Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

С викингски меч посрещнаха автора на “Северно сияние”



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
Източник: вестник Фактор



Древно викингско оръжие от ХI век е открито при археологическите разкопки на средновековната българска крепост Русокастрон, намираща се на 25 км западно от Бургас. Късият меч от типа “сакс”, с който са си служели викингите за отбрана в близък бой и облечена с копринена тъкан ножница са единствените досега подобни находки в България, в момента са на реставрация.
С тази новина директорката на Бургаския регионален музей Цоня Дражева посрещна миналия петък Георги Андреев, чиято книга за Норвегия - “Северно сияние”, бе представена официално на бургазлии. От своя страна писателят, който има 9-годишен мандат на наш посланик в скандинавската страна, предостави на музея свое откритие - изображение на стар медал, намерен в Ахелой.   
За празника на Норвегия в Бургас, посветен на 100-годишнината от смъртта на великия композитор Едвард Григ, трябваше да дойде и Нейно превъзходителство посланикът на Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн, но визитата й в Бургас бе отложена поради лошите атмосферни условия на летище София. Присъства обаче почетният норвежки консул Константин Дараданов, който заяви своите приоритети.
“Бургас става все по-важен град за норвежкия туризъм, с това идват проблеми, но и перспективи за общи идеи и възможности за тяхното реализиране”, каза консулът. Той съобщи още, че от 15 октомври е в сила Норвежки иновационен фонд към посолството на стойност 20 милиона евро, като една от шестте му секции е адресирана изцяло към културата. “Чакаме и идеи от българска страна, свързани със съхраняване на културно-историческото наследство. Срокът е двугодишен, на 15 октомври 2009 г. затваряме вратата”, поясни Дараданов. Според него случващото се в Бургас събитие – представяне на книга за Норвегия плюс концерт по музика на Григ, е добър залог за успешно бъдещо приятелство.
С активното участие на Оперно-филхармоничното дружество в Бургас, асоциация “Приятели на Норвегия “Солвей” и с личното съдействие на евродепутата Маруся Любчева премина концертът в зала “Проф. Иван Вульпе”. Чудната музика на Григ достигна до публиката и успя да я развълнува благодарение на прекрасното изпълнение нат бургаската филхармония под диригентството на Йордан Дафов. На пианото бе знаменитият Божидар Ноев, признат за един от най-добрите интерпретатори на Григ в света.

 



Прочетено: 2547 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
джу зън-зън GRAPHILLA 2009, Бургас КАРФУР Римокатолическата черква Лилиум Пристанище Приморско ograda дъга честит рожден ден Великолепието на Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development