Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Укрепването на европейското публично пространство изисква ясно определяне на условията за финансиране и прозрачност



евродепутат, политически партии, Мария Неделчева
Ключови думи: евродепутат, политически партии, Мария Неделчева
06 Април 2011, Сряда





По време на пленарно заседание на ЕП в Страсбург беше дебатиран доклада на гръцкия евродепутат от ЕНП Мариета Джанаку "Статут и финансиране на политическите партии на европейско равнище.”
Изготвената от докладчика резолюция  подчертава необходимостта от по-силно "организационно сближаване" на партиите, поради което предлага да им бъде даден правен и фискален статут, основаващ се на европейското законодателство.

В изказването си по време на дебата българският евродепутат от групата на ЕНП Мария Неделчева наблегна на значението на политическите партии подчертавайки, че в нашите демокрации парламентите са гласът на народа, а политическите партии и техните фондации са мислещите глави, раждащи идеи и подхранващи дебатите. „Ако приемем, че парламентите са двигателите на демокрацията,  то политическите партии се грижат за доставката на гориво”.

Мария Неделчева настоя за сериозно внимание по отношение на политическите партии и мястото, което те трябва да заемат в европейското публично пространство, ако искаме истинска европейска демокрация.  „Ние постигнахме  много с Договора от Лисабон и Европейската Гражданска Инициатива. Сега е време да дадем на европейските политически партии средствата за постигане на техните амбиции!”, счита М.Неделчева.

Европейският парламентарист обаче призова да се подходи с изострено внимание по въпроса и смята, че тези средства не следва да позволят по-големите партии да се превърнат в непоклатими хегемони. Трябва и по-малките структури също да имат достъп и участват в дебата. „Важно е да се борим срещу негативния образ на политическите партии и да убедим хората, че те не са "недолюбените чеда на демокрацията.”, апелира М.Неделчева.

Укрепването на европейското публично пространство изисква ясно определяне на условията за финансиране и прозрачност в управлението на финансите, смята още българският евродепутат. Ето защо процесът трябва да бъде отворен, така че да не е в полза на големите партии за сметка на по-малките, и обратно.

В изказването си М.Неделчева засегна и приемствеността, която следва да бъде
осигурена между европейското, националното и регионалното равнище. По думите й европейският статут, който ще се създаде, ще трябва да осигурява съответствие с националните законодателства по този въпрос, така че всички нива да са взаимосвързани.

„Трябва да гледаме много внимателно на това, което се казва в точка 23*
от доклада. В по-широк аспект, ние трябва да мислим за връзките, които европейските партии могат да установят с партиите в останалата част на света. В днешния глобализиран свят, изискващ съвместни решения между политиците е важно да ни се даде възможност да споделим и задълбочим демократичните ценности с нашите партньори извън ЕС.”, изтъкна в края на изказването си Мария Неделчева.



Прочетено: 3676 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
жици край пътя 7 Дантела Рибарският пристан в Созопол Конкур глазами зрителя 3 къща на 20км от бргас Паметник на незнайния войн камини всичко за отопланието Флора Бургас 2009 Щрауси край Грудово
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development