Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Арт // Преглед на печата
Интервю на Дора Марчева за вестник БУРГАС Днес

Георги Баев: Бургаското море и небе са най-хубави



13 Февруари 2000, Неделя


Автор: публикува се с разрешение на автора.

Картините се гледат от различни хора и всеки вижда нещо различно, открива за себе си нещо ново. Това, което искам да кажа е, че бургаското море и небе са най-хубави.

-Какво искате да кажете на Бургас и на ценителите с тази изложба? От какво е повлияна тя?
- Картините се гледат от различни хора и всеки вижда нещо различно, открива за себе си нещо ново. Това, което искам да кажа е, че бургаското море и небе са най-хубави.
-Вашата неостаряваща тема морето какво Ви дава?
- Постижения.
- Посягате и към други откровения с четката?
- Това са спомени от родопското село Момчиловци, където преди 4-5 години бях на пленер. Там разбрах, че не само морето, но и планината може да бъде величествена. За мене Родопите са нещо величествено - като присъствие и като излъчване. - Оптимист ли сте за българското изкуство?
- Да, оптимист съм. Въпреки залялата ни в последните години чалга.Чалга има в музиката, в поезията, в изобразителното изкуство, в литературата, във вестниците. Няма да забравя едно заглавие във в."24 часа" : "Камион помля 5 деца", оттогава не съм взимал този вестник да го чета. Е, това ако не е откровена чалга…
- Какво още искате да нарисувате?
- Портрети не съм рисувал. Голо тяло не искам да рисувам, не ми е интересно. Човек рисува това, което му е интересно. За мене е интересно това, което става в Бургас и всичко свързано с морето и града.
- Най-добрата Ви изява с какво е свързана?
-За седем месеца нарисувах картините за най-добрата си изложба, която бе открита през април 1984 година. Това стана, след като през 1983 година запалиха ателието ми и при пожара изгоря всичко. Тогава нарисувах композиции, които по-късно специалистите определиха като силно хуманни. Картините със заглавия "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", " На другия ден след атомната бомба", "Удавник", "Спомени" имаха огромно въздействие и изложбата се превърна в събитие. По късно платната бяха показани във Виена и проф.Петър Вундерли каза, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. На 6 май 1986 година ми бе връчена наградата "Хердер" на Виенската академия за изкуства.
- Вашия съвет към младите в изкуството?
- Да си чуват малкото човече вътре в себе си, вътрешния си глас, който няма да ги подведе.
- А какво Ви казва Вашия вътрешен глас?
- Моето човече ми казва:"Сутрин ставай рано и работи. Не спирай!".


Прочетено: 7957 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
от прозореца Руски паметник, Бургас Pepi ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК след кафето Az sym ot Burgas така е по-добре майк моите цветя Езикови курсове от учебен център „СИТИ“
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development