Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

СДС и Европейската народна партия се помиряват



Ключови думи:
13 Април 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Сините са поискали среща с ръководството на християндемократите на 17 април

СДС протяга ръка за помирение с Европейската народна партия (ЕНП), научи "Фактор" от сини активисти. На Националния изпълнителен съвет (НИС) на 27 март ръководството на партията е написало и изпратило второ писмо до председателството на евродесницата с предложение за среща на 17 април. Идеята е лидерът на СДС Петър Стоянов да се срещне с председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс, на която различията между двамата да бъдат изгладени, обясниха от синята централа. Това е много по-компромисна позиция от предишната, коментира член на формацията. Междувременно от "Раковски" 134 твърдят, че такава среща с ръководството на СДС са поискали преди дни от ЕНП.

Като втора дипломатична стъпка сините са изпратили за утвърждение при партньорите си в Брюксел своите 18 предизборни цели. Очакваме да получим подкрепата им, защото темите са важни за бъдещето на Европа и за всички български граждани, обясниха от централата.

Разривът между ЕНП и СДС стана в началото на март, след като Стоянов се присъедини към Движението за европейски реформи (ДЕР) на британския консерватор Дейвид Камерън, заедно с чеха Мирек Тополанек. В Брюксел не е тайна, че намерението на Камерън е той да отдели консерваторите от фракцията на ЕНП-ЕД, която е най-многобройната в Европарламента, в отделна група.

Затова и Мартенс се разлюти на Стоянов и поиска ограничаване на членството на СДС. Тоест, партията да плаща членския си внос, но да няма право на глас при взимането на решения. Председателят на ЕНП директно поиска от синия лидер да оттегли подписа си от декларацията за създаването на ДЕР като условие за оставането в рамките на евродесницата. До момента от СДС са категорични, че това е невъзможно. Мотивът е, че присъствието им в движението е възможност за обсъждане на актуалните теми на ЕС, а не отказ от членство в ЕНП.

След реакцията от Брюксел Петър Стоянов обяви, че случващото се е недоразумение. Това той написа и в първото писмо от 16 март до партиите-членки на ЕНП, за да получи подкрепата им. То не бе получено в ДСБ, които заявиха подкрепата си за сините.

Изявите на Петър Стоянов донесоха на СДС доста неприятности. Беше оттеглена поканата към него послучай 50-годишнината от създаването на ЕС в Берлин. Така на семейното фото на десните в Европа редом с председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг, председателя на ЕК Жозе Барозу и канцлера на Германия Ангела Меркел се снима само Командира.

Последва и неофициален отказ на дясната фондация "Конрад Аденауер" да спази договора си и да финансира семинар на СДС за местната власт във Велико Търново в края на март. Оттам се отметнали от ангажимента си 3 дни преди семинара. За сметка на това дали лептата си за организираната от Европейски демократичен път на Димитър Абаджиев и Мария Капон дискусия по темата на същото място и по същото време. Двамата работят активно за предизборната кампания на ГЕРБ. Топлите чувства на представителя на фондацията Ралф Якш към неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си личат и при всяка проява на "Конрад Аденауер", където задължително присъства поне лидерът на партията Цветан Цветанов, а не рядко и самият столичен кмет.

Фондация "Конрад Аденауер" не е спряла финансирането на СДС и всичките ни поети ангажименти ще бъдат изпълнени. Това заяви във вторник за радио "Дойче веле" самият Якш. Той обаче направи уговорката, че ще изчакат развоя на събитията, за да видят дали сините ще останат членове на ЕНП. „Човек не може да танцува на две сватби", бе категоричният коментар на Якш по повод ангажимента на Стоянов едновременно към ЕНП и движението на консерваторите.

От Камелия Иванова


Прочетено: 1549 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Алёша. 9 мая 2015 года Созопол Spirit of Burgas Старият Бургас Spirit of Burgas Стара къща на ул. бургаска среща Pepi Флора Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София Кедрите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development