Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Царево // Малко Търново
Семинар на ЮНЕСКО за Странджа в Царево

Опазване на биоразнообразието в Странджа



Природен парк Странджа
Ключови думи: Странджа, ПП Странджа, Природен парк Странджа, биоразнообразие
11 Март 2011, Петък


Автор: Андриана Андреева

Международен семинар на ЮНЕСКО за СТРАНДЖА се провежда в ЦаревоВ ЦАРЕВО - устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии

В Царево от 14 до 16 март 2011 г. ще се проведе международен семинар на тема Добри практики за устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии съгласно концепцията за биосферните паркове.

Организатор на семинара е Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) с подкрепата на офиса на ЮНЕСКО във Венеция и Националния комитет по програмата „Човекът и биосферата”.

Ще бъдат показани добри практики на хармонично съжителство между човека и природата в територии, подобни на Природен парк Странджа. Ще бъдат обсъдени възможностите за обявяването на Странджа за първия български биосферен парк от ново поколение.

Странджа

На семинара ще присъстват експерти от Австрия, Турция, Словения, Гърция и др.. Те ще представят успешни европейски биосферни резервати и паркове, както и такива в процес на обявяване, а също и експерти от МОСВ и Националния МАБ комитет.

В третия ден на семинара ще бъде организирано представяне на Природен парк „Странджа” и пътуване в населените места на парка. Програмата ще започне с дегустация на странджанския манов мед и ще продължи със с. Българи – включено в Списъка на ЮНЕСКО с нематериалното наследство, новия Информационен център на ДПП „Странджа” в с. Граматиково, Посетителския център и Историческия музей в М.Търново и разбира се фолклорната програма на местните жени от архитектурния резерват с. Бръшлян. Пътуването ще завърши с дискусия за обсъждане на потенциала на парк „Странджа”.

Семинарът се организира с финансовата подкрепа на офиса на ЮНЕСКО - Офис Венеция и е част от проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.

Странджа

БФБ ще организира Пресконференция за медиите по време на събитието на 14 март (понеделник) от 12:00 часа в хотел „Зебра”, гр. Царево. При желание за ползване на организирания транспорт, моля, свържете се с нас до неделя в 14:00 часа.

Допълнителна информация:
Биосферните паркове – моделни региони за опазване и устойчиво развитие
Биосферните паркове са сухоземни, крайбрежни/морски екосистеми или комбинация от тях, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на природните ресурси. Те се номинират от правителството на страната, в която се намират, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи в рамките на Световната мрежа на биосферните резервати (СМБР). Само за миналата година към нея бяха добавени 13 нови обекта от 15 страни.

Биосферните резервати и паркове в България
През 1977 г. България се присъединява към СМБР с обявяването на 16 биосферни резервата, повечето от които са строги резервати по българското законодателство и не отговарят на съвременната концепция за тези територии. В България обаче има места, където хората са успели да намерят верния път към разумното ползване и опазването на природните ресурси и максимално да се доближат до идеята за истински функциониращ биосферен парк. Странджа е едно от тях.







Прочетено: 16062 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройна дъга над Бургас Есен Залез бункер отбор грее грее Конкурс прическа Бургас 2009 след кафето Над Община Бургас само черноморец бургас коледни песни
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development