Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

28 иi 29 май 2011 - Национален странджанско-тракийски събор ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ - БОЖУРА27 Май 2011, ПетъкНа 28 и 29 май в град Средец и местността Божура за деветнадесети път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийска песен.

На 28 и 29 май в град Средец и местността „Божура” за деветнадесети път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийска песен.
    Съборът се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – гр. Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец със съдействието на Министерството на културата. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на община Средец-инж. Тодор Пройков и председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.
   Съборът надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура” има за цел да продължи традицията на странджанско-тракийския край, да стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство. В него участват млади изпълнители и инструменталисти разпределени в четири групи – до 10 год., до 14 год., до 18 год. и представители на музикални училища и паралелки. Председател на журито ще бъде академик Петко Радев.
   Деветнадесетият фолклорен събор е включен в програмата на Пилотен проект „Странджа” на Министерството на културата.
   За първи път почитателите на странджанската песен ще имат възможност да се борят за специална награда „С песните на Калинка Згурова”. Конкурсът е посветен на юбилея на народната певица от село Дебелт, Средецка община, една от създателките и ревностни съхранители на Националния Странджанско-тракийски събор.
   Тази година след двегодишно затишие, отново се дава възможност на млади и стари да разровят „раклата на баба” и да участват в конкурса за пълен автентичен костюм.
   Финал на двудневния празник за любителите на българския фолклор ще сложи Националният фолклорен ансамбъл „Българе” с фрагменти от музикално-танцовите спектакли „Албена” и „Това е България”.Прочетено: 10150 пъти


Сподели в социалните мрежи
Добави в Svejo
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
евро 2008 Конкурс прическа Бургас 2009 Поглед към Бургас през залива Старият Бургас Стилът на знаменитостите 2 витраж2 димитров ден Първа копка Spirit of Burgas Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01


   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development