Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Роденият в Бургас Румен Статков със 70-та самостоятелна изложба



Румен Статков, изложба
Ключови думи: Румен Статков, художник, Бургас, изложба
05 Март 2011, Събота


Автор: www.newshub.bg

Художникът Румен Статков представя своя 70-та поредна самостоятелна изложба в столичната галерия Париж-Москва.

Художникът Румен Статков представя своя 70-та поредна самостоятелна изложба в столичната галерия "Париж-Москва". Авторът е избрал за експозицията си живописни платна от няколко цикъла с тема "България".

Представянето на изложбата беше поверено на изкуствоведа Георги Шапкарев, който запозна гостите с творбите на Румен Статков, съпровождан от музиката на Теодосий Спасов, подбрана от Ивайло Крайчовски.

Роден е в 1961 г. в гр. Бургас. Учи в Художствената гимназия в София от 1975 до 1980 г., а през 1990 завършва Художествената академия - София. Участва в повече от 30 общи изложби като ученик, студент и след дипломирането си. Самостоятелните му изложби в цялата страна и чужбина наброяват повече от 40.

Автор е на графичният цикъл "Послание към света" , който наброява 33 оригинални творби, сътворени в продължение на 7 години. Творбите са огледало на съвременната цивилизация с възхода и падението на човека и обществото.

Телевизионните зрители го познават от цикъла рисунки на живо върху стъкло по музика на Борис Христов и българска народна музика в изпълнение на състава "Филип Кутев". Част от самостоятелните му изяви показват неговите политически шаржове или психологически портрети на политици, видни личности от България и света.

През 1994 г. подарява на Белия дом портрет на Бил Клинтън и неговия кабинет, за което получава лично благодарствено писмо от президента на САЩ.

Рисува графика, пастел, акварел, молив и маслени бои. От 1995 г. започва да работи съвместно с галерия "Арета", която организира повече от десет негови самостоятелни изяви в курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св.Св. Константин и Елена" по Черноморското крайбрежие, във Варна, Бургас и София. Това ползотворно сътрудничество го импулсира по-смело да определи и да изчисти вижданията си по най-важната тема в неговото творчество - одухотворения свят и човека, който непрекъснато търси своето място в тази хаотична хармония.

Следва период на изяви в чужбина - Турция, Португалия, а от 1998 г. всяка година гостува по няколко месеца с огромен успех във Франция. Продължават самостоятелните му изяви в България.

Негови творби са собственост на много българи, както и на частни колекции в Париж, Лондон, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Виена, Берлин и много посолства и чужди представителства в София.



Прочетено: 7732 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
есен 01 Конкурс прическа Бургас 2009 Мото клуб pepi Строители на съвременна България булка от Бургас Рибари в Истанбул през гората, до морето Първа копка Жреци на музите 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development