Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Странджа: С любов към традицията



Странджа, Малко Търново
Ключови думи: Странджа, Малко Търново
21 Март 2011, Понеделник



Как да правят сапуни и бонбони със странджански вкус учиха в Малко Търново

При изключителен интерес премина практическото обучение, което Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организира през уикенда в Малко Търново. Основен лектор бе г-н Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия, който има личен опит в направата на сапуни, бонбони и други продукти.

В залата на Дирекцията на Природен парк „Странджа” едва се събраха 30-те участника основно от Малко Търново, но също и от Бръшлян, Звездец, Царево и Синеморец. Обучението бе на 4 модула – за направа на сапун, направа на кремове и други козметични продукти, за шоколадови бонбони с пълнеж и за захарни бонбони. След теоретичната част участниците се впускаха в по-забавната – практическа, където в работа на 4 групи изпробваха норвежките рецепти – изливаха сапуни в силиконовите калъпи или забъркваха кремове с аромати на Странджа (манов мед, кримски чай, етерични масла и местни отвари). Всеки един имаше възможността да се „омаже” с шоколад или да забърка козметична смес.

Вторият ден беше „по-вкусният”, когато с помощта на специални формички участниците правиха шоколадови бонбони с пълнежи от манов мед, меки бадеми, сушени плодове и ракия. Последната част бе посветена на лесните за приготвяне и особено атрактивни захарни бонбони, отново с вкус на манов мед и местни билки.

Норвежкият експерт бе очарован от качествата и вкуса на мановия мед още при първото си идване в България и оттогава развива идеята си да обучим местните хора как да се възползват от това, което притежават и да използват запазената марка на Странджа – меда, билките, специфичните аромати и др.

Година по-късно БФБ, с подкрепата на Дирекцията на природен парк „Странджа”, организира подобно практическо обучение, като се надява по този начин да привлече и да вдъхнови местните хора как да печелят от природния парк и да се възползват от това, което притежават. Идеята е произведените в бъдеще продукти да бъдат предлагани на туристите, идващи в Странджа, в къщите за гости и посетителските центрове на парка, като това ще осигурява на производителите им допълнителни доходи.

Обучението е част от дейностите на БФБ на територията на Природен парк „Странджа” в подкрепа на природосъобразните бизнеси, на предлагането на стоки и услуги, създадени по щадящ природата начин и се организира в рамките на проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.










Прочетено: 18058 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
570
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас., ФЛОРА 2008 Кой си изгуби мидите? на тела pepta Флора Бургас 2009 Истанбул Странджа, старите дървета Мото клуб пепита Флора Бургас 2009 ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... ремонт носачи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development