Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // Бургас
Организатори бяха Младежки Черноморски форум и Черноморски институт – Бургас

Обърни се към морето



Участниците споделиха своите виждания относно актуалното състояние на Черно море и наболелите проблеми Черноморието.
Ключови думи: Бургас, Обърни се към морето, Черноморски, Черно море, Черноморски регион
20 Май 2011, Петък



Дискусия, посветена на морето, се проведе в регионална библиотека ПК Яворов Бургас

На 19 май 2011 г. в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” в Бургас се проведе среща-дискусия на тема „Обърни се към морето”. Организатори бяха Младежки Черноморски форум и Черноморски институт – Бургас. Повод за инициативата е 20 май – Европейският ден на моретата.
Залата  се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват. Сред публиката имаше студенти, средношколци и ученици от ОУ П. Р. Славейков” в Бургас, водени от директорката г-жа Живка Дойнова. Присъстваха и бургаски общественици и граждани, които показаха своето съпричастие към Черноморската кауза и инициативите на организаторите. Любопитна подробност е, че същите мероприятия, които организира в града ни Младежкият Черноморски форум по повод Европейския ден на моретата, се провеждат днес и утре и в румънския град Констанца от партньорската на МЧФ и ЧИ младежка организация „Аве Мария”.
Участниците споделиха своите виждания относно актуалното състояние на Черно море и наболелите проблеми Черноморието. Членовете на МЧФ Димчо Йорданов, Даяна Такучева, Соня Петкова и Яница Генчева – деветокласници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” в града ни, представиха на публиката свои презентации. Задълбочените им атрактивни разработки спечелиха аплодисментите на присъстващите. Младите хора заявиха своята гражданска позиция, че морето трябва да бъде такова, каквото го носим в мечтите си и пожелаха страната ни да има адекватна и отговорна политика по отношение на неговото опазване.
Важна част от събитието бе и награждаването на призьорите от тазгодишния конкурс за фотография под надслов: „Обърни се към морето”. Наградите отидоха в Поморие, Ракитово, НЕГ „Гьоте” – Бургас и ОУ „ П. Р€ Славейков” в града ни. Споделено бе, че участниците са тридесет, а представените творби надхвърлят 120. Младите таланти бяха приветствани от Председателя на УС на МЧФ Нейко Решовски - преподавател в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, а наградите връчи председателят на Черноморски институт и почетен член на МЧФ доц. Маруся Любчева.
От името на двете организации бяха споделени и поредните инициативи. По-мащабната от тях е свързана с изготвянето на образователна програма „Аз уча за морето”. Като причина за идеята бе споделено, че образователните програми, които се съотнасят с Черноморския регион, не предлагат достатъчно информация, която да провокира и интегрира интереса на младото поколение  към неговите особености, характеристики, развитие и отношения с останалите региони в ЕС и в света като цяло. Бе изтъкнато, че изучаването на Черно море и Черноморския регион би допринесло за по-голям интерес към историята, настоящето и бъдещето чрез формиране на позиции, подготовка на хора и специалисти за  участие в политики и дейности, за подкрепа на принадлежността  и формиране на граждански позиции в различни сфери на дейност – биоразнообразие, брегови зони,  водни ресурси, културна интеграция, туризъм, социално включване, формиране на Черноморска култура и манталитет и др. Това би допринесло и за развитие на гражданската култура, както и на усещането за общност и съпричастност към проблемите на региона като такъв и начина, по който те рефлектират върху неговите граждани. Една интегрирана образователна програма „Аз уча за Черно море” би  запълнила необходимостта от повече знания за Черно море и Черноморския регион и в контекста на подкрепяното сътрудничество между страните от Черноморския регион, което се осъществява на ниво ЕС.
За втората инициатива организаторите се обърнаха за съдействие към бургаските медии, училищата в нашия град и Регионалния инспекторат по образованието. Идеята е: в чест на Деня на Черно море в края на октомври всички ученици в Бургас  да проведат един свой час на класа на морския бряг. Часът ще носи надслова и на днешното събитие – „Обърни се към морето”. Идеята е това да стане традиция, която да тръгне от Бургас и да бъде популяризирана и в другите Черноморски общини в страната и чужбина.



Прочетено: 4790 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж4 Конкурс прическа Бургас 2009 Pepi Флора Бургас 2009 Тройно дестилирана украинска водка ograda Приятели бункер Spirit of Burgas етюд 01 университет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development