Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пазарът на жилища в Бургас в последние месеци



Двустайните апартаменти до 40 000 Евро са най-атрактивните имоти на пазара на жилища в Бургас
Ключови думи: имоти, Бургас, цени, жилища, строителство, апартаменти, наем
10 Август 2011, Сряда



Двустайните апартаменти до 40 000 Евро са най-атрактивните имоти на пазара на жилища в Бургас

Пазарът на жилищни имоти в Бургас започна да показва първи индикации за стабилизиране. Макар и колебливо, той навлиза в равновесната си точка както по отношение на търсене и предлагане, така и по отношение на цени. За последните дванадесет месеца продажбените цени на жилищата в града са спаднали с 10,06% и може да се каже, че вече са достигнали най-ниската си точка за последните 5-6 години. Засиленото търсене през последните шест месеца ги стабилизира и е възможно в краткосрочен период дори да се регистрира слаб ръст в рамките на до 2%. Най-голямо е понижението при панелените жилища – 16,34%, следвано от старото монолитно строителство – 12,24%, новото строителство (завършено до 10 години ) – 8,87%. Най-слабо е понижението при жилищата на етап строеж (без акт 16) – 2,77%. Така средната цена на жилища в Бургас към юни 2011 е в размер на 660 Евро/кв.м (монолит – 717 Евро/кв.м; панел – 538 Евро/кв.м; ново строителство – 693 Евро/кв.м).
По отношение на наемните цени, през последната година в Бургас се наблюдава средно понижение в размер на 6,67%. Най-голямо е понижението при необзаведените жилища – 12,79%. При нелуксозните обзаведени апартаменти спадът е в размер на 7,21%, като в същото време наемите на луксозните жилища се запазват стабилни въпреки свития пазар и ограниченото търсене на подобни имоти.
По-малкият относителен спад на цените на наемите се отразява положително на доходността на жилищата, която за периода юни 2010 – юни 2011 се покачва с 0,35пр.п., достигайки средна стойност за Бургас от 5,20%. Въпреки това, доходността на жилищните имоти остава най-ниска в сравнение с останалите сегменти на пазара (търговски, индустриални, офис площи). Все пак, към момента жилищните имоти заедно със земеделските земи остават най-атрактивните и бързоликвидни имоти на българския пазар на недвижимости.
Един от основните индикатори за стабилизирането на пазара е повишеното търсене. През последните месеци са регистрирани не само по-голям брой огледи с купувачи, но и значително по-голям обем на реално сключените сделки. За първата половина на годината в града са сключени общо 2 817 покупко-продажби на недвижимо имущество, което е ръст от 35,96% спрямо същия период на 2010. Една значителна част от тях са именно жилищни имоти.
Търсят се предимно 2-стайни апартаменти с площ около 60 кв.м на цена между 25 и 40 000 Евро, като основната цел на покупката е за собствено ползване. Сделките за инвестиция са под 10%. Най-предпочитано е новото строителство, но тъй като в момента цената е водещият критерий на избор, се търсят нискобюджетни жилища с добри характеристики, а като най-търсени райони се открояват Възраждане, Лазур, Център и Братя Миладинови. Поради изгодните цени и сравнително младото население, голям интерес има и към кв. Меден Рудник. Покупки се осъществяват, обаче, само ако клиентите са сигурни, че няма да имат проблем с канализацията, тъй като това е рисков фактор за квартала. Времето за търсене и покупка продължава средно около 3 месеца.
По отношение на жилищата под наем, най-атрактивни са 1-стайните и 2-стайните апартаменти с площ 50-70 кв.м и месечен наем до 300 лв. Предпочитани райони са Център, к-кс Лазур, отчасти Славейков и Изгрев във връзка с новоизграждащите се молове. Основни влиящи фактори при избор на жилище под наем са цената и района, като той трябва да е близо до местоработата на наемателите. Търсят се предимно жилища ново строителство, като основната група наематели са хора, които работят в града и не разполагат със собствен апартамент. Търсенето на луксозни апартаменти под наем е сравнително слабо и е от страна на специалисти, които идват да работят в Бургас по даден проект и наемът на жилището се заплаща от съответната организация. Средното време за търсене и подписване на договор е до 1 седмица, а средният срок на наемане на жилищен имот е до 1 година. По отношение на националната принадлежност на търсещите, основната част от наемателите са български граждани. Чужденците и най-вече руснаците търсят само апартаменти за краткосрочно наемане през лятото.


Прочетено: 13120 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
GRAPHILLA 2009, Бургас Spirit of Burgas през деня не трябва да спиш! деца Египет завихряне морето в началото на новата година В солнечный день Руски паметник, Бургас Pepi Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development