Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Бургас // НПО
Национална доброволческа информационна кампания по приемна грижа

Кампания за насърчаване на приемната грижа на 07.09.2011 г. в Бургас



06 Септември 2011, Вторник



Българският младежки Червен кръст (БМЧК) стартираНационална доброволческа информационна кампания за насърчаване на приемната грижа на 07.09.2011 г. в Бургас. Старт на Националната доброволческа кампания с пресконференция на 7.09 от 12.00 ч. в сградата на Общинската администрация. Откриването ще продължи с публична акция, подготвена от участниците в Академията за доброволци на БМЧК, и информационни пунктове по приемна грижа. На площада пред общината, 12.30 ч.

Кампанията с надслов „Всички имаме грижата” ще обхване 28-те областни центрове и 81 общини в страната и в нея ще се включат 1 300 доброволци на БМЧК. Тя е част от Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции, реализирана с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.
БМЧК подготви кампанията в партньорство и със съвместните усилия на над 80 организации и институции, ангажирани с каузата на приемната грижа по места, и цели да постигне максимална обществена съпричастност и отговорност. До момента готовност за отразяване на кампанията са заявили над 100 регионални печатни и  електронни медии. За да бъде реализирана успешно кампанията, над 300 доброволци на БМЧК преминаха обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорски организации.
Кампанията ще стартира с пресконференция на 7 септември от 12.00 ч. в сградата на Общинска администрация Бургас с участието на представители на местната власт, на партньори и на БЧК. Ще бъде предоставена допълнителна информация за специфичните цели на програмата, очакваните резултати и приноса й към разрастването на приемната грижа в общността.
След пресконференцията на площада пред Общината 120 доброволци на БМЧК от цялата страна ще организират атрактивен музикален флаш-моб. В него ще се включат и всички граждани, желаещи да подкрепят кампанията „Всички имаме грижата”.

Проектът “Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, който се реализира с финасовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец, Зона Европа, стартира през декември 2010 г. и ще продължи до 30 ноември 2014 г. Основната цел на проекта е деинституционализацията на децата в социалните заведения и осигуряване на подкрепа за успешната им интеграция в българското общество. Целевите групи на проекта са потенциални и настоящи приемни родители, млади хора, напускащи детските социални институции, доброволци на БМЧК, представители на институции и неправителствени организации.
Два са основните компонента на проекта:
1.    Насърчаване на приемната грижа в България и създаване на консултативен център по приемна грижа на БЧК;
2.    Създаване на наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални институции.
Дейностите, които се реализират по двата компонента, са:
-    проучване на нагласите по отношение на приемната грижа в българското общество;
-    създаване  и функциониране на консултативен център по приемна грижа;
-    провеждане на информационни кампании за приемната грижа;
-    лобиране пред държавните институции за промяна на законодателството за подкрепа на приемната грижа;
-    изграждане на наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални институции;
-    развиване на житейски умения, включително и професионални умения, на младите хора в наблюдаваното жилище;
-    създаване на партньорства с корпоративния сектор за обучение и стаж на младите хора в наблюдаваното жилище;
-    продължаващо обучение за младите хора чрез менторски програми за подготовка за приемни изпити във висши учебни заведения и чрез професионалните обучения, предоставяни от Агенцията по заетостта;
-    въвличане на младите хора, напускащи детските социални заведения, в традиоцинните дейности на БМЧК.
Като резултати от проекта по първия компнент очакваме да се повиши подкрепата за приемната грижа и броят на приемните родители в България; да имаме действащи методология и материали за приемни родители и консултативен център по приемна грижа, в който годишно да бъдат консултирани 60 семейства; всяка година 65 доброволци да бъдат обучени по въпросите на приемната грижа и минимум 7 000 души да са въвлечени в информационните кампании за приемна грижа.
По втория компонент очакваните резултати са действащо наблюдавано жилище за млади хора, напускащи детските социални заведения с минимум 12 живеещи в него годишно, а за целия период на проекта – минимум 36 млади хора, 90 обучени доброволци за оказване на подкрепа на младите хора, напускащи детските социални заведения и създадена коалиция на неправителствени организации, предоставящи услугата наблюдавано жилище.





Прочетено: 8394 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Bulgarian Airlines...ама в Кайро бургаска среща хотел приморец паметникът на Руската армия Рози нощен бряг Созопол хотел приморец Декоративни дървени конструкций бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development