Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евровот по царски



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Роми и ученици под наем пълнят залите за срещите на Симеон Сакскобургготски?

Официалните лица пристигат, в кадър е     дамата с розовия шал, която подава розовата роза на Симеон - това е учителката Павлина Янкова

Снимкa Станислав Ярмин




Вторник, малко преди 17 часа. Площадът срещу Дома на Лукойл в центъра на Бургас грее в синьожълти тонове - няма вертикално местенце наоколо, което да е лишено от огромните плакати на Симеон Сакскобургготски и листата на НДСВ за евровота, лозунгите "Аз избрах №11" привличат очите на минувачите. От     тонколони звучи фоново "Ода на радостта".

Срещу Дома на

ЛУ-Койл, пред главния вход на бившия Партиен дом, приключва монтаж на мегасцена, на която вечерта трябва да се качат за незапомнен спектакъл Дони и Нети, Маргарита Хранова и други по-малко познати певци. Водеща ще е Наталия Симеонова от "Море от любов". Черешката върху тортата ще сложи Глория. Но до старта на концерта има още доста време. В 17,30 часа в залата на дома, Симеон, негови бивши и настоящи министри и депутати, както и първите трима от листата за Европарламента ще се срещнат с обществеността на Бургас.

Има още близо половин час до началото, но пред входа са се струпали около 35-40 роми, личи, че се познават помежду си. Макар че пече слънце, те вече са     закичени със светещите царски значки и са получили луксозната папка със скъпоструващи агитационни материали и диск. Повечето обаче са навили папката на руло и се чудят къде да я пъхнат, защото им пречи в оживените разговори.

Явно е, че подранилите мургави българи са от електората на Симеон II.Легитимираме се и питаме: "Знаете ли кой е водачът на листата?" Усетили, че към тях проявяваме интерес и фотоапаратът щрака, ромите се вкупчват около мене, позират и викат в един глас: "Знаем, знаем - ей тоя, ей тоя!" и сочат с пръст възрастен човек от своите - в бяла риза и тъмносиня жилетка. Човекът стои встрани и не желае да се представи. Свежда главата надолу и тихо ни посочва друг човек на другия край на площадката - в бял костюм с демодирана вратовръзка. Интервюираните наоколо не осъзнават, че отговорът им е грешен, надвикват се и настояват за още въпроси. Докато си прокарваме път в тълпата до мъжа с белия костюм, плътно ни следва огромен мъж     с бръсната глава и с габаритите на ексатакиста Павел Чернев. Гледа ни страшно, но не смее да ни разкара.

- Господине, кой сте вие?

- Борис Костов се казвам.

- Вие знаете ли името на водача на листата на НДСВ за европарламента?

-     Точно така, ние сме тука да помагаме на НДСВ-то.

-         В какво качество водите тези хора?

-         Ние сме коалиционен партньор от ромската партия "Единство".

-     Тези 30-40 души отпред ваши членове ли са?

-         Да, чакаме още да дойдат, но са на работа. Те ще дойдат от цялата Бургаска област.

- Сред тях няма ли хора от други краища на страната? Говорите с акцент на човек от Западна България?

- Да, не съм оттука. Вижте сега, ние всичко по места си го правим както трябва да се прави. В София си имаме хора, които ходят, където им кажат в София, във Варна по същия начин и така.

- Вие национален лидер ли сте?

- Аз идвам от името на заместник-министъра Александър Филипов.

- На кое министерство е зам.-министър той?

- Наааа.../по лицето му се изписва напрежение, личи че е включил всичките си мозъчни запаси, но не може да се сети и се чуди как да излезе от неудобното положение, защото последователите му вече са се     скупчили край него и чакат отговора. /Филипов е зам.-министър по бедствията и авариите и е бивш депутат от НДСВ-б.а/.

- Не се ли притеснявате, че сте пристигнали в Бургас очевидно организирани от друго място в страната, а не сте разяснили на вашите сподвижници поне     името на водача на листата ви Биляна Раева?/разговорът ни тече пред огромните плакати, на които ясно се вижда коя е тя, има и красива снимка/

След този въпрос един от тълпата решава да ни опровергае и яко изревава за назидание на останалите неграмотници: "Знаем я коя е Биляна Раева - баща й държи спортния център на Варна!", дава ни да разберем, че е кореняк варналия, а не някой прост селяндур от Бургаско.

Демонстрацията на осведоменост обаче е достигнала до ушите на     възрастна закръглена жена със среден ръст, в черни дрехи, която се провира между ромите и с усилия стига до екипа ни. Установяваме, че е депутатката на НДСВ от Варненския регион Анелия Атанасова. Оставаме с впечатление, че народната представителка е част от същата агитка.     Атанасова заема войнствена поза пред множеството с ръце на кръста и заявява: "Нека поясня за журналистите - нищо не държи бащата на Биляна! Той е един държавен служител!" замлъква, но тъй като усеща, че така не е съвсем убедителна, решава да продължи с разясненията: "И е директор на фестивалния конгресен център - един от най-престижните комплекси на българската култура и на всичко, което се случва във Варна!"

Докато говорим, пространството наоколо се изпълва с журналисти от различни медии, които с потрес наблюдават как от всички странични улички към площада са се устремили ромски групи от по 25-30 души. Една беше от Приморско, друга от Ахтопол. Откъм книжарница "Хеликон" се придвижваше агитката от Средец, водеше я Владо Гюров, който     с удоволствие ни     беше представен. Пременените хора сами ни обясняваха откъде са и се радваха на красивата обстановка наоколо. Решаваме да продължим с нашата анкета и посрещаме поредното ударно звено, което се задава откъм ул."Гурко", отброяваме около 25 човека. Питаме стандартно:"Вие знаете ли кой е водачът на листата, която ще подкрепяте тази вечер?"

"Да-а, знаем, казва се Илиян Стоянов", отговарят ни и     го представят:    

- Господин Стоянов, защо сте довели тези хора, които ви приемат за водач?

- Ами-и, представяме Царево тука на Националното движение Симеон Сакскобургготски.

- А знаете ли какво представлява събитието, на което сте?

- Не.

- А вие самият знаете ли кой е водач на листата на НДСВ за европарламента?

- Разбира се! Царят! - отсича Илиян Стоянов.

Наближава 17,30, по главната улица вървят официалните лица. В средата     е Симеон, до него Биляна Раева и подгласниците й в листата Аспарух Панов и Антония Първанова, на заден план са говорителят на партията Станимир Илчев, военният министър Веселин Близнаков, министърът на държавната администрация Николай Василев. Пред всички като капел-майстор крачи Соломон Паси.

В този момент, сякаш някаква невидима ръка е изтикала в ъглите на площада мургавите ни съотечественици и като посрещачи пред тв камерите се появяват лица с интелигентно излъчване. Дама с черен шлифер и ефирен розов шал подава розова роза на Симеон и се разтапя от умиление. Говори му секунда-две, той се навежда, за да я чуе, просълзява се и върви към входа на залата.

Вътре е препълнено с роми, всички са снабдени с дебелата агитационна папка и отпиват от царската енергийна лимонада. По гърдите им светят значките, някои са успели да се снабдят с по две, три, че и повече. Блещукат като коледни елхи. Осветлението е загасено, за да се придаде ефект от концерт на Елтън Джон. Дисциплината     е желязна. За мургавите е забранено да сядат на първите редове.     Сред публиката правят впечатление млади девойки и младежи. Оказва се, че не са пълнолетни. Това са 16 и 17-годишни ученици от IХг, IХд и Хв клас на Професионалната гимназия по морско корабоводене и риболов /редакцията разполага със списък с трите им имена и разговор с някои от тях-б.а./. Те се различават от останалите по прозрачните найлонови пликчета с жълта фланелка, които не са разпечатали, стискат ги под мишници, за да могат да ръкопляскат.

Местата на деловия президиум се заемат от официалните лица. И те имат светещи значки. Единствен Симеон прави изключение. Паси застава зад микрофона и приканва публиката:"Да станем на крака, за да чуем химна на тракийците". Излиза народната певица Златка Ставрева и пее "Ясен месец веч изгрява". Паси се обръща към Симеон с "Ваше величество" и представя останалите. За лидера отделя особено внимание:

"Симеон Втори - лидер на НДСВ, главен мениджър и главен селекционер на отбора, който поведе страната ни към Европа! Наричан     Кръстника на България и признат в целия Европейски съюз като Мистър Европа!" Симеон започва речта си, но тя е толкова неразбираема, че след 5-ата минута залата започва да се разсейва.     Правостоящите се изнизват.

"Изкарваме ги навън, госпожо, защото не запомниха кога трябва да станат, кога се ръкопляска, по-добре да стоят отвънка, те си свършиха работата", докладва ми     отговорниик, който ме е сбъркал с някой от организаторите на     мероприятието и продължава с отчета: "Докарал съм от Средец 20 човека с 4 коли. Доко Георгиев каза, че ще ни оправи парите после", отговорникът е с дънково яке, черна коса и внушителни мустаци.

Вътре ексвъншният министър е подал микрофона на Антония Първанова. Преди да заговори популярната в ЕП жълта депутатка, Паси я представя така:"Това е докторът на отбора, преди да започнем, тя констатира, че отборът ни е в отлична психическа и физическа форма". Първанова му връща жеста с възхищение: "А Вас, г-н Паси, всички Ви наричат българският     Мистър НАТО!".

"О-о, омръзна ми вече, давай да чакаме вънка", подбутват се двама младежи и дават знак на останалите в реда, изнизват се приведени към фоайето.

"Ние сме тука, защото класната, госпожа Павлина Янкова, ни каза да дойдем, първа смяна бяхме в училище и направо оттам сме дошли, умираме от глад, но ще я изчакаме докрая. Г-жа Янкова каза, че ще ни наградят, май че ще ни дават по 20 лв.", доверяват учениците и се чудят къде ли е отишла учителката. Питат се един друг не се ли е мяркала наоколо.

Все още не е дошъл редът на Биляна Раева за изказване. Първанова продължава да убеждава хората в значимостта на датата 20 май, защото сега само участваме в европейската политика, а след тази дата ние ще я определяме.

Във фоайето влюбена ромска двойка тръска газираната царска напитка и се залива с гейзера от глава до пети. Влюбените гълъби дълго облизват лицата си и гугукат в очакване на наградата.        



Учителката Янкова: Аз да обещая пари? Изключено

- Госпожо Янкова, вие член ли сте на НДСВ?

- Не! Не! Честна дума! Винаги съм била безпартийна. Защо ме питате?

- Срещу услугата, която направихте да осигурите учениците от 9 и 10 клас за предизборната среща на НДСВ, колко ви платиха на вас лично?

- О, не. Абсолютно нищо.

- Кой раздаде парите на учениците. Казаха, че очакват по 20 лв. след края на мероприятието, вие ли им намекнахте за това?/редакцията разполага с магнетофонен запис на тези думи на учениците/

- Аз?! Честна дума, изумена съм!

- Вие бяхте ли в залата?

- Бях в началото, после съм излязла.

- Къде бяхте?

- .../ започва да плаче/. Аз на приятелска основа помогнах. Боже, сега ще ме уволнят. Аз съм дошла от Северна България, дете имам. Преподавам химия тук от три години. Вижте кабинета - само тук има цветя, вижте как го поддържам! Кълна се - аз казах на две момичета, те са довели другите момчета. Но защо с мен се захващате, имаше и от немската гимназия също така поканени.

- Имате ли доказателства затова, бихте ли казали кой ги е ангажирал тях?

- Не.

- Директорът Панайот Жечков, знае ли, че развивате политическа дейност в училище?

- Ох, не, не. Те не са скандирали децата, просто бяха там. Дадохме им шапки и фланелки. Купиха им по една пица. Защо? Защо? Защо на мен да се случи! Нямам нищо общо с НДСВ! / след тези думи учителката се заключва в класната стая, чуваме отвън, че ридае неутешимо/

От Катя Касабова


Прочетено: 3407 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет, кокичета Тройката, паметника Гиацинт Международен Семинар на фризьорите София есен 01 Флора Бургас 2009 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ ЦЪРКВА Конкурс прическа Бургас 2009 най-приятното място за релакс
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development