване на суровината за тях по време на гроздобера. Вече 9 години жандармерията денонощно е по пътищата и в лозовите масиви, когато се прибира реколтата, и така осигурява безопасност на стопаните и тяхната продукция, изтъкна инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, при обявяването на наградата.
    Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2012“ продължава до 18 март с участието на близо 200 фирми от 17 държави, които показват вина, напитки, технологии, оборудване,  материали и услуги за лозарството и винарстото.



Прочетено: 9054 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей над Ахелой Spirit of Burgas Бургас, Богориди флора 2008 ФАРА НА АХЕЛОЙ Пролет, кокичета сред тухли Разоран двор, угар АЗ ПЕПИ МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 парапетът до
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development