Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Страните-членки трябва да разрешат държавна помощ за рибарския сектор



10 Май 2011, Вторник



Страните от ЕС трябва да разрешат държавна помощ за рибарите - това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите Илияна Йотова по време на пленарното заседание в Страсбург.

Заедно със свои колеги тя отправи устен въпрос към ЕК по повод повишаващите се цени на петрола и подкрепата за европейските рибари. Социалистите в ЕП настояват да бъде увеличена сумата от 30 хиляди евро на бенефициент, допустими като държавна помощ в рамките на три години за рибарския сектор защото  условията са драстично променени. Увеличението на цената на горивото за барел е почти три пъти за периода 2007-2011 година и затова този таван трябва да бъде променен. Илияна Йотова настоя ЕК да насърчава държавите-членки да се възползват от тази възможност тъй като рибарството в Европа днес се бори за оцеляване, изправено пред високи цени на горивото, нелоялната конкуренция и високите изисквания на новата Обща политика за рибарството в ЕС, която налага допълнителни ограничения. Това е особено важно за дребномащабния риболов, който е пред фалит.

За съжаление възможността за използване на това решение на ЕК дори не е позната в някои страни, включително и в България. Очевидно е, че правителствата премълчават за нея защото тя би натоварила допълнително националните бюджети. Българският евродепутат допълни, че браншовите организации не знаят за регламента от 2007 година, който определя сумата от 30 хиляди евро като "де минимис", както и начина по който се кандидатства за тези суми. България не е предвидила такава възможност в националното си законодателство. "ЕК трябва да излезе от чисто контролните си функции за правилното използване на помощите и да насърчава държавите-членки да въведат в националните си закони възможността за финансово подпомагане на рибарския сектор чрез разрешената сума за държавни помощи" - допълни Илияна Йотова. Тя отново повдигна въпроса за опростяване на  процедурите  при кандидатстване за европейски субсидии.

Еврокомисарят по рибарство г-жа Мария Даманаки отговори, че страните-членки са усвоили едва 20% от Рибарския фонд и призова европейските депутати да окажат натиск на националните си правителства за по-бързото и ефикасно усвояване на средствата. Тя изрази своите опасения, че евентуалното увеличение на средствата " де минимис" би заплашило конкуренцията  и би поставило в неравностойно положение притежателите на различните рибарски съоражения и самите страни-членки. Г-жа Даманаки препоръча усилията да бъдат насочени преди всичко към възможностите за финансиране чрез проекти, за да бъдат оправдани и средствата за следващия бюджетен период.

Резолюцията на ЕП ще бъде гласувана в четвъртък. В нея се настоява още държавите-членки да предприемат спешни мерки за подобряване на усвояването на средствата и значително да опростят административните процедури за кандидатстване.  Според резолюцията ЕК трябва да предложи краткосрочен и дългосрочен план за реформа в горивата в областта на рибарството за по-голяма и екологична ефективност, които да намаляват размера на разходите.
 
За информация:

Как стои въпросът в България? Страната не отпуска помощи "де минимис" в сектора на рибарството. Рибарите ползват безакцизно гориво. От 1 януари 2011 година има нови разпоредби, които изключително много затрудняват българските рибари. Те купуват горивото по пазарни цени, след което им връщат парите след три месеца. Браншовите организации не познават регламената от 2007 година, който дава разрешение за държавна помощ в размер на 30 хиляди евро.



Прочетено: 3840 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Осенний натюрморт Летен театър Републиканска след ремонта къща Кокили за Строители pepi Професионални Кокили!!! търговски център Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development