Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Община Бургас - повече риторика и барабан

Търси се Общински глашатай



Ключови думи:
13 Март 2011, Неделя



В последните дни Димитър Николов и Ваклин Стойновски,  които Йоан Костадинов в едно предизборно студио нарече Наши момчета, си правят каламбур с ОЛАФ.


На община Бургас, уви, и липсва речовит оправен говорител. Той би могъл да представи с подобаващо достойнство, това което младата кметска администрация успя да постигне за последните години.

Хората на Димитър Николов се пънат и успяват да направят града по-привликателен.

На фона на това, странно за четене беше едно послание, разпространено тази вечер в отговор на предхождащата го информация от общинския съветник Ваклин Стойновски (двете писма публикуваме под настоящия материал в пълния им текст).

За да се придържаме към линията на поведение и отношение - гледахме сеир в началото, после негодувахме за дървета, за улици, за сини и резедави зони, и считаме за част от избирателното си право да искаме сметка за това, как се изпълняват обещанията.

Истина е, че на много бургазлии им липсва Оня Бургас - провинциално спокоен, със 7-8 киносалона, с рибните ресторанти, страхотните кръчми, театър, концерти, книжарници, ... но това е положението. Сега има фейсбук.

На последните избори за Бургас се разигра най-добрия сценарий.

Имаме кметско управление, което е нещо като тест драйв на лимузината на държавата.

Към Бургас потекоха европейски средства. No idea колко, но сигурно, ако се разровим в архивите ще открием сумата, усвоена по различни програми.

Във всеки случай като редови бургазлии повече ни интересува резултата. При всеки процес има допустима грешка, което е чиста математика. Тръгването от определени начални условия, при добър контрол (в смисъл на управление) може да доведе до определен (в смисъл на предвидим) резултат, но никой не е казал до ТОЧЕН такъв. Защото при влаганите огромни средства, преливане на 500 хил от едно в друго перо е нормално.

Злоупотреба с 500 хиляди е тъпа отвсякъде. Злоупотребява се или с 3-4 милиона, или с 83 хиляди. Със сигурност хората на Бойко Борисов в Бургас не са глупави и вече се научиха на играта.

Има едно стихче:
Баба Меца
във медеца
бърка с лапа
и се Цапа.
И като си извади бабата Меца лапата или я лапа, или я жилят пчелите.


Интересна е отбранителната позиция на Общината, която вместо да си гледа работата и да следва линията, която явно е правилна, започва да се оправдава, да пише и брише ПР статии и ... да прави излишни разходи за офис на ОЛАФ в Бургас.

Е, дали пък ние, като избиратели, сме съгласни да се прави този разход, заради предизборните раздумки между кметската администрация и евентуалните кандидати за кметове. Прехраната на проверяващи органи е лукс по време на криза.

Вече стана ясно, че сегашният кмет по всяка вероятност ще бъде преизбран, и лошо няма, ако се запази управлението на Бойко Борисов. Димитър Николов показа, че има визия и добър ПР за излизане от кризисни ситуации, с подобен на сегашния сценарий. И толкова добре му стояха тези сценарии, че се замисляхме - кой и защо ги спрята и не е ли това част от кампанията му.

В някои видове спорт има шампион и претендент, и последният остава претендент, освен ако не стане шампион. И в това няма страшно, защото идва следващо издание.

Улица Александровска. Просто е смешно към текущия момент да се правят коментари. Тя си е разкопана отвсякъде и никой не очаква друго. Търпеливо ходим из калта, праха, мръсотията, но ... sorry, и Оня Горе да слезе няма как да направи ремонта без този етап.

Общината да се стегне, да махне тази Новогодишна украса, която и виси на колоните, защото след 2-3 месеца Александровска ще се оправи и вместо да си гледаме в краката къде стъпваме - ще вдигнем поглед нагоре и ще си кажем - ОППА! Не са си свършили работата. Защото човек така е устроен, когато му е хубаво искам да му е още по-хубаво.

== Писмо от Ваклин Стойновски

До независимите медии



П О К А Н А ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
от Ваклин Стойновски - общински съветник в ОС-Бургас




    Уважаеми журналисти,

    Сезирам ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) и българската прокуратура за измама от около 500'000 лв. на територията на Община Бургас. Средствата са отклонени от подобект на Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 3'781'302,62 лв.
    Схемата на злоупотребата е изключително елементарна за разплитане. Участници в нея, са лица от фирмата изготвила проекта, от фирмата изпълнител и чиновници от администрацията на Бургас участващи в изготвянето на конкурсната документация или техни началници.
    Схемата е позната на служителите в ОЛАФ - залагане от изготвящата фирма на определен елемент в проекта, който се закупува от изпълнителя на нереално висока цена от строго определен доставчик. Отклонените средства се разпределят между участниците в процеса. Схемата не може да бъде осъществена без съзнателно бездействие или съзнателно действие от администрацията на съответния град, участващ по европейската програма.
    Елементът в нашия случай са 21'000 м2 площадни плочи от турска фабрика поставяни в центъра на Бургас за около 1'000'000 лв. Цената им е завишена почти двойно.
    Тъй като, проекта освен с пари на държавата и бургаски данъкоплатци се финансира и с европейски средства, сигнализирам и ОЛАФ. Отклонени са близо 15% от одобрените пари само по този подобект.

    Заповядайте на 14 Март 2011 г. /понеделник/ от 11:00 ч.,  в гр. Бургас, х-т „България”, зала "Капитанска". Ще представя подробности и документи.

С уважение:
Ваклин Стойновски!

Обектът е:

ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., бюджетна линия BG 161 PO 001 /1.4 – 05/ 2009, Проект "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас", подобект 1. Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" от пл. "Царица Йоанна" до пл. "Тройката", ул. "Св. Св. Кирил и Методий". на стойност 3'781'302,62 лева.

== Писмо от Общината

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
13-03-11

Община Бургас ще осигури постоянен офис на ОЛАФ до изборите

Общината е готова да осигури постоянен офис на ОЛАФ в Бургас и всички възможни проверяващи органи до изборите за кмет.
Зачестилите изяви на партии и кандидат- кметове показват, че изнемогват от липсата на идеи за развитието на Бургас и предизборните им кампании ще бъдат единствено обединени около хвърлянето на клевети в публичното пространство. Предизборните фойерверки на неосъществени кандидат – кметове вече преминават границите на комичното. Твърденията на Ваклин Стойновски показват абсолютна некомпетентност и заиграване с една доста популистична тема  - коруцпия, „Олаф”, прокуратура, далавера…..

Община Бургас няма никакви притеснения относно проверки на ОЛАФ или който и да е орган на българското правосъдие. Притеснения трябва да имат гражданите на Бургас, защото избран от тях общински съветник се  заиграва с доста опасна тема- сриване на доверието на европейските институции към града. Това може да осуети европейски проекти в Бургас, от което ще бъдат ощетени всички бургазлии, независимо кой ще бъде следващия кмет. Ако европейските институции имаха дори и най- малкото съмнение за прозрачността при изразходването на европейски средства, Бургас нямаше да бъде № 1 в България по спечелени проекти.

Община Бургас е проверявана ежедневно от няколко контролиращи институции за ремонта по ул. „Александровска”, както и за всички обекти по оперативните програми. До този момент няма констатирано нито едно нарушение, което би могло да ни постави в уязвима ситуация.

Контролиращият мониторинг, на който подлежим при изразходването на европейските средства е изключително стриктен. Той е в сила както при изготвянето и обявяването на заданията за обществените поръчки и прозрачността на провеждането им, така и по отношението на етапите по реализирането на всеки един проект.
Контролът освен, че е перманентен, продължава и през следващите пет години, след приключването на обекта.

Фирмата, спечелила обществената поръчка за реализацията на ул. „Александровска” е отговорила на всички изисквания, заложени в заданието на обществената поръчка. Заданието касае качество на материалите и строителството, както и цена за доставни, строително ремонтни работи и материали. Фирмата, която е кандидатствала е класирана, след като е отговорила на всички изисквания и е дала цена със 124 029,48 лв. без ДДС по- ниска от заложената в заданието. Решение на фирмата е откъде ще закупи плочките и всеки един материал по проекта, така че да отговори на изискванията, заложени в проекта.  Изискванията заложени от Община Бургас са на база определените рамки на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Община Бургас очаква инициираните от Стойновски проверки и ще съдейства на компетентните институции. След приключването им ще заведе дело за клевета срещу общинския съветник, както и срещу всеки кандидат за политическа власт, който базира кампанията си на клевети, вместо да предложи проекти и решения за Бургас.



                                                                                       Пресцентър Община Бургас
                                                                                        0882 00 30 33



Прочетено: 8277 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
коледни песни Az sym ot Burgas Над Община Бургас димитров ден Пролет на село Флора Бургас 2009 На Вая Пристанището в Бургас pepi БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development