Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Със седем куршума убиха Димитър Янков



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Шефът на ОС в Несебър Димитър Янков бе разстрелян показно пред дома на приятелката му в Бургас. Три са работните версии на полицията

Ръката на наемния убиец не е трепнала и всичките 7 куршума той е изстрелял в една и съща точка

Снимкa Тодор Ставрев




Туристически бос номер едно на Южното Черноморие и шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков бе застрелян показно в центъра на Бургас на една от най-оживените улици "Гладстон". Екзекуцията е извършена малко след 21,15 часа пред дома на приятелката му Красимира. Хладнокръвният килър е изстрелял 7 куршума, всички до един в главата на бизнесмена.

Авторът на покушението е действал хладнокръвно и точно. Изчакал е Янков да излезе от кооперацията /№ 71/, да се качи в джипа си марка "Порше кайен" с номер А9000ВВ и да затвори вратата на автомобила. Куршумите са пробили една единствена дупка на лявото предно стъкло, в горния десен ъгъл.

Само един е бил достатъчен да го убие, смъртта е настъпила веднага. Явно останалите са били контролни изстрели, каза вчера съдебната лекарка Галя Милева след аутопсията на тялото.

Трупът на хотелиера остана в луксозното возило до 24,00 часа на 9 май, докато полицаите приключат с огледа на местопроизшествието. Там бе забелязан шефът на Криминална полиция към ОДП Иван Георгиев, който официално е в отпуск. Почивката си спешно прекрати и шефът на Областни дерикция "Полиция" комисар Павлин Димитров, който по време на убийството бе със семейството си в София. До редакционното приключване на "Фактор" обаче вчера все още нямаше официално съобщение от МВР.

Разстрелът е извършен в час, в който на "Гладстон" все още има силен трафик на автомобили и пешеходци. Точно срещу дома на Красимира има два магазина за хранителни стоки и зеленчуци, които работят до късно. Търговците и клиентите им първи чули гърмежите и наскачали навън да видят какво става. Един от очевидците разказва за висок, слаб мъж, на не повече от 30 години, спортно облечен, който побягнал по посока "Сан Стефано".

Няколко минути по-късно районът бе отцепен, а кооперацията, пред която е извършено престъплението - оградена с жълти ленти. Докато униформените събираха веществени доказателства, убийството на Димитър Янков вече се знаеше и в Несебър. Около час след покушението на място дойдоха двете му деца - син и семейна дъщеря, която водеше със себе си малкото си детенце. Двамата искаха да преминат загражденията, за да се уверят с очите си, че в колата е тялото на баща им.

Претърсването на района продължи и на следващия ден сутринта. Малко след 9,00 часа     в един от контейнерите за смет на ъгъла на улиците "Македония" и "Ивайло" /на около 500 метра от мястото на убийството/ бе намерено и оръжието, с което е извършено престъплението.

Според източници от полицията, пистолетът е боен, марка "Байкал", със заглушител, фабрично производство. Пълнителят му събира 13 патрона, уточниха запознати. Изборът на оръжие потвърди и версията, че за екзекуцията на Янков е бил нает професионален килър.

Най-вероятно е имало резервен екип в случай, че първият стрелец се провали. При всички положения, общинският шеф в Несебър е бил следен от доста време, убийците са знаели интимни подробности от личния му живот, навиците му и програмата му по часове.

Приятелката му Красимира вчера не бе открита за коментар. Предполага се, че жената е скрита на сигурно място от спецслужбите, след като бе разпитвана няколко часа през нощта на убийството. Нейни приятели обаче твърдят, че тя е изпаднала в шок след преживяното.

Димитър Янков беше противоречива фигура. Името му се свърза със серия скандали /информация за тях публикуваме в отделно каре/. Крупният бизнесмен и хотелиер държеше със здрава ръка Несебър и Слънчев бряг. В същото време обаче той успя да опази "автономията" на курортното селище и през годините не допусна нито една външна групировка да завземе територии там.

Политика на дружествата, които той управляваше, бе да наемат работна ръка от Несебър, местни бяха контрагентите и строителните фирми, с които той работеше. Именно неудовлетворени интереси на мощни предприемачи в туристическия бранш от Варна и София се свързват сега с бруталното му убийство.

Преразпределение на туристическия безнес в страната е и една от работните версии на разследващите органи. Другата е свързана с ареста на наркобоса Димитър Желязков - Очите. В полицейските среди усилено се говори, че най-често засичаната фигура в специалните разузнавателни средства, използвани срещу Очите, е тази на Митьо Янков. Според отлично информиран източник, след задържането на Желязков на 1 април, в полицията на "разговор" е бил привикван и Янков.

Човекът, който държеше половината Несебър и най-атрактивните хотели в Слънчев бряг, сред които "Хризантема" и "Черно море", ще остане в историята на крайморския град и с жестоката битка     срещу вече бившия кмет Николай Трифонов. Двамата бяха в остър конфликт заради сделки с общински имоти. Преди Трифонов да падне от власт и да му бъда образувана прокурорска проверка, Янков твърдеше, че има няколко папки с компромати срещу него.

Документи пък срещу самия Димитър Янков от няколко години трупа друг общински съветник в града - собственикът на хотел "Мариета Палас" Венелин Ташев. В началото на годината той поиска отвод на шефът на ОС, но не получи подкрепата на останалите си колеги в местния парламент.

Вчера Общинският съвет в Несебър обяви тридневен траур с решение на извънредна сесия. Погребението на Димитър Янков ще бъде в 13,00 часа в крайморския град.



Скандали с убития

8 май 2007 г.

На заседание на Комисията по общинска собственост, приватизация и следприватизационен контрол избухва скандал между Димитър Янков и общинския съветник Георги Петрохански. Янков казал на Петрохански да напусне. Петрохански е член на комисията, но е отстранен с решение на Общинския съвет от май тази година. Той е отстранен и като председател на друга възлова комисия - по бюджет и финанси. По-късно областният управител Пантелеев спира решението на местния парламент и случаят влиза в съдебна процедура. В писмо до партийното ръководство на централно и областно ниво Георги Петрохански настоява да бъде сезиран главния прокурор и Бургаската окръжна прокуратура с настояване Янков да бъде временно отстранен, за да не влияе на съдебното дело.

23 януари 2007 г.

Срещу Димитър Янков е образувана проверка. Новината е потвърдена и от административния ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов. Проверката     е заради съмнения, че е издал документи с невярно съдържание. Става въпрос за осем удостоверения, с които се разрешава строителство върху градини и улици в Слънчев бряг. Удостоверенията са издадени от Янков еднолично, без да има решения на Общинския съвет по преписките за частично изменение на устройствения план. Официално подписката е внесена от Венелин Ташев, но за нея съдейства общинската администрация на Николай Трифонов.

3 ноември 2006 г.

Общинският съветник Венелин Ташев подава жалба до Районна прокуратура-Несебър срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, който е посочен като извършител на нападение срещу сестрата на общинския съветник - Неделина. Като поръчител на нападението се сочи председателят на Общински съвет-Несебър Димитър Янков. В жалбата се заявява, че на 1 ноември Митьо Очите и охраната му са влезли в зала на комплекс "Мариета палас" в курорта "Слънчев бряг", където жената играела боулинг. Там Желязков се насочил към Неделина, отправил заплахи към брат й и я ударил. Според общинаря това е станало часове, след като в местния парламент е внесено предложение от група съветници за смяна на Янков като председател на Общинския съвет. Янков определя твърденията като смехотворни и нарича Ташев “болно момче".

27 ноември 1997 г.

Димитър Янков е арестуван в дома си от спецполицаи от Централната служба за борба с организираната престъпност. Той е обвинен в подбудителство на бомбения атентат от 29 май същата година срещу бившия несебърски кмет Живко Георгиев, на чиято тераса е хвърлена граната. Жертви и пострадали няма. Първият заподозрян за атентата е Петко Камбоджанеца от Несебър, който по-късно посочва Димитър Янков като поръчител на атентата. При това срещу съмнителната дори и за тогава сума от 200 долара.По информация на БТА от декември 1997 г. Янков прекарва една седмица в ареста и е пуснат срещу 3 милиона лева гаранция. След това Камбоджанеца загива при пожар, докато полицията го крие като важен свидетел в бунгало в парк “Росенец".

От Севдалина Пенева


Прочетено: 2352 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет, кокичета Welcome Конкур глазами зрителя Източнокатолическата черква Барселона Театър за драма. опера и балет, Бургас Забранено за нудисти Созополски къщи Бургас-моста Приморско Декабрь 2017 года
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development