Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Онколози „за” пълната забрана за пушене



15 Февруари 2012, Сряда


Автор: Десислава Георгиева Тодорова

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникването на онкологични заболявания.

Над сто от водещите онколози у нас направиха подписка в подкрепа на въвеждането на пълната забрана за тютюнопушенето. Поводът бе Международния ден за борба с рака – 4 февруари и подписката бе връчена на министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов от доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница по онкология в София.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникването на онкологични заболявания. Възможно е възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези.

Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето, показва справка на Националния раков регистър. Близо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания в страната. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето, посочват от здравното министерство.

За намаляване на онкологичните заболявания е изключително важен начинът на живот. Затова на 1 юни тази година МС прие законопроект за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места.

Въвеждането на пълна забрана на обществените места се подкрепя от над 60% от гражданите. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция Галъп. Според него само за една година броят на пушачите у нас е намалял с 2-3 процента. Причината за това е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите.



Прочетено: 3906 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
горноезеровски циганин Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Римокатолическата черква Театър за драма. опера и балет, Бургас булка от Бургас Созополски къщи Флора Бургас 2009 Созопол Инсталация морето и ние Пластири за отслабване Hoodia (Худия)
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development