Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пускат остров Свети Иван за масови разходки



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Идеята на созополските управници е да реставрират и древния манастирски комплекс, нашествието на туристи не било опасно за редките животински и растителни видове

Остров Свети Иван е     най-големият от петте острова в българските териториални води на Черно море. Намира се на около два километра от         Созопол.

На острова е построен сонарен фар, подаващ звукови сигнали, който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. През средновековието е построен манастир с патрон Света Богородица, впоследствие преименуван на “Свети Иван Продомос“.

Там гнезди най-голямата в България колония на сребристата чайка. През 1993 г. островът е обявен за защитена територия, с цел опазване на естествените местообитания на редки и застрашени видове птици, включени в Червената книга на България.




Манастирският комплекс на остров Свети Иван край Созопол ще бъде отворен за посещение, след като бъде реставриран. Това е част от идеята, за която     община Созопол кандидатства за финансиране     по програма     ФАР-Трансгранично сътрудничество. Партньор по проекта на общината е фондация “Созопол”, която преди години изгради и Южната крепостна стена в града съвместно с Асоциация на младите бизнесмени от град Одрин, Турция.

Разработен е екскурзионен маршрут, който ще отвежда туристите от пристанището в Созопол с лодка до острова. Там те ще стигат до манастира.

Островът е известен със средновековния си манастирски комплекс “Св. Иван Предтеча и Кръстител” и с красивата природа, той е обявен за археологически резерват и защитена територия. Заради уникалните му природни и културно-исторически дадености, в момента там се изграждат     екопътеки и заслони за почивка и наблюдение на диви зайци и прелетни птици. Туристите ще могат да научат повече и за историята на православния комплекс, който в средните векове е притежавал богата библиотека, но през 19-и век е бил опожарен. В ход е     мащабна идея за възстановяването му, чиито основи могат да се видят и до днес.

С проекта няма да се унищожи растителността,     ще има само отвеждаща пътека и една стоянка за лодките, които ще водят туристите. Историята и природата, която може да се види ще са нов елемент в туризма на Созопол.

Археологическите разкопки на острова започнаха преди доста     години и се водят от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. По време на работата бе открита част от християнската светиня.

На остров Свети Иван се намира Созополският фар.

Посещението     ще е част от по-мащабен екомаршрут с начална точка Стария град на Созопол, където летовниците ще разглеждат архитектурно-историческите забележителности     “Южна крепостна стена и кула”, етнографския музей, античния и християнски комплекс. Освен остров “Св. Иван”, морската част от разходката включва преминаване покрай нос “Скамния”, по-малкия остров “Св. Петър”, известен като “Островът на птиците”, както и над потъналите острови “Милос” и “Гата” в созополския залив.

От това лято пред всяка една от забележителностите на Созопол ще има указателна табела на български и няколко чужди езика.

От тях туристите ще получават синтезирана информация за историята на обектите, които ще разгледат. Табели ще бъдат поставени пред църквите, параклисите и археологическите находки. За тях община Созопол ще приложи варианта “минибилбордове”, по подобие на тези с картата на града, монтирани на няколко места миналата година.

Да се поставят и нови табели на улиците в Созопол като тези, които още носят старите си имена да бъдат подменени, е другото предложение,     прието на заседание на местния консултативен съвет по туризъм. Общината ще внесе и докладна записка до Общинския съвет с предложение да се именува главната улица в кв. “Буджака”, където в момента е съсредоточено новото строителство.        

На заседанието бе решено още да се насрочи среща по проблемите на лято 2007 с концесионерите на плажните ивици и това да стане най-късно до началото на месец май.

От Силвия Шатърова


Прочетено: 2079 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, ФЛОРА 2008 Spirit of Burgas БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Странджа Гората Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 Етнографски Музей БУРГАС Бургас, ФЛОРА 2009 Следобедно кафе pepi pepi тошко
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development