Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Броят калкана в морето



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Това е причината за отсрочка на забраната за риболова тази година

От тази година и уловът на цаца ще се контролира със сателитна връзка

Снимка     Иван Ангелов




От 10 април влезе в сила забраната за риболов в река Дунав и вътрешните водоеми на страната. Забраната е ежегодна, заради пролетно-лятното размножаване на рибите. За разлика от други години обаче, забраната за риболов в морето ще се забави. Причината е, че от тази седмица започва     трално заснемане на калкана.

Целта е да се види развитието на популацията на морското агнешко, както го наричат рибарите, както и възрастта на екземплярите. “Филмът"     ще се снима от служители на агенцията по рибарство и аквакултури и     представители на Института по рибарство и аквакултури към БАН, базиран във Варна. Той трябва да бъде готов през последните дни от април. Тогава се предвижда да влезе в сила забраната за улов на калкан и попче в Черно море.

Тази година квотата на калкана     ще бъде 10 тона за Южното и 20 тона за Северното Черноморие. “За да запазим популацията и сложим основите на отговорен риболов, Териториалното звено “Рибарство, аквакултури и контрол" предвижда масови проверки съвместно с Гранично полиция, РИОСВ и жандармерията, за да може и бъдещите поколения да вкусят от сегашните видове, които обитават Черно море", заяви Джемил Кадиш - шефът на бургаската агенция по рибарство.

Той даде пример с черноморската скумрия, която до 70-те години на миналия век е пълнела мрежите, а днес е в Червената книга на изчезващите видове. Причината за това е безконтролното изхвърляне на отпадъци от Турция в Мраморно море, където става размножаването на този вид.

За засиления контрол през тази година са изградени три рибарски контролни центрове в Несебър, Созопол и Царево. Те са оборудвани със съвременна компютърна конфигурация, телефон, интернет, електронни везни. Там инспектори на агенцията следят за незаконен улов и проверяват корабните дневници на рибарите.

Освен това на големите риболовни кораби /с дължина над 15 метра/ са монтирани сателитни системи за наблюдение на риболова и отчитане на количеството уловена риба. Достъп до системата има от Бургас, Варна, Добрич, от централното управление на Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултури" /ИАРА/ в София, както и от Брюксел. Цялото оборудване е създадено със средства на ЕС.

Със сателитните системи се проверява и движението на плавателните съдове в морето. Общо 18 са големите кораби, оборудвани с модерната техника в Бургаски регион. Те са предназначени за промишлен риболов на цаца.

Регистрираните лодки и риболовни кораби по Южното Черноморие са над 800. Близо 2 500 са издадените разрешения за любителски и стопански риболов през миналата година. Предполага се, че през тази година техният брой ще е по-малък.

Според новите изисквания, синхронизирани с европейското законодателство от тази година прекупвачите също са длъжни да се регистрират и да попълват документи за произхода на рибата. До момента в Бургас са регистрирани близо 60 търговци.

По данни от агенцията от страната ни се изнасят най-големи количества рапани. Морските деликатеси се продават на атрактивни цени в Япония и Южна Корея. Миналата година само бургаски фирми са изнесли за азиатските страни около 8 хил тона рапани.

Сурови наказания за обезпокоен делфин

Затяга се и режимът по спазването на природозащитния режим на видовете делфини. Целта е да бъде предотвратена опасността от загиването им поради заплитане в рибарски мрежи.

През май и юни миналата година бяха констатирани тревожно висок брой случаи на намерени мъртви делфини - 18 само по южното Черноморие. Като вероятна причина за смъртта им експертите посочиха поставените рибарски мрежи.

Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала са приоритетни за опазване. Те са под закрилата на международното Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона. Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.


От     Добромира Задгорска


Прочетено: 2061 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мой хороший знакомый из Бургаса АЗ Бургас, Богориди Кедрите Преминаването забранено! рожден ден Първа копка Долно Езерово Spirit of Burgas витраж5 МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development