Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

340 проекта по САПАРД пусна "Земеделие"



Ключови думи:
12 Август 2007, Неделя


Автор: Станка Динева
Източник: вестник Фактор

С бързите си действия новият директор на фонд "Земеделие" доц. Димитър Тадаръков спаси за земеделето ни 200 млн. лв. по САПАРД, които можехме да изгубим Снимка: БГНЕС

За разглеждането им изпълнителният директор на фонда доц. Димитър Тадаръков създаде специална комисия

Над 340 проекта разгледа още на първото си заседание комисията за избор на проекти по програмата САПАРД, което се проведе на 7 август в столицата. Отказ за финансиране получиха едва 3. Положително решение за финансиране получиха бизнеспрокти за над 15 млн. лв.
Комисията бе съзадена по идея на изпълнителния директор на държавен фонд "Земеделие" доц. Димитър Тадаръков. Целта му е да се гарантира прозрачност на процеса на отпускане и усвояване на предприсъединителните, а по-нататък и на присъединителните фондове.
Със заповед на доц. Тадаръков е назначена 19-членна комисия за избор на проекти. Неин председател е не изпълнителният директор на фонд "Земеделие", а неговият заместник Владимир Карамишев. Той и останалите 18 членове са с право на глас при вземане на решение. Между тях са представители на науката, на браншови организации, на държавни структури. Между известните имена са тези на доц. Румен Брусарски и доц. Стоян Стоянов от УНСС, Венцислав Димитров - съветник на президента, директорът на Агенцията по почвените ресурси Дамян Михалев и колегата му от Националното управление по горите - инж. Кирил Ташев, експерти от "Земеделие".
Дейността на комисията се подпомага от група от 10 души общественици и експерти само с право на съвещателен глас. Сред тях е и председателят на Българската асоциация на регионалните медии Галентин Влахов. С право на мнение е председателят на Националния млечен борд Атанас Кискинов. Свои представители са акредитирали Министерството на труда и социалната политика, икономическото ведомство, Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството и други.
Още с встъпването си в длъжност новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" доц. Димитър Тадаръков заяви, че целта му е да "отпуши" системата за финансиране на българското земеделие. Месеци наред, след като бившият шеф на фонда Асен Друмев подаде оставка заради обвинения в разхищение на средства, никой не подписваше документите на вече одобрени проекти. Спря и разглеждането на бизнеспланове на нови кандидати за финансиране.
Само за 34 дни след поемането на фонда доц. Тадаръков изплати всички забавени проекти.
"Само изведох фонда от патовата ситуация, в която за малко да бъдат изпуснати 200 млн. лв.", аргументира спешните си действия изпълнителният директор на "Земеделие".  Подчинените му работиха и в събота, и в неделя, за да не изгубят земеделските производители.
В частен разговор Димитър сподели, че в предишния екип на фонда е имало "доста хора, които са се ослушвали и бавели процеса". "Аз идвам от частния бизнес и нямам нужда от пари", обясни още новият изпълнителен директор. Целта му е да даде ход на финансовия ресурс, предназначен за българското селско стопанство, и той вече в голяма степен е направил това.
Тадаръков смята, че са се увенчали с успех усилията му  да бъдат разгледани максимален брой нови бизнес проекти, тъй като срокът на предприсъединителната програма САПАРД изтича на 12 октомври тази година. До тази дата България трябва да усвои колкото се може повече средства от отпуснатите й 3,2 млрд. евро, аргументира се изпълнителният директор на фонда. След тази дата доц. Тадаръков ще започне изграждането на Разплащателната агенция, по която ще се отпускат средства от еврофондовете.

10,5 млн. лв. за селски площади

Над 10,5 млн. лв. е заделил новият шеф на фонд "Земеделие" доц. Димитър Тадаръков за финансиране на проекти на т. нар. селски общини. Те са над 100 и всяка от тях получава средно по 100 хил. лв. Парите са отпуснати за асфалтиране на центра.ните площади на селата и за ремонт на уличната мрежа. Сумата представлява остатъчния бюджет по програмата САПАРД плюс лихви, натрупани в периода на разпределението на предприсъединителната програма. Одобрени са също така проектите на други 21 общини на обща стойност над 5,3 млн. лв. Те са отпуснати за ремонт на местната инфраструктура.
Между 75% и 99% от поисканите суми са одобрени от комисията. Експерти са анализирали представените предполагаеми разходи и са ги коригирали там, където те са били завишени, стана ясно още.


Прочетено: 2652 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Морската градина в Бургас Мой хороший знакомый из Бургаса ХРИСТИ закачалки 1 pepi ograda Йордановден 2011, Бургас - от Тина Бургаска къша Журналистка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development