Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Политика
От Бургас до Европарламента = женски поход

Женската революция в българската политика



12 Декември 2011, Понеделник


Автор: Дончо Златев

От прецедента "Инджова" до превземането на "Дондуков" 2 на токчета, женските имена в българската политика започнаха да стават все повече, а и да се чуват по-често.

От прецедента "Инджова" до превземането на "Дондуков" 2 на токчета, женските имена в българската политика започнаха да стават все повече, а и да се чуват по-често.

Говорейки за българското нека да погледнем как жените намират трайно място в световен план.

Исабела Перон - първата жена президент в света. Преди 37 години тя наследява своя съпруг в президентската администрация на Аржентина. Днес страната отново е управлявана от жена (Кристина Фернандес).

Сред последните примери за жени президенти са президента на Косово Атифет Яхияга. Тя бе обявена за кандидат от Демократичната партия на Косово на 1 април 2010.

Лаура Чинчила пък пое ръководството на Коста Рика.

Роза Отунбаева стана президент на Киргизстан на 3 юли 2010, след оставката на Курманбек Бакиев.

Най-познат е примера с новия държавен глава на Бразилия Дилма Русеф. Бразилката с български корен стана 36-тия президент в родината на кафето на 1-ви януари 2011.

Другите държави, които се управляват от жени са Ирландия, Финландия, Литва, Чили, Сан Марино и Индия.

Като цяло жените управляват държави с общо население от над един милиард и половина души.
Сега нека се върнем на България. През 1994 година президента Желю Желев назначава служебен кабинет начело с Ренета Инджова. Тя става министър-председател на 81-то правителство в периода 1994-1995. Правителството, което тя наследява от Любен Беров може и да не се запомни с това, че е служебно, но със сигурност ще се запомни с това, че Ренета Инджова става първата, а засега и единствената жена премиер на България.

През 2001 година Меглена Кунева заменя Владимир Кисьов (настоящ кандидат-кмет на София) като главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския Съюз. През 2007 година тя става и първият български еврокомисар (2007-2010).

Българската женска линия в еврокомисията бе продължена от сегашните управляващи и наследник на Кунева стана Кристалина Георгиева. В момента бившият вицепрезидент на Световната банка е лидер в проучванията за общественото доверие към политиците.

На 14-ти юли 2009 г. с 227 гласа "за" Цецка Цачева е избрана за председател на 41-то Народно събрание. Така тя става първата жена председател на НС в цялата история на България. Бившият юрисконсулт на община Плевен успя на местните избори да победи кандидата на БСП - Румен Петков в надпреварата на мажоритарните кандидати.

През септември 2009-та година на предсрочните избори за кмет на София, за да доизкара мандата на сегашния премиер Бойко Борисов беше избрана Йорданка Фандъкова. Така за кратко време тя мина през постове като зам.-кмет на София, депутат, министър на образованието, младежта и науката и накрая кмет на София. Месец септември, освен с началото на учебната година, ексдиректорът на 73-то СОУ ще запомни с това, че стана първата жена кмет на столицата.

Може би не е случайно, че сега когато надпреварата за президентските избори е разгорещена имената на Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова са сред най-често спряганите за кандидат-президент. Естествено още нищо не е официално, но хората вече са в очакване дали наистина прага на "Дондуков" 2, ще бъде прекрачен от токчетата на някоя от горе изброените.
Интересно е противопоставянето на жените с власт. От заемането на високите постове през предстоящата битка за президент. Различните медии залагат и на различна основна гледна точка. Разглеждайки новините свързани с предстоящия вот най-често срещаните думи са Жени, Избори, Кандидати, Кунева, Президент.

Експремиерът Ренета Инджова в интервю за “бТВ” на 19.04.2011 каза, че когато е криза жените са на ход.
Но сега има една опасност - да не станат много претендентките за президент, защото нещата ще заприличат на едно шоу за избор на "Мисис Президент””, каза г-жа Инджова

Също така тя изрази надежда да не се окажат претендентки, които да правят злостни кампании. Всички все пак помним случея с неуспялата кандидатка за еврокомисар Румяна Желева и драмите свързани с нея.
Според Светослав Иванов, репортер от “бТВ”, в такава обстановка случилото се през 2001 година, когато Петър Стоянов извади папка срещу Бонев, може да ни се стори "дребнава шега".

“От случая с неуспелия кандидат за еврокомисар Румяна Желева знаем, че когато жените се конкурират за високи постове, в тях се ражда войник, готов да се бие с всички средства. Така, че "Папката на Стоянов" може да ни се стори дребна шега в сравнение с това, което ни очаква.”

Въпреки очакванията и нагласите едно е сигурно и то е, че жените в българската политика успяват да превземат приеманата по презумция от всички "мъжка" професия.

Не е важно дали президетнската институция ще е ръководена от жена, важното е Президентът да бъде честен, справедлив, благороден, активен, некорумпиран и истинки обединител на нацията.



Прочетено: 10938 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
АНГЛИЯ докато ние спи, те творят Инсталация Бургаска къша Фонтанът на площад Bulgarian Airlines...ама в Кайро Пътна помощ Черноморец Бургас Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове лека вечер Весела аз  като бебе с майка ми
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development