Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Институции // Екология, Здравеопазване // Царево
Бурни дебати съпровождат обсъждането на актуализирания план за управление на природен парк Странджа

Ахтопол, Синеморец и Природен парк Странджа



30 Януари 2011, Неделя



Експертите на БФБ твърдят, че с Плана за управление на Природен парк Странджа не могат да се променят границите му, както и включените в него други защитени територии. Той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите в Странджа. Местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.

Близо 3 часа продължи информационната среща за запознаване с процеса по актуализиране на проекта за План за управление на Природен парк Странджа, която премина при голям интерес и с бурни дискусии.
Срещата бе организирана от Гражданското сдружение в Ахтопол и в нея участва Директорът на Дирекцията на Природен парк Странджа – Стефан Златаров, заедно с експерти по биоразнообразие от ДПП. На поканата ни до МОСВ за участие се отзова и експерт по защитените територии от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас. В срещата се включи и кметът на община Царево – Петко Арнаудов, Председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол и др.
Представителите на БФБ разясниха, че Планът за управление на природен парк Странджа се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.
Част от въпросите на местните хора бяха свързани с изключването на местностите Айроди, Ахтото и Аероплана от защитена местност Устие на река Велека, което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.
Експертите на БФБ твърдят, че с Плана за управление на Природен парк Странджа не могат да се променят границите му, както и включените в него други защитени територии. Той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите в Странджа. Местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.
Едва в края на срещата бяха поставени и други въпроси от Плана, различни от тези за застрояване на крайбрежието – свързани с паша на кози, свободно отглеждане на животни, пречиствателна станция на Ахтопол, шапа и други.
В събота в 11.00 се проведе и среща с местните хора в Синеморец, в която отново участва кмета на Общината, както и наместниците в Резово и Варвара. Исканията на хората този път са за изключване на терени от три местности – „Ромският квартал”, „Поляните” и „Ябълковите градини” край Бутамята.
Планът за управление на Природен парк Странджа e изключително важен документ. Той регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство. В резултат се очаква развитие на територията по цялостен и природосъобразен начин. Екипът на БФБ ще направи всичко възможно в процеса на актуализация на Плана да постигне баланс между опазването на природата и интересите на местните хора, съобразно българското и международно законодателство.


Прочетено: 6434 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ремонт носачи Казанлък тошко Земя на хоризонта Театър за драма. опера и балет, Бургас най-съвестният представител Конкур глазами зрителя Бургаският кей Данил св. Николай Чудотворец Бургаска къша pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development