Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЛАЙМСКА БОЛЕСТ



26 Април 2011, Вторник



Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Ежегодно в страната се регистрират 600-700 случая. През 2010г. в Бургаски регион бяха регистрирани 11 случая, a за 2009г. 8 случая. Предполага се, че броят на действително заболелите е много по-голям.

Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Ежегодно в страната се регистрират 600-700 случая. През 2010г. в Бургаски регион бяха регистрирани 11 случая, a за 2009г. 8 случая. Предполага се, че броят на действително заболелите е много по-голям.
Клиничната картина мoже да имитира редица заболявания.

Лаймската болест протича в три основни стадия:
Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър по-голям от 5см. на мястото на ухапване от кърлежа, което бързо се разширява.
Паралелно със зачервяването може да се изяват и други симптоми на Лаймската болест, като увеличени лимфни възли на мястото на ухапването, болки в мускулите и ставите, отпадналост, повишена температура, невралгия, главоболие /грипоподобно протичане/.
Симптомите могат да отзвучат и без специфично лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите чувстват умора, имат проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите и епизодите със силно учестен пулс. Манифестира се с някои от следните клинични прояви – неврологични, ставни, очни, сърдечни, кожни и др.

Третият стадий включва усложненията от нелекуваната Лаймска болест изразяваща се с хронични проявления на кожата, ставите и зрителния нерв.
Лечението на Лаймската болест се определя от стадия на болестта. Препоръчва се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението вместо продължителна терапия. Възможни са рецидиви предизвикани от запазени в организма причинители.

Профилактика на ухапване от кърлеж:
- Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!
- Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите в светли цветове, за да се виждат полазелите кърлежи!
- Използвайте репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите!
- Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи – това е най-важно в поведението срещу развитие на инфекция!

Модел на поведение след ухапване от кърлеж:
- Правилно отстраняване на запития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици, а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др.;
- Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му;
- Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезифектанти;
- При възможност изолирания кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване;
- Известяване на личния лекар с цел на последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви - зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.



Прочетено: 4344 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
самотна обитателка Странджа през есента Забранено за нудисти Бургас Почистваща фирма Варна сградата на Общината отгоре е по-забавно и по-безопасно РК Spirit of Burgas Професиоанални Американски Кокили за Строители пепита
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development