Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съветници и районни кметове раздават земята на София



Ключови думи:
14 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

От два месеца местният парламент гледа по 20 предложения за замяна на парцели срещу панелки

Много често за замяна срещу общински терени се предлагат парцели, върху които има улици



От Станка Динева и Невена Трифоновска

Двадесет и едно предложения за замени на общинска земя срещу апартаменти са включени в дневния ред на последното заседание на местния парламент в София. И този случай съвсем не е изолиран. От месец и половина насам общинските съветници се надпреварват с районните кметове кой повече предложения за замяна на земя в столицата ще направи. Някои от предложенията се безумни като аргументация - като например почистване не терена. Други пък смятат, че инвестиционната програма на този или онзи бизнесмен е достатъчно основание да се продава на небивало ниска цена скъпа земя или да се отстъпва срещу няколко панелни апартамента. Има случаи, когато срещу съвсем реален парцел на най-търговските улици в София се предлагат... апартаменти, които още не са построени. Тоест, заменят въздух срещу земя.

Свободните общински парцели обаче не са безкрайно много, рано или късно те ще свършат. Какво ще се прави след това, питат се столичани. Представителите им в местния парламент имат отговор: ще започнем да изкупуване! С малката разлика, че сега общинските парчета земя се раздават, както казва народът, две за лев. Справката с изкупуването на частни имоти около Околовръстния път сочи, че цените, на които става това, са меко казано пазарни. Тоест, сега политиците от Общинския съвет подаряват имоти, за да може след това да ги купуваме по пазарни цени. Същото се случи и във Видин, където без капка свян общинари раздадоха общинските парцели на свои хора, а сега Министерството на регионалното развитие се чуди откъде да намери толкова много милиони, за да изкупи земята.

Всеки, който е имал вземане-даване с кметството знае,     че далавера без кметове и общинари не става.

Точно местната администрация знае къде има свободни терени. Схемата на заграбването им е проста: подшушва се на съответния бизнесмен за парцела, той взема под наем съответно земята, след това обявява, че има инвестиционни намерения и пуска искане за закупуването й, защото иначе щял да харчи пари без гаранция, че ще си възстануви разходите по вложението. Участието на общински чиновник е неизбежно, тъй като немалко пустеещи земи все пак са върнати на някогашните им собственици. Някои все още не са застроени, защото последните чакат най-изгодната за тях цена. Реституирани са дори улици, земите под които бързо-бързо сменят предназначението си, а това без участието на чиновници от общините не става.

Вече от няколко години тече процесът на замяна на земя срещу апартаменти. Би следвало общината да се е напълнила със свободни жилища за социално слаби семейства. Ако обаче човек надникне в картотеката на крайно нуждаещите се, ще види, че някой чакат десетилетие. Никой не знае къде отиват тези апартаменти.

Никой също така не трябва да си прави илюзиите, че срещу първокласен парцел се дава мезонет. Нищо подобно, обичайните заменки са панелки срещу парцел.

При това панелки от времето на Международния младежки фестивал на дружбата, събрал у нас пионери и комсомолци в края на 60-те години. Точно заради него в насред голото поле недалеч от София на бърза ръка са вдигнати няколко блока, които дават началото на жк „Дружба" в столицата. Тоест, става дума за жилища на близо 40 години. Предлагат се и такива в кремиковското общежития в жк „В. Левски", жк „Г. Бенковски", най-старите части на „Люлин" и други.

На предишната сесия на местния парламент кметът Бойко Борисов и някои общинари предложиха да се обяви мораториум върху замените на земя срещу имоти, за да се пресекат спекулациите точно преди изборите. Изглежда повикът печели все повече привърженици, щом някои районни кметове и общински съветници побързаха да напъхат в последния дневен ред толкова много предложения за „сделки" между бизнеса и кметството. Най-често тези точки се оставят накрая, когато най-върлите противници са напуснали заседанието. Така те минават „по терлички", заинтересованите чинно вдигат ръка „за" и съответният бизнесмен се облажва с парцел на пъпа на София. Оттук нататък какви проявления взема „благодарността" на спечелилия от тотото, наречено Столичен общински съвет, можем само да гадаем. Като слуша човек дебатите по време на сесиите, няма будали в местния парламент, всички разбират от пари и сметки.

Кой предлага замените

Районнте кметове, настояващи за замени само на последната сесия на Общинския съвет на София, са Георги Савов, „Илинден", Томи Николов „Кремиковци" - с две предложения, Стефка Маркова „Красно село", Марио Петров „Люлин", Йордан Димитров „Сердика" - с две предложения, Звездомир Запрянов „Подуяне" - също с две замени, Пенка Арменкова „Оборище", Кирил Стоянов „Надежда", Людмил Иванов „Лозенец".

Румяна Ангелова, Борислав Богданов, Атанас Медникаров, Николай Желев - с две замени, Борислав Алексиев, Сашо Шалев, Милан Миланов пък са общинските съветници, които настояват в столицата да се „заменят" парцели за имоти.


Прочетено: 2659 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жреци на музите 2009 от прозореца Европейка Флора Бургас 2009 къща Аз с майка и татко Черноморец Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Бургаският кей късче от Морската градина Полет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development