Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Екология, Здравеопазване
Боли ви глава, корем или зъб – купете си обезболяващо хапче

Фармацевтичната индустрия и как тя ни „помага”



13 Февруари 2012, Понеделник


Автор: Боряна Върбанова, студент в БСУ

Та всичко в съвременния начин на живот на днешния модерен човек се свежда до едно нещо – когато имаш проблем или нещо те боли, изтичай до близката аптека и си купи хапче, което ще реши всичките ти болежки. Снимка sxc.hu

Замисляли ли сте се някога как съвремнната фармацевтична индустрия ни предлага хапчета и медикаменти за абсолютно всичко?
 Боли ви глава, корем или зъб – купете си обезболяващо хапче.
 Искате да отслабнете значително, без да се налага да се потите във фитнеса с часове – вземете най-новото хапче за отслабване, рекламирано по телевизията и ще стопите десет от ненужните килца само за (о, чудо на чудесата!) две седмици.
 Искате да се предпазите от нежелана бременност? Няма проблем – пазарът предлага най-разнообразен набор от противозачатъчни, които дори ще ви накарат да се почувствате по-красиви, косата ви ще заблести, а акнето по лицето ви ще изчезне. Кой бяга от подобно нещо?
 Подложени ли сте на силен стрес? Чувствате се постоянно уморени, депресирани и без желание за каквото и да е? Спокойно, какво сте обесили нос? И за това има лек – като започнем от мента, глог и валериан и стигнем до по-серизните антидепресантни таблетки, които се отпускат единствено по лекарско предписание.
 Хапчета против косопад, за хубава кожа и нокти, хранителни добавки, които целят да запазят младостта и енергията ви за по-дълго време, дори такива за подсилване на паметта и какво ли още не. Списъкът може да продължи до безкрай.
 Да не забравяме и „любимите” ни антибиотици, които ще спомена след малко.
 Та всичко в съвременния начин на живот на днешния модерен човек се свежда до едно нещо – когато имаш проблем или нещо те боли, изтичай до близката аптека и си купи хапче, което ще реши всичките ти болежки.
 Дори Нео във филма „Матрицата” трябваше да направи трудния избор – синьото или червеното хапче?
 По интернет форумите се появиха редица забавни картинки на лекарства с хумориситичните надписи „Заебин” и „Презкурин”.
 Де да можеше нещата в действителност да бяха толкова прости и проблемите ни да се решаваха от само себе си или пък с поемането на някакво вълшебно хапче. Същото е като да си сложиш розовите очила и да гледаш на света с други очи.
 Това, което съвременният вечно забързан човек не осъзнава е, че фармацевтичната индустрия ни е превърнала в един непресъхващ финансов кладенец, от който тя граби с пълни шепи, като търгува със здравето ни и то все по-успешно. Хората едва ли скоро ще спрат да боледуват, тъй като масово произвежданите широкоспектърни антибиотици ще продължават да унищожават имунните им системи, а бактериите и вирусите да стават все по-резистентни на вече познатите лекарства, които всяко джипи бърза да предпише на пациента, който влезе с кихавица и леко зачервен нос в кабинета му.
 Защо се получава така? От едната крайност изведнъж рязко преминахме в другата. Докато някога хората са умирали от шарка, която днес се лекува абсолютно успешно, то днес ставаме все по-зависими и безпомощни, и то когато съвременната медицина би могла да ни предложи толкова много.
 Всъщност отговорът на този въпрос е съвсем елементарен.
 Човек е загубил връзка с природата. Никой съвременен доктор не лекува с билки, хомеопатия или вечните „бабини рецепти”. Или тези, които го правят, са по-скоро изключение от общото правило. Нямаме време да боледуваме и затова при най-леката настинка бързаме да изпием предписаните от доктора антибиотици, за да се изправим бързо на крака. Да, обаче организмът ни бързо привиква към този начин на лечение и следващия път той не може да се пребори сам с болестта, имунитетът ни бързо отслабва и като наркозависими имаме нужда от поредния антибиотик, който всъщност ни „помага” да се разболяваме още по-лесно.
 Кой ще отдели десет минути от безценното си време, за да си направи прясно изцеден сок от портокал или грейпфрут, който дава така необходимите витамини на организма? По-лесно и бързо е да изгълтаме малките жълти витаминчета от опаковката, по този начин спестяваме и време и усилия.
 Главата ни боли от неуморните работни часове, прекарани пред компютъра, но не обръщаме внимание на симптомите, а просто ги игнорираме, като тикнем поредния аналгин в устата си. До деня, в който тялото ни не си поиска своето – почивка. И ето, че неизбежно се разболяваме. А лечението? Риторичен въпрос, чийто тоговор е повече от прозрачен - отново хапчета и антибиотици.
 Какво се получава? Един порочен кръг, от който няма излизане.
 Но всъщност това съвсем не е така.
 Обръщайте повече внимание на това, което тялото ви казва. Избягвайте да приемата антибиотици, освен ако това не е абсолютно наложително. Спортувайте! Хората са казали - здрав дух в здраво тяло. Яжте повече плодове и зеленчуци. Отделяйте време за любимите си хора. Излезте на разходка сред природата, дори ако навън е минус десет градуса. Смейте си, защото смехът е здраве. Не вярвайте на рекламите, които само ви подлъгват, че даден продукт или хапче ще направи чудеса с вас и ще ви накара да отслабнете, да се почувствате по-красиви, щастливи или пък желани.
 Красотата е въре във вас самите!
 За да активирате вътрешната си енергия не се нуждаете от химически забъркани таблетки.
 Правете всеки ден поне по едно нещо, което ще ви накара да се усмихнете.
 Без значение какво е то (стига да не е нещо незаконно или абсолютно неморално, разбира се).
 Може би днес съм помогнала на някого да осъзнае колко много обича себе си и че се харесва именно такъв, какъвто е. А ако дори съм го отказала да хвърли парите си на вятъра за някакъв безсмислен разкрасителен или отслабващ продукт, то тогава съм постигнала целта си.
 Да ме прощава фармацевтичната и козметична индустрия, както и цялата лекарска колегия. Уважавам съвременната медицина, но твърде често съм била нейна жертва. Здравето на хората не е търговски продукт и е най-долният начин за печелене на пари.
 Излекувай първо душата си, едва тогава ще излекуваш и тялото си!


Автор: Боряна Върбанова




Прочетено: 4562 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
красиви по всяко време Аз и моя първи  братовчед Росен Коктейл старина Ритуалната зала в гробищата Морската градина в Бургас тръби и инсталации майк Разлистване Фен Конкурс прическа Бургас 2009 казан с тръжи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development