Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Старинният Несебър ще се управлява по най-високите световни стандарти



Несебър, паметници на културата, ЮНЕСКО
Ключови думи: Несебър, паметници на културата, ЮНЕСКО
08 Април 2011, Петък



Държава, Община и граждани търсят консенсус за съхранението на града-паметник

Старинният Несебър ще се управлява по най-високите световни стандарти за опазване и управление на градове-паметници на архитектурата и културата. Отсега нататък българската държава, в лицето на отговорните институции е твърдо решена да въведе най-добрите съществуващи практики в тази област, съвместно с експерти на ЮНЕСКО. Несебър е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на историческото, природно и културно богатство на цивилизацията. Новите приоритети в държавната политика, по отношение на съхранението на наследството ни бяха обяснени на специална пресконференция и среща с медиите и гражданите на Несебър.

С посредничеството на общината на 7 април /четвъртък/ в зала „Несебър” в стария град местната общественост се срещна със заместник- министъра на културата Тодор Чобанов, директора на НИНКН /бившият институт по паметниците на културата/ арх. Йорданка Кандулкова, Областният управител на Бургас – Константин Гребенаров, висши представители на ВКП, МВР, местни депутати.

През месец май т.г. в Париж предстои Комитетът за световно наследство към ЮНЕСКО да разгледа доклада, съдържащ 500 страници, от мониторинга на международните експерти, изготвен след посещението им в Стария град през декември 2010 г., информира зам.м-р Тодор Чобанов. Тогава България ще докладва за усилията, които е положила за съхраняването на Несебър, като паметник на културата от световна величина. Въпреки, че изводите от доклада все още не са оповестени, Чобанов е  убеден, че оценката ще бъде положителна. И това, според него, е резултат и от вече осъзнатата от местните жители необходимост Старият град да съхрани своята автентичност. За да стане това, обаче, усилията трябва да бъдат общи. Всички констатирани незаконни строежи е добре да бъдат премахнати от самите собственици, в съгласуваност с предписанията на институциите. Само за Несебър преписките за незаконно строителство са няколко десетки. Като пример бяха посочени собствениците на най-луксозния хотел в Стария град „Несебър Роял Палас”, които са купили сградата с определени пороци по процедура за строителни нарушения. Инвеститорите са предприели самоинициатива да осъществят сами връзка с Министерството на културата и да отстранят със свои средства и сили спорните елементи на обекта, призна м-р Чобанов. На първо време са премахнати огромните климатични системи на хотела, които въпреки и на частен терен са се намирали в близост до архитектурен паметник – храма „Св. Йоан Кръстител” от 11 в. Управителката на хотела Виктория Цакова обясни, че за да бъдат преместени климатиците е било необходимо да се ликвидира единственият летен бар на хотела, но това е направено в името на обществения интерес. Предстои извършването на корекции на сградата след края на сезона, след извършване на допълнителни проучвания и взаимно доброволно споразумение. Собствениците получиха специални благодарности за високия си граждански морал лично от зам.м-р Тодор Чобанов, арх. Кандулкова и прокурор Николай Соларов, водещ преписката за наследените проблеми.

Соларов обобщи, че от 4 години насам в страната има 124 висящи досъдебни производства за нарушения над археологическо и културно наследство. Едва 10 от тях са за незаконни постройки във вътрешността на страната, останалите са по крайбрежието. Голяма част са обвързани и с груби корупционни престъпления, с фалшифициране на документи, разрешения, подписи и печати. Този вид дела са свързани с тежки и скъпи експертизи, затова проточват в годините. А всяко изграждане на нова постройка върху „археология” се счита за неправомерно.
 
Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ постигна диалог с гражданите от Несебър, което досега не е правено и е огромен пропуск, сподели директорът на института арх. Йорданка Кандулкова. Когато хората осъзнаят, че притежават ценност, те сами поемат инициативата, а Министерството и институтът дават приоритет на проблемите и ги решават в съкратени срокове. Само от декември 2010 г. досега НИНКН е издал становища по 35 преписки от стария град, разгледани са други 6 преписки и по тях предстои произнасяне, в момента се работи по още 2. Част от преписките са за постройки, които са определени като незаконни. Сега собствениците им търсят съдействие от специалистите за правилно проектиране и изграждане на новите обекти.

Заради рестрикциите, наложени съобразно статута на града, държавата стимулира собствениците на къщи-паметници в стария Несебър, като ги освобождава от данъци, уточни зам-министър Чобанов. Те имат възможности да развиват и търговска дейност, което им носи приходи. Допълнителни стимули би могла да осигури и общината. Старият град е обявен за музей и би могъл да бъде въведен входен билет, а приходите да използва за реставрация и консервация, предложи зам.-министърът. Освен това министерството ще съдейства за осигуряване на средства по различни проекти, някои с европейско финансиране. Добра идея е създаването на местно предприятие за производство на сувенири със запазената марка на Несебър, каквито в момента липсват в този силен туристически обект на България.

Кметът на Несебър Николай Димитров приветства загрижеността на държавата и изрази от името на съгражданите си задоволство, че за пръв път от 20 г. насам отново се мисли и се работи отговорно за наследството на Несебър. „Преди 4 г. когато станах кмет, отидох първо в НИПК и поисках да обсъдим как да работим заедно, за да запазим Несебър, но никой не пожела да говори с мен. Там срещата ми трая точно 5 мин., след което ме отпратиха!”, разказа Димитров за порочната практика през годините досега. Именно тази тотална незаинтересованост и липсата на какъвто и да било контрол и помощ от страна на държавата доведоха до сегашното лошо състояние на Стария град и хаоса в него, което го изправи пред реалната опасност да отпадне от списъците на най-ценните градове на планетата на ЮНЕСКО.

Засега амбициите на общината са да успее да вгради културния туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. От края на 70-те години църкви в Несебър не са били реставрирани.  За първи път от тогава, през последните 2 години няколко древни несебърски църкви бяха цялостно възстановени, а една от тях – „Св. Стефан” дори беше въведена в инагурация, т.е. след столетия отново стана действаща и в нея могат да бъдат извършвани богослужения. Това лято отново за пръв път в нито една стара църква в Несебър няма да се продават картини, или стоки. Разработва се специален проект и туристически продукт от общината и Министерството на културата – „Пътят на духовността”, който ще обхваща най-емблематичните църкви на полуострова.

След като отпадна забраната общини, стопанисващи паметници на културата, да кандидатстват за финансиране по оперативните програми, община Несебър депозира и първия проект по ОП „Регионално развитие” мярка 3-1. Намеренията са с осигурените 2 200 000 лева да бъдат реставрирани 2 от старите църкви и да се разработи туристически маршрут „Духовен път”. Общината работи и по проекти за реставрация и на още няколко църкви, с което маршрутът ще бъде удължен. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство. След като църквите вече няма да са картинни галерии, те ще се върнат към изконната си функция да бъдат храмове, което ще даде възможност и за развитието на религиозен и сватбен туризъм.  В ход е и изготвянето на „Единен план за опазване и управление на Стария Несебър”, който освен всичко друго, ще регулира цялостната визия на града, сергийната търговия и агресивното присъствие на фирмените рекламни пана, които не се вписват в историческия пейзаж. Очаква се  до 2012 г. планът да бъде приет. 



Прочетено: 5278 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
врабец Графила 2009, Бургас Кавказка иглика централна градска тоалетна МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. ll Бургаският кей Tiffi Shop Земя на хоризонта Конкурс прическа Бургас 2009 Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development