Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

EК и румънските евродепутати да проверят казуса със задържания български кораб в Румъния



10 Май 2011, Вторник



Намесата на ЕК и румънските евродепутати заради задържан български риболовен кораб в Румъния поиска евродепутатът Илияна Йотова на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Повече от седмица капитанът Христо Спасов и неговия кораб са задържани на 20 мили източно от румънския бряг на Черно море. Равният достъп до водите и ресурсите на ЕС е единият от първите принципи, които са в основата на Общата политика по рибарство на ЕС. Принципът е залегнал в рамковия регламент 2371/2002 година. След присъединяването на България и Румъния към ЕС, морските пространства на двете страни са част от общоевропейските води. Регламентите са пряко приложими в националните законодателства, но определено има проблем в хармонизацията между  правото на ЕС и прилагането му в националните норми. Румънските власти изтъкват като основна причини "липсата на румънски лиценз за риболов в тези води". Българските власти са снабдили румънските си колеги с всички необходими документи, удостоверяващи че корабът е вписан в регистъра на риболовните кораби на ЕС и притежава всички необходими разрешения за риболов във водите на ЕС и Черно море. До този момент казусът продължава и няма развитие в никаква посока.

Според Илияна Йотова това не е изолиран случай, а част от тревожна практика, в която румънските власти не се съобразяват с европейското право.

Още през миналата седмица тя сигнализира и писмено ЕК. От Генералната дирекция по рибарство поискаха допълнителна информация по случая. В случай че се установи нарушение на европейското право, ЕК може да отвори наказателна процедура срещу Румъния. Българската евродепутатка препоръча да бъде сигнализирана и Комисията по жалби и петиции на ЕП, тъй като се нарушават европейски норми.



Прочетено: 4038 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
КАМЕРА Черноморец-Поморие Синята пеперудка Финансова помощ за бедните АЗ Пони тоже кони Списание Влъхвите ремонт носачи БЪДИЩЕ Известен Созополски профил Тройката, паметника
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development