Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: 120 души безплатно изследвани за глаукома



12 Март 2011, Събота



Глаукома е болест, една от водещите причини за слепота в света. Заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината.

В Бургас повече от 120 души безплатно измериха вътреочното си  налягане. Прегледите се извършиха в Специализирана очна болница - Бургас и Медицински център - Младост. Профилактиката е метод на предпазване.
81% от преминалите прегледите са с нормални стойности на вътреочното налягане, 12% са с гранични стойности. Последните трябва да следят вътреочното налягане. 8 души са със значително повишени резултати -над 25 единици. При тях ще се извършат допълнителни изследвания, необходими за да се диагностицира или изключи наличието на глаукома.

Болестта е сред водещите причини за слепота в света. В по-голямата част от случаите заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината. Тъй като процесът е безболезнен, обикновено той напредва незабелязано. Въпреки че повишеното вътреочно налягане невинаги е равнозначно на глаукома, то често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

По данни на Световната глаукомна асоциация, глаукомата е поразила между 60 и 70 млн. души в света, 50% от които без да имат представа, че са засегнати. Специалистите отбелязват, че навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

За четвърта поредна година „Специализирана очна болница - Бургас” и „Медицински център - Младост” отбелязаха 12-ти март - Световния ден за борба с глаукомата.



Прочетено: 3452 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Нова професия Летен театър късче от Морската градина Йоан Костадинов Машините на Леонардо пепи Неизмазана тухлена селска къща димитров ден Бургаският кей МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development