Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Порточанов в лапите на данъчните



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Дали укрити налози от сделки с горива и прехвърляне на акции за 5 млн.лв. не са в основата на политическия му залез?

Бившото футболно величие Христо Порточанов - почетен гражданин на Бургас, общински съветник два мандата и национален лидер на Партия на зелените, обяви, че се оттегля от политиката. Причината според собствените му думи е, че бил "омерзен от бургаските политици, които крадат общинската собственост". Обяснението за залеза му в обществото обаче може да се окаже твърде печално.

Териториалната дирекция на НАП води няколко паралелни ревизии за укрити данъци от търговската дейност в най-силния период на ПФК"Нефтохимик", както     и сигнал, че е ощетил държавата с 1,2млн.лв. чрез прехвърляне на акции от клуба на сина му Божин. Порточанов-младши впоследствие продал книжата и срещу тях получил в личната си банкова сметка 5 млн.лв. като за това е платил     такса от 155 лв.

Голямото данъчно разследване обаче не е за жеста с акциите, който бащата прави на сина, а за източване на десетки милиони левове чрез два паралелни футболни клуба с името ФК"Нефтохимик". Първият е регистриран през 1986-а, а вторият през 1999-а. Разследването се наблюдава от централата на Националната агенция по приходите и нейния отдел "Инспекторат". Мащабната проверка е във връзка с потулено     наказателно производство, по което обвиняеми освен Порточанов-баща, навремето са били още     местен адвокат и виден бургаски магистрат.

Хибридът "Нефтохимик"

През 1999-а, когато бургаският тим е в апогея си и Порточанов е сочен като шейха на българския футбол благодарение на мощното финансиране от държавния комбинат "Нефтохим", става ясно, че реките от блага не могат да текат безкрай по старата схема. За да не секва изобилието, е регистрирано     паралелно сдружение със същото     име - ФК"Нефтохимик", към което веднага започва преливане на пари и материални активи от старото. Същата година     е направен опит да се заличи дружеството с идеална цел от 86-а, но се оказва, че законът повелява имотите и парите при такива случаи да останат собственост на     държавата. Това е и причината процедурата по заличаването на сдружението     от 86-а да бъде спряна. Така до наши дни в правния мир съществуват две сдружения с идеална цел ФК"Нефтохимик".     И двете действащи.

Клонингът регистрира и ЕООД с име "Нефтохимик", което развива търговската му дейност. През него са минали всевъзможни     сделки, най-важните от които продажби на горива и нефтопродукти.     ЕООД-о се оказва създадено с решение на сдружението ФК"Нефтохимик", чийто управител се води Христо Порточанов. От архива с протоколите от заседания на ръководството не става обаче ясно кой, за какво, кога и защо се е подписвал. Не са правени никакви проверки.

По тази причина сега един от бившите членове на Управителния съвет е подал жалбата до данъчните, като настоява да се провери именно дейността на ЕООД-о.                    

Всички проверки са в напреднал стадий.

"Не бих могъл да коментирам, защото достъп до Христо Порточанов нямам, нито пък моите колеги, които водят ревизиите. Те също като мен и не са го виждали. Той си има упълномощени представители - адвокати и счетоводители.", заяви     директорът на Териториалната дирекция на НАП в Бургас Недялко Киров.

Показания е давал и Дянко Димов - бивш член на директорския борд на футболния клуб, който е сред ужилените членове на ръководството, а по-късно и един от акционерите на клуба.

"Бях собственик на 250 броя акции от този клуб и в един момент се озовах без нищо. Порточанов каза, че моите акции трябва да прехвърля на него, за да може той от своя страна да ги предостави окрупнени на бъдещия нов собственик на клуба "Нафтекс". От тях абсолютно нищо не получих", потвърди     Димов.

Бащиният жест с дарението                                                                                                                                

Тази история започва през 2003г., когато "Нафтекс България Холдинг"АД     проявява интерес към бургаския футболен клуб "Нефтохимик".     Уставният капитал на АД-то тогава е 50 хил.лв., а неговият президент Христо Порточанов държи 62-процентов дял - 3100 акции с номинална стойност 10 лв.

Нефтеният гигант сключва договор с Порточанов, според който холдингът изкупува целия му дял от клуба срещу 4 млн.евро, платими на вноски през следващите 10 години. Договорът гарантира на боса шефското     място и всичките полагащи се за поста блага до момента, в който получи и последната вноска. От 21 април 2003-а "Нафтекс България Холдинг"АД става мажоритарен собственик. Има     клауза, според която Порточанов или посочено от него лице да бъде избирано за поста изпълнителен директор, като в случай на евентуална раздяла, трябва да се изплати предсрочно цялата останала сума. През юли същата година, капиталът на дружеството е многократно увеличен и 3 100-е акции на изпълнителния директор вече се равняват на 0,1033% от общия дял. Преди още първата вноска от 4-е милиона евра да бъде платена, проверка в счетоводството на клуба показва злоупотреби и неправомерно получавани суми от страна Порточанов. Взето е решение за връщане на дължимото в касата и е поставен таван на заплатата на изпълнителния директор - 8 хил.лв. Дотогава шефът сам си е определял доходите. Новата финансова дисциплина явно не устройва боса и той започва преговори за освобождаването на поста. За да не стават публични крамолите,     първоначално ръководството го провъзгласява за почетен президент, но отношенията стават все по-обтегнати. Стига се дотам, че     почетният шеф дори не се вясва на територията на клуба. Така идва крайният вариант за цивилизован "развод" - "Нафтекс България Холдинг"АД да изплати еднократно 5 млн.лв. Офертата е отхвърлена. На 17 декември същата година Порточанов обявява, че разваля договора. Няколко дни по-късно синът му Божин Порточанов уведомява ръководството, че е придобил 3 100 поименни акции с номинална стойност 10 лв. - целият дял на баща си. На 19 януари е сключен нов договор - този път с Божин, който се съгласява да получи накуп 5 млн.лв.

       

Дали има измама?

В разследване на специализираното издание "Тема:спорт" дарението между баща и син в случая финтира закона. Защото при покупко-продажба на стойност 5 млн.лв. дължимият данък е в размер на 1,2 млн.лв. Точно по тази причина Порточанов дарява акциите на сина си, а Божин плаща такса "Дарение" от 0,5% върху 31 хил.лв., т.е. 155 лв. Ако така се процедираше при други продажби на дялове в страната, в хазната вместо милиони левове, щяха да постъпват дарителски стотинки. Тогавашният изпълнителен директор на "Нафтекс България Холдинг"АД Андрей Круглихин предупреждава Порточанов, че дарението и последващата продажба на ценните книжа биха могли да имат неблагоприятни последици, понеже такива сделки се тълкуват като заобикаляне на закона и избягване на данък. В отговор бащата заявява, че ще действа според собственото си желание. Участието на младши в неприятната ситуация, се изчерпва с кратката му кореспонденция, с която уведомява за джиросването:

"Предвид проявявания интерес от страна на "Нафтекс Петрол Холдинг"АД за закупуване на пакета акции от капитала на ПФК"Нафтекс" АД, който понастоящем притежавам, ви предлагам да закупите собствените ми акции". Финалният договор става факт, петте милиона лева са преведени в посочена от Божин банкова сметкаa.             "

"На един определен етап до мен достигна информация, че Порточанов е ощетил     бюджета от това прехвърляне на акции и направих официално запитване до териториалната дирекция на НАП. Предоставиха ми документите, запознах се обстойно, вярно е - по тях има неясноти, но те не са по отношение на Закона за доходите на физическите лица", заяви другият емблематичен общински съветник и футболен президент Ивайло Дражев, за когото неофициално се знае, че е "натопил" Порточанов пред финансовите органи преди две години, откакто се точи проверката. Това е периодът, когато двамата бяха смъртни врагове, заради залезът на дражевия "Черноморец" и изгрева на алтернативния общински "Черноморец 919" начело с Порточанов.

Сега обаче конфигурацията на силите в Обсъвет е друга и двамата низвергнати от местната власт футболни спецове си стиснаха ръцете по ирония на съдбата.

Общината си иска стадиона, върху който тренира "Черноморец" на Дражев, за да развие общинския футболен тим, от кормилото на който пък Порточанов беше прогонен изненадващо преди година.



Чакайте сериозен удар срещу някои данъчни

Интервю на Катя КАСАБОВА

- Г-н Порточанов, разбрахме, че губите и Соня Георгиева като съратник в Общинския съвет - през есента тя ще бъде в друга листа. Сам сте. Как ще се явите на изборите?

- Аз се оттеглям от политиката! Омерзен съм от бургаските политици. Ние нямаме политици, имаме хора, които крадат общинска собственост. Не мога да участвам в такъв цирк.

- Означава ли това, че няма да сте за трети път кандидат за общински съветник?

- Точно това означава.

- Но вие нямате друго занятие през последните години извън политическите     ангажименти. Вън сте от футболните дела, не знаем да имате бизнес. Какво ще правите?

- Има една теза, с която няма как да не сте наясно - че на практика изчерпахте всичкия кредит на доверие у избирателя, у колегите ви в спорта, в политическите среди, затова не искате да рискувате в избори.

Направете едно социологическо проучване и ще видите какво е доверието в мен.

- Мислите ли, че е морално да се заобикаля закона с прехвърлянето на акциите от ПФК"Нафтекс" на вашия син Божин?

- О-о, там, в данъчното, някои хора ще подлежат на наказателна отговорност. И аз няма да говоря по този въпрос. По него ще говорят държавните обвинителни органи! Аз не съм нарушил законите. Ще видите в скоро време какво ще стане. Ударът ще бъде сериозен.

Стига сте ме ядосвали.

- Докато сте бил изпълнителен директор след подписването на договора с "Нафтекс България Холдинг" е извършена резивия в счетоводството на клуба, която е показала злоупотреби и неправомерно получавани суми...

- Аз съм бил собственик! Всичко друго е смях! Като собственик мога да правя каквото си искам! Но не само, че не съм правил, но и за всяка стотинка, която съм получавал, има решение на общото събрание или на борда на директорите! Там, в клуба, също ще стават интересни неща - има образувано наказателно дело за укриване на данъци в особено големи размери. То е при главния прокурор. Друга проверка също върви. Искаха война - получиха я. Но не от мен, а от държавните органи. А проверките срещу мен са от две години насам, няма нищо по тях.



Явление или продукт на времето?

из "Опит за портрет"*

Явление ли е Проточанов или продукт на времето, в което живеем? За мен той е сурогат на прехода. Роден е в несебърското село Баня, от малък се е стремил към големия град и възможностите, които той разкрива

Христо - отверката,христовци много, но отверката е една.Така е известен в спортните среди, когато все още е шут в компаниите. Пристига най-често неканен, но остава докрай. На този етап никой не го приема насериозно. Невероятно упорит и амбициозен, той се стреми към контакти с властимеющите в по-горните етажи на партийната, държавната и спортната власт.Този стил на поведение пронизва целият му живот и го издига до сегашните му позиции. Беше назначен да отговаря за състоянието на терена на тогавашния стадион и много скоро влезе в конфликт с всички. Ползваше имената на тези, които уж го протежираха. Уволняваше от името на първия секретар, на секретарите, на генералния директор, най-често те не знаеха за злоупотребата, но това не му пречеше...

Не се свенеше от изпълнението на всякакви поръчки и пожелания. Имало е много гафове, но те общо звето се вземаха откъм несериозната им страна. "А, бе, ти на него ли ще вярваш, нали го знаеш каква е бъркачка". Отърсваше се фино от заложените капани.

Подвизаваше се и в Грудовския край, където бързо влезе под кожата на тогавашния пълномощник на МС за строежа на Стан 300 и определен период ръководеше от негово име/едва ли винаги с негово съгласие/ местния спорт. Но скоро и от там го изгониха.

От първото му пребиваване в комбината/"Нефтохим"-б.р./, вследствие на особено близките му връзки с тогавашния генерален директор, успя да вземе жилище въпреки несъгласието на профсъюза, което за това време не беше малко нещо. ..

Демонстрираше особено близки отношения с последния областен управител на Бургаска голяма оббласт преди 10 ноември, който беше земеделски лидер. Демонстративно се хранеше в стола на МВР, където по това време се хранеше и апарата на областния комитет на БКП и ДКМС. Често можеше да се види и в стола на Областния съвет. И на двете места се влизаше със специални пропуски...

Ниското си образование и култура, което винаги му личи, особено в близък контакт, компенсираше с комбинативен ум, в неуморно шетане, в търсене на информация. От наученото на различни места, той вече правеше не лоши заключения и се досещаше за предстоящи събития...

Заявявам категорично, че Христо Порточанов никога не е имал и няма никакъв принос в изграждането на стадион "Нефтохимик"! Този стадион е построен от българските нефтохимици, проектанти, строители и монтажници!...

Очаквам скоро да заяви, че европейският и световен футбол му дължат признание...

Когато хиляди членове на БКП, кадри и активисти, си хвърляха партийните билети - къде демонстративно, къде гузно и потайно, Христо изяви желание да бъде приет в редовете на БСП.

Парите от "Нефтохим" за футбола вървяха регулярно и той нямаше никакви сериозни притеснения.

Малцина бургазлии и още по-малко нефтохимиците, познават истинския и престъпно разточителен лукс, с който са обзаведени покоите на президента Проточанов.Освен кабинет, баня, стая за почивка, всичко е предвидено, строено и обзавеждано със замах. От този разкош дойде и новият прякор на Проточанов - Шейха и т.н.

Сега Божин е директор в бащиния си клуб. Пита се къде остана клуба на "Нефтохим" и бургаските нефтохимици?

"Гласувайте за мен и заедно ще управляваме!"

В Общинския съвет Проточанов разкри целият си арсенал от възможни действия и средства за постигане     на поставената цел - председател на ОБС. От цинично пазарене, до открит шантаж, заплахи и навеждания пред групата на СДС и лично на Йордан Цонев, само и само да се добере до заветната мечта...

*това са кратки откъси от брошура, която беше разпространена през 2000г. от настоящия омбудсман на Бургас Таню Атанасов /по това време общински съветник от БСП/, запазен е правописът на оригинала.

Екип на Фактор


Прочетено: 4567 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Градините на Версай от Бутик Строеж с кран трансвагон Маската Флора Бургас 2009 Pepi завихряне Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development