Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Къде са 2 млн. лв. на Карнобат, кмете?



Ключови думи:
03 Октомври 2007, Сряда


Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: вестник Фактор

Вместо да каже на хората за сделката с турската фирма "Доуш еко", кметът Атанас Атанасов иска доверието им за трети мандат

Кметът Атанас Атанасов поема към трибуната, секунда преди това е решил, че е дошло време да целува ръка на владиката, народът е изтласкан зад въжетата

 На финала на втория си мандат кметът на Карнобат Атанас Атанасов щеотговаря пред закона за сделка, от която общината е ощетена с близо двамилиона лева. За какво става въпрос. Турската фирма "Доуш еко", коятопострои обходния път на магистрала "Тракия", по думите на самия кметАтанас Атанасов незаконно и без да пита когото и да било, е разкопала 80 дка общински терени и е извлякла от тях над 300 хил. куб.м камъни. Тезиинертни материали са на стойност близо 2 млн.лв. по преценката на специалисти, ангажирани от кмета. Това е публикувано в местната преса през юни т.г., където Атанасов е цитиран. Той казва по този повод още, че е сигнализирал прокуратурата и че ще настоява тя да се задейства. Само месецпо-късно обаче местният управник оповестява в тесен кръг, че  е постигнал договореност с "Доуш еко" /договореност като термин в наказателнотоправо няма, но има магнетофонен запис на това негово твърдение - б.р./, че срещу тази сума турците ще асфалтират 4 улици в града. В момента една от ремонтираните улици се разкопава, защото се оказало, че в бързинатада я оправят, работниците не са помислили за проблем с комуникациите отдолу. Ремонтирани са общо около 9 хил.кв.м. Едната улица се води с основен ремонт, другите три с частичен. След работата на "Доуш еко" специалисти са огледали обектите и са категорични - свършената работа е за не повече от 500 хил.лв. Къде са останалите 1,5 млн.лв. ?
 От друга страна, "Доуш еко" е спестила свои пари и за транспортните разходи до законната кариера и обратно, която е на 25 км от участъка, където са копали над Карнобат. Просто са си взели инертните материали и са ги  влагали за удобство на място.
 В крайна сметка става дума за сделка, свързана с придобиване на дълготраен актив, каквато е една улица и с разпореждане с материални активи, каквито са инертните материали. А това е в компетентността на ОбС. Кой еупълномощил кмета за сделката? Разликата от 1,5 млн.лв. представлява сериозно ощетяване на общината. Защото с този остатък, който не е ясно на никого къде е отишъл, можеха да се ремонтират всички улици на града. 

26 октомври, 10,00 часът,  мощните тонколони огласят украсения със знаменца площад пред читалището в Карнобат. Празникът на града е. Полицията обаче е оградила района с въжета, затова народът се е струпал в периферията на площада. Никой не роптае. Откъм църквата в 10,30 се задавамитрополит Иоаникий с дузина отци. Свитата му обаче не се отправя къмтрибуната, а към вратите на кметството, там трябва да се съберат големците - тези с официалните покани. После по протокол да преминат по площада,  за да бъдат приветствани, преди да заемат местата си за речите. Пред кметството се мъдри само кметът Атанас Атанасов в стилен черен костюм и няколко чиновнички от администрацията му. Жестикулациите му издават нервност, защото напразно се е надявал  на високо присъствие от София. "Марин му беше обещал, става дума за избори, сега му беше времетода дойде. Излъгаха го и Иван Гранитски, и Антон Дончев", нарежда предрепортерския ни екип запозната с неловката ситуация женица от кметския екип.
 В това време край Атанасов се кипрят трима мъже - кметовете на АйтосЕвгени Врабчев, на Котел Георги Дедов и на Градец Венко Каварджиков.Това бяха цифром и словом официалните гости. /публикуваме опит за интервю с Атанасов отделно/.
 Разбрал, че от столицата никой няма да дойде, Атанасов дава знак на Иоаникий да поемат към трибуната. Групата обаче прави няколко крачки напред и спира. Кметът отсича: "Досега не съм ти целувал ръката, ама сега дай я да я целуна!", навежда се и поема китката на Иоаникий. Владиката стои в недоумение. Народът не чува тази реплика, но жестът е впечатляващ. От тонколоните ехти "Ода на радостта".
В това време в сградата пред площада, където се помещава Общинският съвет на Карнобат, заварваме неговия председател Георги Димитров. Оказва се, че по-голямата част от общинските съветници не са поканени запразника. Причина  за неглижирането им е, защото повече не искат да подкрепят Атанасов.  
Тръгвам между хората за кратка анкета с простия въпрос: "Има ли нужда Карнобат от нов кмет?". От интервюираните 10 души 9 отговориха с "да".
Спъвал съм ги по улиците!
Ха-ха-ха
-  Г-н кмете, честит празник. Може ли да Ви задам няколко въпроса?
- Не може, защото съм обиден, аз съм пострадал, бил съм в болницата и един куп глупости се изписаха. За празника не ми се говори.
- Тогава да Ви питам ще се кандидатирате ли за трети мандат?
- Нямам още регистрация, само съм подал подписите. След проверкатаще бъда регистриран.Сега съм действащ кмет.
- Свършихте ли си работата като кмет за утрешната сесия?
- Хората ще кажат.
- Този отговор не е сериозен, общинските съветници твърдят, че от месеци спъвате работата им?
  Спъвам ги?! Как ги спъвам, като вървят по улицата ли?! Или как?/ прихва да се смее, но не успява да скрие лошото си настроение/
Лидерката на Атака Божидара Кирова: По цял ден  пиянства в ресторант "Рибата"
Атанасов се дискредитира много и няма подкрепа. За мен и много карнобатлии това не е празник. Аз съм с висше образование, агроинженер, но съм безработна, тъй като кметът развива други дейности, които не са свързани с откриването на нови работни места.
Но този път ще му докажем какво м
ожем. Кандидатът ни за кмет ГеоргиМомчилов е на 49 г., работи като главен енергетик в "Сис индъстрийс", свисше образование - електроинженер, семеен, с две големи деца, с авторитет. Освен Атака, всички десни са зад него - СДС, ССД, ДСБ, ВМРО и БЗНС. За първи път опозицията е единна.
Атанасов за себе си беше много добър кмет - с градинки и шадраванчетаза пред хората.  Предизборно всичко е разкопано по центъра. Но тези ремонтни дейности по улиците ги прави ямболска фирма, на Стоян Проданов- този човек източи в Ямбол Първа частна банка, беше следствен. Сега пристигна да прави нашите улици. Кариери наблизо си имаме, но той носи от Ямболско чакъла. Работниците му са от Ямбол и Стралджа.
 Всеки ден събира компании от настоящи кметове на малките населени места - по-точно неговите хора. Пиянстват в ресторант "Рибата" - почват още от обед. СКАТ-тв ги засне на един от гуляите им, излъчи ги и после дойде отмъщение.  Вчера/вторник/ областният координатор на Атака д-р Деян Стойков дойде тук, за да регистрира листата ни, а те му срязаха предната лява гума. Професионално извършено престъпление -  в центъра на града в 15,30 ч беше, когато влязохме в ОИК. След 30 минути излязохме - първо са развинтили капачката на гумата, за да я изпуснат, после са му я разпрали с нож.
 Атанасов не можа да събере подписи, за да се яви като независим и  пусна хора по пенсионерските клубове - да събират личните карти на пенсионерите, без да им казват за какво. Пратил шофьора си в работно време с празни листи из селата, където кметовете са негови, там да му съберат подписи. 


Шефът на ОбС и кандидат за кмет от БСП Георги Димитров:
3 месеца кметът и екипът му бездействат

 Г-н Димитров, защо Ви заварваме в сградата на Общинския съвет, докато гражданите долу се веселят?
- Причината е, че не получих покана. За да се кача на трибуната до официалните лица, е нужна покана. Допускам, че е пропуск. Там е зам.-председателят на ОбС Елена Каравасилева. Но това не значи, че няма да сляза сред съгражданите си, това е празникът на града ни и никой не може да ни го отнеме.
- Направихме анкета сред карнобатлии току-що, 9 от 10 са за смяна на кмета, Вие знаете ли като цяло какви са нагласите?
-  Не бих искал аз да коментирам резултатите от вашата анкета, преди два часа регистрирах листата на БСП за общински съветници, кандидатът на БСП за кмет в Карнобат, и кандидатите за кметове по населени места.
-  Отговаряте скромно, разбрахме че Вие сте кандидатът на БСП за кмет на община Карнобат.
- Да. Регистрирана е моята кандидатура.
-  Готов ли сте да промените- отношението на кметската власт към хората, те негодуват, казват, че Атанасов не ги приемал?
-  Аз тръгвам с личния си девиз "Диалог с всеки, отговорност пред всички", управлението, трябва да отговаря на реалните потребности на хората, а не на моите. Преосмислил съм съдържанието на независимата кандидатура, която ние като партия сме подкрепяли до момента.- Няма независим кмет, защото той зависи от избирателите, които са го изпратилитам. Освен това е важен и диалогът с другите политически партии, защото те също са изразители на нагласите и потребностите на хората. Времето на конфронтация мина, реалната демокрация изисква всички, които се закълнат, че ще работят за интересите на Карнобат, да работят заедно.
- Вие сте високоинтелигентен човек, говорите тихо и се държите скромно, можете ли с думи прости да разговаряте с народа?
-  Аз от него излизам, това е моето семейство, моите деди, колективите,в които съм работил. Хората наистина искат прости и разбираеми неща, които стигат до тях, и не се вълнуват от големите табели "Ние сме европейски град", "Ние сме за Европа". Да убеждаваш един човек, значи да го нахраниш и да помислиш за осигуряване на прехраната на неговото семейство. Не да налагаш собствените си интереси, облечени в дрехи севропейски етикети.
-  Как ще приключи работата на ОбС този мандат?
- Със сесия утре/четвъртък следобед-б.р./. Тя ще бъде твърде кратка обаче.
- Значи сте решили всички проблеми през този мандат.
- Не е така, просто нямаме внесени готови материали от страна на общинската администрация, за мен тя трети месец бездейства.
-  Г-н Атанасов кандидат ли е за кмет?
-  Да, регистрира се като независим, издигнат от Инициативен комитет.Аз обаче като кандидат на БСП нямам право на грешка. Заложих себе си и партията си. Помислете - всички партии, които досега подкрепяхаАтанас Атанасов два мандата и му осигуряваха комфорт в ОбС да реализира вижданията си, всички без изключение, се оттеглиха от него. Затова реших да се кандидатирам и затова имам куража да поискам доверието на хората. Кълна се, че ще го оправдая.
- Толкова години сте лидер на БСП в града, председател на ОбС, защо досега- не пожелахте да сте кмет?
- Кметуването не е самоцел за мен.- Реших да се кандидатирам през последната година. Аз не преследвам властта и славата, там закъдето някои хора са тръгнали, аз отдавна се връщам.



Прочетено: 3252 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
нощен бряг пчела грее грее Конкурс прическа Бургас 2009 Созопол. морето Старото пристанище Елена Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Мото клуб Конкур глазами зрителя Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development