Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Човекът, който говори с охлювите



Ключови думи:
28 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор



Милен Филев e един от малкото инвеститори в Руенско. Преди две години той направи изгодна инвестиция като изгради ферма за охлюви в руенското село Преображенци. И тя веднага се превърна в местната забележителност.
Иначе Милен е запален еколог. Основател е на Природозащитен център "Пода" край Бургас - резултат от първия защитен екологичен проект в България. Той не обича да бъде разпитван за политиката в екологията у нас. Или за екологията в политиката, ако предпочитате.
Виж, за охлювите може да разказва с часове.
Рогатите мекотели
Милен решава да се занимава с охлювъдство след като си дава сметка, че климатичните условия в България са много подходящи за тази дейност. Въпреки това все още е единственият производител на рогатите мекотели в Югоизточна България и един от неколцината ентусиасти в страната изобщо.
За фермата си избира село Преображенци. Нищо, че е в една от най-бедните общини - руенската. Привличат го чистият въздух в полите на Стара планина и все още девствената природа. И не на последно място - подкрепата на общинското ръководство, жадуващо за промяна в икономическия статус на региона.
Тридесет и осем годишният предприемач изгражда стопанството на мястото на бивш свинарник с ясната цел да постигне затворен цикъл - производство, репродукция и преработка на охлюви.
Залага на френската методология в отглеждането им, която съчетава затворени помещения, наподобяващи инкубатори и заградени външни паркове. Целта му е по този начин да намали възпроизводството на мекотелите от две години на една.
Отглежда африкански охлюв от вида Helix Aspersa Maxima, който не се среща в естествен вид в България. Освен с големината и шарките, той се отличава и с по-доброто качество на месото си.
Животинско царство
Милен разказва за стопанството си като за идеално уредено миниобщество, макар и от няколкосантиметрови животни.
"Родилният дом" симулира близки до природата условия на влажност и температура. Там охлювите прекарват зимата, докато трае размножителният им период.
Когато се излюпят, малките охлювчета постъпват в "детската градина", както Милен нарича специалните помещения, заградени като парници. Само след месец-два животинките вече са готови да излязат на открито.
Почивният дом или "дебелариумът" за охлюви е огромен парк, засят със зеленина и ограден с мрежи с ток. Мрежите не дават възможност на охлювите да излизат, но и на други животни да влизат при тях. Тук единствената грижа на мекотелите е да се хранят и поят, докато бъдат достатъчно угоени.
Деликатес за гастрономи
По-голяма част от продукцията Милен изнася за Франция, която е най-големият консуматор на охлюви в света. В България все още няма пазар на мекотелите, въпреки традициите в събирането на охлюви.
"За да се изгради сериозна мрежа за доставка, трябва да има консумация, а такава в България няма", констатира Филев.
В сравнение с цената на свинското месо, охлювът, който се продава за около 5 лв на килограм, се превръща в деликатес за ценители. За това почти с умиление си спомня за пицарията на бигбрадъра Лео - единственото място в Бургас, където можело да си поръчаш порция охлюви. За съжаление, с Лео от града си тръгнали и охлювите.
Иначе му се е случвало да осигурява доставки и за други ресторанти в страната, но те са епизодични - най-вече при посещение на чужди делегации.
Въпреки това според фермера българинът няма нужда да бъде убеждаван във вкусовите качества на месото от охлюви. Категоричен е, че ако има предлагане в ресторантите, ще има и търсене.
Производственият капацитет на стопанството му може да захрани външни паркове с обща площ от 100 дка, твърди младият фермер.За това една от идеите му е да популяризира отглеждането на охлюви сред безработното местно население
"Този бизнес е много подходящ като алтернатива на допълнителен семеен доход. Вместо да са зависими от все по-замиращото тютюнопроизводство, хората могат да заложат на угояването на охлюви. Всичко, от което се нуждаят, са минимални инвестиции за изграждането на парк от половин-един декар и един човек, който да ги храни и да пуска крана за напояване", твърди Милен. Той е готов да снабдява селяните с охлюви за угояване, а после да ги изкупува от тях.
Иначе самото отглеждане на мекотелите е деликатен процес, не крие Филев. "По-големите животни търпят по-нехайно отношение, докато тук трябва да се спазва стриктно технологията на отглеждане, защото всяко нарушение в технологичния процес дава негативен резултат", категоричен е фермерът. За това по време на репродуктивния период през зимата той наема допълнително до десет души, а през лятото е достатъчен и един.
Другите животни
Колкото и да е зает с охлювите, те далеч не изчерпват заниманията на младия човек. Когато не е във фермата, или на "Пода" при пункта за наблюдение на птици, Милен се грижи за благосъстоянието на останалите растителни и животински видове.
Наскоро с ученици от село Руен направили мониторинг на биоразнобразието на река Хаджийска - в участъка, минаващ на територията на общината. Преди това почистили и самата река. В плановете му са да изследва по същия начин и останалата част на Хаджийска. А след това Камчия. И Велека...
Любовта към животните в него "отключила" учителката му по биология в Немската гимназия в Бургас Урсула Георгиева, която основала първите в града зелени патрули. "Тя ни усмиряваше, като насочваше енергията ни към по-съзидателни неща", спомня си днес Милен.
Първият му близък контакт с природата бил пускането на свобода на две излекувани от учителката му птици.  
Плановете
Когато става въпрос за бизнес, Милен има готови планове за години напред. Един от тях е разработването на фермата като туристическа атракция. Вече има заявен интерес от няколко големи туроператорски фирми за включването й в туристически маршрут. Желаещите ще могат да се запознаят отблизо с производствения процес и да опитат на място от охлювения деликатес.
За свободното време обаче плановете му не стигат толкова далеч. Сега на дневен ред е ловът с приятели през следващия уикенд. Милен ще ловува за първи път, но въоръжен с... фотоапарат. 


Прочетено: 6293 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул успях! Пролет на село Флора Бургас 2009 Финансова помощ за бедните лека вечер Инсталация Конкурс прическа Бургас 2009 фонтанът на площада грее грее шарено килимче Димитър Николов
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development