Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България



Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България
Ключови думи: Елиф Шафак, ЛИТЕРАРУРА
15 Март 2012, Четвъртък



Елиф Шафак – звезда на съвременната литература и най-обичаната турска писателка в момента – идва за първи път в България по покана на Мобилтел и нейните български издатели „Егмонт“.

На 5 април авторката на световните бестселъри „Любов“ и „Копелето на Истанбул“ ще бъде специален гост на церемонията M-Tel Media Masters 2012, която ще се състои в „Сердика офиси“. Там Елиф Шафак ще говори за „Творческата сила и културата в ерата на телекомуникациите“. Тя ще се срещне за първи път на живо с българската публика, която я познава от няколко години чрез книгите й, в които източната мъдрост се среща с модерната западна музика, трагедиите на патриархалното турско общество – със съвременни културни феномени, а разтърсващите драми – с тънък хумор.
Макар в началото на кариерата си неминуемо да попада в стереотипа „жена писателка от Турция“, от която хората очакват да разказва „тъжни истории за тъжни мюсюлмански жени“, Елиф Шафак бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът й могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата. Освен най-популярната и обичана турска писателка в момента, тя е също автор на текстове на турски рок музиканти и колумнист на авторитетни международни издания като The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, The New York Times, Wall Street Journal и Time.
Елиф Шафак е родена в Страсбург през 1971 година. Детството си прекарва в Истанбул, а ранните си тийнейджърски години в Мадрид, където майка й е изпратена като дипломат към Турското посолство. След Испания двете живеят в Йордания и Германия. Обратно в Анкара, Елиф завършва „Международни отношения“ в Близкоизточния технически университет, а по-късно продължава с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ.
Българските читатели се срещат за първи път с Елиф Шафак в книгата „Любов“ – най-успешният й роман, който „Егмонт България“ издавa у нас през 2010 година. Писана в продължение на повече от 15 години, „Любов“ е книга, вдъхновена от историята на странстващия дервиш Шамс от Тебриз и средновековния мистик и поет Руми, която обединява две противоположни епохи, личности и светове, за да погледне на любовта по начин, който докосва всички.
Година по-късно „Егмонт България“ издава „Копелето на Истанбул“ – романът, разказващ историята на едно турско и едно арменско семейство, заради който през 2006 година срещу Елиф Шафак е повдигнато обвинение за обида към турската национална идентичност.

Звездата на съвременната литература Елиф Шафак идва в България



Прочетено: 3500 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жълто подрумиче прозорци в хале Рибари в Истанбул Мото клуб Заслон в местност Живия огън Есен в Странджа БЪДИЩЕ камини Строители на съвременна България Стилът на знаменитостите Приятелки в три цвята
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development