Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Образование
ЦДГ Ханс Кристиан Андерсен беше домакин на детски празник

Бургаски университет - в проект за фолклорни приспивни песни



Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни
Ключови думи: Университет, Асен Златаров, Ханс Кристиан Андерсен, Бургас, фолклорни песни, авторски приспивни песни,
02 Юни 2011, Четвъртък



ЦДГ Ханс Кристиан Андерсен беше домакин на детският празник, където децата представиха наученото до момента с много забавления и празнично настроение.

Университет ''Проф. д-р Асен Златаров'' – Бургас участва в двегодишен проект „LULLABIES: UNIVERSAL LANGUAGE OF LOVE” по секторна програма „Коменски”, заедно  с педагози от  Турция, Унгария, Румъния, Португалия и Латвия. Учителите и възпитаниците от ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”  заедно с техните родители изучават и прилагат в практиката си фолклорни и авторски приспивни песни, чрез които обогатяват културните и възпитателните традиции в образователната система на страните партньори. ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”   беше домакин на детският празник, където децата представиха наученото до момента с много забавления и празнично настроение.
Мероприятието е част от среща за анализ на резултатите през изминалата една година. Доц. дпн Маргарита Терзиева - научен консултант от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”  участва в презентация за работата по международния проект, в областта на предучилищното възпитание. Анализът на резултатите включва осъществяване на дейности по няколко направления - теоретично, историко-педагогическо и приложно-методическо. В теоретичната разработка залагат приспивните песни на импровизацията и притежават следните характерни черти: припев със своеобразна формалност, повторение на думи и словосъчетания, идеализация  на образи, умалителни имена, ритмичност, съчетания от еднокоренни думи. В песните на всеки народ обаче има и специфика – в тях са вложени народната философия и възгледи за живота; те отразяват обобщения модел за света според етнофолклорните представи.

Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни


''Проучванията за българските приспивни песни позволяват на педагогическата колегия да подчертае националните достойнства на една слабо проучена жанрова форма, да докаже нейната значимост в практико-приложен план, да разкрие естетическия  й потенциал в рамките на европейското образователно пространство. При работа с художествен текст на приспивна песен и нейните музикални вариации учителите в ЦДГ „Х.К.Андерсен” – Бургас прилагат следните похвати: - традиционни (беседа върху съдържанието и повода за възникване; устно словесно рисуване или до обрисуване на персонаж); литературно-езикови (обяснение на непознати думи; откриване на художественна лексика – епитети и сравнения; въвеждане на остензивно определение); специфични (изпълнение на мелодия към текста или съчиняване на такава, съпровод с помощта на детски музикални инструменти; рисуване по асоциации; игрови и имитационни упражнения) и словотворчески похвати - съчиняване на римувани двустишия и мелодия към тях; поправка на пародиран текст; коригиране на интонация при прочит на текст на приспивна песен '' уточни в презентацията си Доц. дпн Маргарита Терзиева от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, като научен консултант на ЦДГ „Ханс Кристиан Андерсен”.

Бургаски университет участва в Международен проект за фолклорни приспивни песни



Прочетено: 10458 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
След баня Преминаването забранено! университет Пътна помощ - ADAC Жълто подрумиче Алекс Фонтанът на Небе Созопол Созопол Аз с майка и татко
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development