Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургазлии да очакват революция в медицинското обслужване



Ключови думи:
03 Октомври 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

Сивата икономика в здравеопазването е пречка за качественото лечение, смята кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ

Семир АБУМЕЛИХ, управител и собственик на Медицински център "Св. София":

Свързват името му не само с частната клиника "Св. София", а с избора му да остане тук, в Бургас. За да изведе града ни напред, най- вече с перфектно медицинско обслужване. Негова е идеята за общинска "Бърза помощ", която съвсем скоро ще стане факт.
Семир Абумелих е роден през 1970 г в Пловдив. Майка му е бургазлийка, а баща му - иракчанин. Семейството е работило във Франция, Алжир, Ирак. През 1993 г. се установяват за постоянно в Бургас. Семир е женен, с три деца - две момчета и едно момиченце. Съпругата му е от далечна Австралия.
Кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ е с висше образование - компютърни технологии, но страстта му е друга - да работи за хората на Бургас!

Интервю на
Станислава КОДЕВА
/в. Черноморски фар бр.185/
- Г-н Абумелих, Вие сте собственик и управител на една от най-реномираните частни клиники в Бургас - "Св. София". Кое Ви накара да я основете, и то точно в Бургас?
- След като се върнахме от Ирак през 1993 г, желанието на семейството ми беше да се установим за постоянно в родния град на майка ми - Бургас. Желанието на фамилията ни беше да направим медицинското обслужване тук на ниво. Обстоятелствата бяха такива, че нямаше как да не направим клиниката в Бургас. Причините са две - на първо място градът ни имаше нужда от клиника от европейски тип, каквато е "Св. София". Другата причина - но не на последно място - е фактът, че майка ми е бургазлийка.
- Неотдавна направихте подписка за проверка на рейтинга Ви в града във връзка с предстоящите местни избори. Вие ще се кандидатирате от листата на ГЕРБ. Какво показаха изследванията досега?
- Подписите на десетките граждани са доказателство, че в града се ползвам с добро име. За себе си лично не съм очаквал бургазлии да ми отдадат такава почит. Всеки един подпис за мен е доказателство, че хората са доволни и от медицинското обслужване в "Св. София", и от мен като човек. Не харесвам маските, публичността. Аз съм обикновен човек, гражданин на този град и искам хората да живеят спокойно, потребностите им да бъдат задоволени. Искам всички да бъдем един отбор, а подписката е доказателство, че и бургазлии искат същото. Чрез хилядите подписки аз вече имам тежестта да работя за името на Бургас.
- Подписката започна преди по-малко от две седмици и Вие успяхте да съберете почти 2 хил. подписа. Как постигнахте всичко това?
- Подписката започна на 11 септември тази година. Мисля, че до края на поставения от мен срок ще успея да събера най-малко 3 хил. подписа.
- Обявихте публично, че ако не успеете да съберете толкова подписи, ще се откажете от кандидатурата си за общински съветник от ГЕРБ. И сега ли мислите така?
- Да, абсолютно. Ако нямам тежестта на човек, на който бургазлии да разчитат - тогава няма смисъл. Подписката е една проверка за доверието между мен и хората. А доверието го има наистина. Това ме прави щастлив.
- Някои считат, че организацията Ви за защита на пациентите е популистки ход. Обяснете замисъла?
- Тази организация е в полза на медицинските управители. Всеки един от тях, който е съвестен и иска да си гледа добре работата, има нужда от пряк контакт с пациентите. Именно пациентската организация дава тази сила - да се осъществят контактите между шефовете на медицинските центрове, лекуващите лекари и пациентите. Ако доверието не съществува, всичко останало умира. Вредно ли е да имаш контакти с лекаря, който ти поставя диагнозата и се е наел да те лекува? Ако това е грешно - кажете ми! Споменахте нещо за популизъм - да, вярно е, идват избори. Може да се интерпретира, че е популизъм, но след като минат изборите, хората няма да използват точно тази дума. Ще ви докажа, че и след тях пациентската организация ще продължи да съществува. Директният контакт с пациента е най-добрият начин да контролираш един медицински център, една болница. Всичко това може да дразни някой несъвестен човек. Но съм сигурен, че след време той сам ще се убеди в истинността на нещата, които говоря.
Замисълът на всичко това е пациентът да има директна връзка с управителя на здравното заведение. Ако управителят не иска да си гледа съвестно работата - пациентът може да потърси вас - медиите. Ще ви дам пример: Аз в момента имам проблем в отделение "Х" и някой нарочно ми прави спънки. Виждам, че има оставени телефони за връзка с управителя на клиниката или болницата. Вдигам телефона и казвам "Г-н управител, имам такъв и такъв проблем." Ако той не ми помогне, ще сезирам журналистите, че ми искат например 1000 лева за операция.
- Да разбирам, че целта Ви е да стопите корупцията в болничните заведения?
- Корупцията стопи ли се, ще се вдигне заплащането на лекарите. Сивата икономика в здравеопазването е пречка да няма качествено медицинско обслужване. Това премахне ли се, всички ще бъдат доволни - и лекари, и пациенти. Добрата услуга не е вредна за никой.
- Ако станете общински съветник, какво ще дадете на Бургас?
- Ако стана общински съветник, с групата на ГЕРБ ще променим коренно града и той ще има визията с 20 години напред. Ще се отворят приемни на общински съветници от ГЕРБ. Аз лично ще направя такава приемна. Гражданите ще имат директен достъп до мен - да ми казват какво ги измъчва, какво ги терзае и аз като техен избраник - да им помогна. Личният ми телефон ще е същият, няма да сменям номера си. Всеки, който желае, може да се обади и да изложи проблема си. Желанието ми е да се работи от сърце. Аз лично не мога да чакам 20 години, за да видя Бургас променен. Обликът му ще се промени изцяло само за 4 години. Това е реалният срок бургазлии да заживеят като истински европейци.
- В едно от Вашите публични изказвания споменахте, че Бургас ще има своята общинска "Бърза помощ". Сега можете ли да го потвърдите отново?
- Общинската "Бърза помощ" е залегнала в предизборната програма на г-н Димитър Николов. Що се отнася до медицинското обслужване, ние ще направим революция на национално ниво. Защото в момента в цялата България спешната помощ е централизирана. Какво ще рече това? Семейството на болен човек търси помощта на Спешния център. Този човек обаче живее в "Меден рудник". Екипът с линейката тръгва към комплекса, но трафикът не му позволява да дойде на мястото на адреса за по-малко от 15 минути. Затова екипите закъсняват, не защото не искат да помогнат на хората, а защото спешното звено има само една стоянка - МБАЛ.
Искаме да променим системата в обслужването, тя да стане същата както е СОТ-а. СОТ-овете са централизирани по квартали. Затова, когато имат сигнал в "Меден рудник", екипът ще получава сигнала, линейката ще се намира в същия комплекс и за по-малко от три минути ще е при пациента си. Ще направим звена на няколко места в града. Тези звена ще разполагат с по десетина линейки. Вярвам, че така ще се подобри значително качеството на медицинското обслужване в Бургас.



Прочетено: 2069 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
димитров ден пазач Алекс бургас лека вечер залез над ез.Вая-Бургас.JPG Приятелки в три цвята отгоре е по-забавно и по-безопасно pepita Странджанска гора
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development