Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Местните власти в новите членки на ЕС: все още силно политизирани и зависими от финансов ресурс



20 Май 2011, Петък



Международната конференция във Варна продължава до 22 май с участието на близо 340 представители на на правителствени, бизнес и обществени организации от над 30 държави.


48% от поляците искат независими кандидати за кметове, в Словакия създават нова община само, ако има 5000 жители

Централно европейските държави все още не могат да се разделят с традиционната си представа за местното самоуправление. Поставянето на общините в положение на икономическа зависимост е неефективно, трябва да се търсят нови ресурси за развиване на тяхната автономност. Това заяви проф. Георг Сутла от Университета в Талин по време на дискусия за реформата в местната власт и административното обслужване на граждани.

Тя се провежда в хотел „Мелия Гранд Ермитаж” на к.к. „Златни пясъци” в рамките на започналата вчера Международна конференция по публична администрация. Нейни организатори са Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” и NISPAсee – Мрежата на институциите и училищата по публична администрация в Централна и Източна Европа,

Сутрешните заседания на конференцията са разделени в 7 работни групи по темите: местна власт, електронно правителство, публични услуги, фискална политика и др. Следобяд дискусиите са за публичната администрация, здравеопазването и здравната реформа.
Независимостта на общините е начин да се мобилизира местната идентичност като надежден партньор в ЕС и в глобалното пространство, подчерта проф. Сутла. В началото разглеждахме местното самоуправление в Естония като алтернатива на ограничаващата я централна власт и това доведе до напрежение, добави той. После, бизнесът приключи с реформата на собствеността и отказа да подпомага общините. Сега имаме нова балтийска стратегия, чиято цел е създаване на трансгранични мрежи, които заедно търсят средства за развитие на местните общности, обобщи проф. Сутла. Според него същите проблеми са съпътствали и новоприсъединилите се страни в ЕС като Латвия, Чехия и Унгария.

В Полша 48% от хората имат желание да гласуват за независими кандидати за кметове, но такива няма. Данните са от национално изследване през ноември 2010, непосредствено преди местните избори там, като те бяха огласени от д-р Катаржина Раджик от Факултета по местно управление и политически науки в университета Мари Кюри-Склодовска. Според нея в Полша се наблюдава силна политизация на местната власт, слабо гражданско общество и проблеми в управлението на общинските бюджети. Затова и 31% от гласоподавателите смятат, че местните държавни служители са корумпирани.

Изследователите Юрош Пинтерич от Словения и Даниел Климовски от Словакия пък сравниха децентрализацията на общините в двете държави. Общото между тях е, че се наблюдава фрагментация на местната власт - средно населението на една община в Словения е 9 600 души, а в Словакия – 1 600. За да не се разпиляват ресурси, сега в Словакия може да се създаде нова община само, ако територията й е независима и урбанизирана, и на нея живеят поне 5 000 човека, обясни Даниел Климовски.

Електронното правителство също бе обект на дискусия сред участниците в Международната конференция за публична администрация във Варна. По време на заседанието на работната група Екатерина Михайлова от Московския университет заяви, че 70% от документите на хартиен носител в Русия вече се издават в електронен вариант. Според нея, за да се облекчи административното обслужване на гражданите, софтуерният продукт за е-услуги трябва да се базира на специални правила.

Международната конференция във Варна продължава до 22 май с участието на близо 340 представители на на правителствени, бизнес и обществени организации от над 30 държави.

Традиционно форумът се провежда в различни държави. Тази година е неговото 19-о издание, а домакин е България. Конференцията е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.



Прочетено: 8704 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Разлистване това си е моята приятелка Международен Семинар на фризьорите София Spirit of Burgas Странджа Международен Семинар на фризьорите София красиви по всяко време ahtopol GRAPHILLA 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development